Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Enquesta de l’OCDE: més del 80% dels professors de la UE se senten infravalorat. La Comissió Europea insta a actuar

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

mestresTV3-e1327939571467

 Més d’un terç dels ensenyants de la Unió Europea treballa a centres amb escassetat de personal qualificat i gairebé la meitat dels directors es queixen de la falta de professors per als alumnes amb necessitats especials. Quasi un 90% dels professors estan satisfets amb la seva feina, però el 81% troben que la societat no valora gens la professió del docent. Tot i que els professors es consideren ben preparats per ensenyar, no sempre poden comptar amb un suport inicial quan comencen a exercir. Aquestes són algunes de les principals conclusions de la nova enquesta internacional sobre ensenyament i aprenentatge (TALIS per les sigles en anglès) realitzada per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE). L’enquesta, centrada en la percepció de les condicions professionals dels professors, recull les respostes de 55.000 professors del primer cicle d’ensenyament secundari i directors de centres d’ensenyament de la UE.

 TALIS reflecteix els punts de vista dels professors de primer cicle d’ensenyament secundari de 19 països i regions de la UE (BE nl, BG, ES, CZ, CY, DK, EE, FI, FR, HR, IT, LV, NL, PL, PT, RO, SE, SK, UK-ENG) i d’altres 15 països i regions: Estats Units, Austràlia, Brasil, Xile, Sèrbia, Singapur, Islàndia, Israel, Japó, Malàisia, Corea del Sud, Mèxic, Noruega, Abu Dhabi i Alberta (Canadà).

 “Alguns dels missatges extrets de TALIS són preocupants pel que fa al futur de la professió docent. Si els Estats membres no fan res per atraure i mantenir els millors professors, desbaratarem tots els avanços de millora de la qualitat de l’educació a Europa. La Comissió està disposada a col·laborar amb els Estats membres per establir polítiques i mesures que augmentin l’atractiu de la professió del docent”, ha manifestat Androulla Vassiliou, comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut.

 Resultats de TALIS a la UE i recomanacions de la Comissió Europea:

  • Segons les respostes dels directors de centres d’ensenyament, el 36% dels professors de la UE treballen a centres on hi ha escassetat de professors qualificats o competents (principalment NL, RO, EE i UK-ENG; a FR, NL, HR, ES i EE falten ensenyants per a alumnes amb necessitats especials). Recomanació de la Comissió: Els Estats membres haurien d’establir estratègies a llarg termini per atraure i conservar els millors professors. Entre les mesures possibles, es podria reforçar els programes de formació del professorat, estudiar itineraris flexibles per accedir a la professió (fins i tot en graus mitjans) o oferir oportunitats de desenvolupament i promoció professional a partir de criteris transparents. 
  • Els professors es poden sentir més ben preparats si la seva formació inicial combina matèria i didàctica i inclou pràctiques docents en les assignatures corresponents. Recomanació de la Comissió: La formació del professorat hauria d’incloure tots aquests àmbits. Pel que fa al desenvolupament professional, caldria insistir en l’ús didàctic de les TIC i les aptituds exigides per a l’ensenyament als alumnes amb necessitats especials.
  • Gairebé el 40% dels directors indiquen que al seu centre no s’ofereix cap formació o suport inicial oficial; l’absència d’aquest tipus de programes es fa especialment palesa a PT, PL i ES. Recomanació de la Comissió: els Estats membres haurien de procurar que la formació inicial del professorat es complementés amb un suport sistemàtic. Recentment els ministres d’Educació dels països de la UE han acordat potenciar la formació del professorat  i elaborar uns marcs de competències que determinin clarament les aptituds i les qualitats que necessitaran els professors a les diferents fases de la carrera professional.
  • El 15% dels professors no va participar a cap activitat de desenvolupament professional l’any passat; el 50% no observa mai les classes dels col·legues; gairebé el 20% no participa mai en activitats d’aprenentatge col·laboratiu. Recomanació de la Comissió: Els Estats membres haurien de posar més atenció al desenvolupament professional efectiu i a l’aprenentatge col·laboratiu, perquè això anima els professors a fer servir mètodes didàctics innovadors (ensenyament en petits grups i ús de les TIC, per exemple) i incrementa la satisfacció professional. La variació dels mètodes didàctics prepara millor els alumnes per a d’altres estudis i per al mercat laboral, com demostren les iniciatives de la Comissió Europea Replantejar l’educació i Obertura de l’educació. 

 

Presentació de TALIS

 Els resultats de l’enquesta TALIS es donaran a conèixer oficialment avui a Tòquio, en ocasió del 17è seminari OCDE-Japó i la reunió informal de ministres d’Educació. Jan Truszczynski, director general d’Educació i Cultura, presentarà els punts de vista de la Comissió.

 També avui, a les 14.30, a l’auditori Madou de Brussel·les (Place Madou 1), tindrà lloc una xerrada tècnica, per a interessats en qüestions d’ensenyament (oberta als mitjans de comunicació) sobre les conclusions de l’enquesta i les recomanacions de la Comissió. Michael Davidson, cap de l’equip TALIS a l’OCDE, i Jan Pakulski, cap de la unitat d’Estadístiques, Estudis i Enquestes de la DG d’Educació i Cultura de la Comissió, presentaran els informes.

Enquesta internacional sobre ensenyament i aprenentatge (TALIS)

 Aquesta és la segona enquesta TALIS que publica l’OCDE (la primera és de l’any 2009). TALIS és la principal font d’informació procedent del professorat i dels directors de centres sobre l’ensenyament, les condicions professionals dels docents i els entorns escolars. Es basa en un qüestionari que s’envia als professors i als directors de centres. Han contestat més de 55.000 ensenyants del primer cicle de secundària de 3.300 centres d’ensenyament de la UE, que, segons les estimacions, representen una població de gairebé 1,5 milions de docents als 19 països participants. Incloent els altres 15 països participants, han contestat quasi 110.000 professors, que en representen una població estimada de 4 milions.

Erasmus+

 La Comissió Europea i els Estats membres col·laboren en la identificació i l’intercanvi de pràctiques eficaces i en el subministrament de suport i assessorament. Erasmus+,  el nou programa d’educació, formació, joventut i esport de la UE (2014-2020), ofereix subvencions per a intercanvis de professors a fi de millorar-ne el desenvolupament professional i impulsa les associacions entres centres d’ensenyament, universitats i centres de formació del professorat, a fi de desenvolupar criteris innovadors per a l’ensenyament. A través de la xarxa eTwinning de centres d’ensenyament, els professors poden intercanviar idees amb els col·legues d’arreu d’Europa.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere