Científics i esportistes defensen en un congrés menjar i exercitar-se com al Paleolític / UB
Científics i esportistes defensaran la medicina evolutiva i els beneficis d’alimentar-se i exercitar-se com al Paleolític en el primer congrés europeu de la filosofia Palejo, que es farà a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona (UB) del 27 al 29 de juny.
Aquesta filosofia defensa que reproduir certes condicions mediambientals en les que va viure l’ésser humà del Paleolític –l’alimentació, l’exposició al sol i els moviments que realitzava per sobreviure, entre d’altres– promou un estat òptim de salut i benestar.
El cofundador d’una de les entitats promotores del congrés, Regenera, i especialista en psiconeuroinmunologia, David Vargas, ha explicat a Europa Press que la dieta Palejo reprodueix els hàbits alimentaris del Paleolític i prioritza els nutrients presents en aquella època, ja que defensen que el codi genètic humà no està preparat per a altres aliments sorgits en etapes posteriors.
D’aquesta manera, rebutgen consumir cereals, lactis, llegums, edulcorants i menjar processat, ja que “el codi genètic no està adaptat a ells, i poden generar patologies”.
Ha destacat que la medicina evolutiva preveu els símptomes, les seves causes i el seu entorn, i tracta de solucionar-los en contraposició, segons ell, a la medicina tradicional, que deté els símptomes per evitar dolor però no soluciona les seves causes, de manera que només “dóna un medicament i posa l’etiqueta de malalt”.
A més, defensen la importància d’utilitzar un calçat ben adaptat i d’exposar-se a la llum solar de manera regular durant tot l’any, ja que prevé el càncer de pell i no té sentit “no prendre mai el sol per després socarrimar-se a l’estiu”.
El congrés, que té les més de 350 places esgotades des de fa un mes i mig, serà inaugurat pel divulgador científic i escriptor Eduard Punset, i tindrà conferències de científics i esportistes –entre els quals hi ha, el futbolista Sergio Sánchez, el ciclista David de la Cruz i l’exwaterpolista Dani Ballart– i tallers de ‘showcooking’.
A més, diumenge es farà la primera edició nacional de la competició ‘Palejo Battle Run’, que reptarà als participants amb proves de força, agilitat i resistència que tenen en compte els patrons de moviment primitius, com saltar, reptar, escalar i saltar.
Vargas ha assegurat que durant els últims anys els seguidors d’aquesta filosofia han augmentat de manera considerable, arribant als 50.000 a Espanya, segons ell: “Quan veus que et fa feliç i millora la teva qualitat de vida, no hi ha marxa enrere”.
“No és una moda, perquè funciona espectacularment”, ha remarcat després d’afirmar que les entitats promotores del congrés –Regenera, Paleotraining i Paleovida– tenen la voluntat de convertir-lo en una cita anual.
Ha assegurat que aquesta filosofia –que no rebutja els avenços tecnològics– genera salut, felicitat i flexibilitat de pensament, característiques que defensa que haurien de ser normals a l’ésser humà i no extraordinàries, ja que per naturalesa “tots hauríem de ser feliços, amb energia i amb abdominals”.♦