Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Impulsen una ILP per elaborar una nova llei d’educació a Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

20140329_maniEd-319-1024x682

 L’Assemblea Groga, amb el suport de professorat, famílies, estudiants, sindicats i partits, ha impulsat una iniciativa legislativa popular (ILP) per tirar endavant una nova llei d’educació de Catalunya “democràtica, laica, gratuïta, coeducadora, inclusiva, no discriminatòria i de qualitat”, la comissió promotora de la qual es constituirà aquest dimecres a Barcelona.

 Una de les representants de la comissió, Lucia Rivas, ha explicat que la iniciativa busca presentar una alternativa a l’actual Llei d’Educació de Catalunya (Lec) i a la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) que garanteixi “el dret a l’educació” des de la guarderia a la universitat.

 “Portàvem massa temps dient ‘no’ a la Lomce i a la Lec, i ara volem avançar”, ha celebrat Rivas, que ha afegit que pretenen situar l’educació pública al centre del debat nacional, aprofitant el procés sobiranista que viu Catalunya.

 La ILP va néixer de l’Assemblea Groga del Maresme que va traslladar la idea a l’Assemblea Groga central, la qual va constituir una comissió de treball l’estiu del 2013 com a “espai obert i unitari”, que ha rebut aportacions de molts actors de la comunitat educativa i de la societat civil per començar a fer la redacció de la norma, que ja han culminat.

 El següent pas és crear la comissió promotora i, a continuació, el text haurà de passar per una “validació jurídica”, i per arribar a ser debatuda al Parlament requerirà unes 50.000 firmes, ha precisat Rivas.

 La llei que proposa l’Assemblea Groga busca fer “efectiu, real i universal” el dret a l’educació per part de tota la ciutadania sense importar el seu origen social, acabar amb els concerts escolars i la participació d’empreses privades en el sistema educatiu, i amb la privatització de la gestió dels centres públics.

 També vol recuperar una gestió “democràtica” dels centres; instaurar una autonomia de centres real, sense direccions imposades des de fora i amb projectes discutits a l’escola; una avaluació que permeti millorar als centres i als estudiants; i donar estabilitat i seguretat a les plantilles, allunyant-se de la flexibilitat laboral demandada per la patronal.

 Inclou un finançament “d’acord amb la importància que té l’educació per a la vida de les persones i per a la societat”, un finançament públic per a l’escola pública i un de privat per a la privada, i la cessió de les guarderies de titularitat municipal i les subcontractades a la Generalitat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere