El bioquímic d’Harvard Alfred Goldberg i Mariano Barbacid, Honoris Causa de la UB
La Universitat de Barcelona (UB) ha investit aquest dijous doctors Honoris Causa el catedràtic de biologia cel·lular de la Universitat d’Harvard Alfred Lewis Goldberg, “líder mundial en la investigació de degradació de proteïnes musculars”, i l’investigador Mariano Barbacid pel seu estudi sobre el càncer humà.
Goldberg ha investigat els mecanismes bioquímics i la regulació fisiològica de la degradació de proteïnes en les cèl·lules i la seva relació amb diferents malalties, i Barbacid ha descobert un mecanisme d’activació oncològica mitjançant una mutació somàtica que ha permès obrir un nou camp en l’oncologia molecular, ha destacat la secretària general de la UB, Isabel Miralles.
El padrí de Goldberg, el catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UB Josep Maria Argilés, ha qualificat el professor d’Harvard d'”exemple viu de la creativitat científica”, i ha exalçat la seva excel·lència personal, com a biòleg, com a investigador i com a docent, a més d’elogiar la seva trajectòria amb 400 treballs publicats i que li ha situat entre l’1% dels autors més citats en investigació biomèdica –unes 56.000 cites–, entre d’altres mèrits.
Ha explicat que Goldberg va desenvolupar, juntament amb el seu laboratori, el fàrmac ‘bortezomib’ –Velcade– contra el mieloma múltiple: “És un exemple de la investigació que va de de la taula del laboratori al llit hospitalari. Arribar a curar des del laboratori és l’element més important del currículum d’un investigador”.
L’equip del professor Goldberg ha demostrat que el sistema de la ubiquitina és present a moltes malalties que causen atròfia muscular, com la infecció crònica, l’acidosi o el càncer, i Argilés ha esmentat els seus estudis sobre la importància de la proteòlisi dependent de la ubiquitina al sistema immunològic.
L’investigador d’Harvard ha agraït la distinció atorgada aquest dijous per la UB, en un acte al qual ha assistit el rector, Dídac Ramírez, i ha animat els joves presents a l’acte a “continuar fent-se preguntes que obren portes”, a més de parlar sobre les seves investigacions al camp de les proteïnes musculars.
Personalitzar el càncer
El doctor Barbacid, que va crear el 1998, juntament amb l’Institut de Salut Carlos III, el Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques, ha defensat que l’oncologia moderna passa per la medicina personalitzada, i ha apel·lat al concepte “un pacient, un tumor, un tractament”, ja que el càncer és inherent a l’ésser humà.
Ha dedicat la seva part final del discurs a “la generació de joves investigadors als quals se’ls està negant el futur”, un fet que pagaran tots els espanyols, ha dit en relació amb les retallades en investigació científica realitzades durant els últims dos anys.
“Els joves hauran d’investigar a l’estranger com vaig haver de fer jo fa 40 anys quan estàvem en una dictadura”, ha criticat Barbacid, i ha afegit que els avatars polítics no canvien una realitat inamovible que és que sense investigació no hi ha progrés.♦