Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’equip Ressò de la UPC, l’únic català que competeix al Solar Decathlon Europe 2014 a París

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upc

El proper dissabte, 28 de juny, l’equip Ressò, format per estudiantat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), participarà a la competició internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014, a la Cité du Soleil de Versalles, a París (França). El prototip de la UPC, l’únic català i un dels dos representants de l’Estat, competeix com un espai autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social.

 Un equip d’estudiantat de l’ETSAV presenta RESSÒ, un espai autosuficient i sostenible, per a la rehabilitació sociale feina, l’equip Ressò format per 50 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC participarà, del 28 de juny al 14 de juliol, a la competició internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014. Aquest any, la competició té lloc a París (França), a la Cité du Soleil de Versalles, i hi participen 19 equips formats per estudiants i estudiantes universitaris de 16 països de quatre continents. Ressò és l’únic equip català que hi competirà i, juntament amb un altre grup format per estudiants de la Universitat de Castella-La Manxa i la Universitat d’Alcalà, són els dos únics representants de l’Estat espanyol.

 La competició consisteix a construir, en deu dies, un habitatge que funciona amb energia solar. A més, s’han de superar deu proves sobre el funcionament de la casa i l’avaluació final per part d’un jurat professional. Durant 15 dies les construccions estan obertes a la visita del públic. L’equip Ressò construirà un habitatge de 150m2 i 6 metres d’alçada. Es basa en una infraestructura col•lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana. Es tracta d’un espai neutre, en tant que els usuaris s’hi poden apropar i concebre’l a la seva manera.

 Amb l’objectiu de donar resposta al context de crisi econòmica, social i mediambiental actual, l’equip de l’ETSAV ha creat un prototip d’arquitectura sostenible que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones. Ressò pretén millorar socialment i energèticament el barri de Sant Muç, a Rubí, localitat que acollirà aquest edifici per donar servei al veïnat. Aquest podrà utilitzar-lo per dur a terme tasques domèstiques, com ara cuinar i rentar la roba, i d’altres activitats diverses, com si fos un centre cívic.

 L’espai aconsegueix autosuficiència mitjançant sistemes passius i ofereix, de manera gratuïta, condicions climàtiques i de temperatura adaptatives, assumint que l’ocupació i l’activitat dels usuaris reforçaran el confort.

 La materialització del projecte, així com el finançament dels costos del transport del prototip fins a França, s’ha reforçat amb la campanya de microfinançament col•lectiu SUMA UPC, mitjançant la qual Ressò ha aconseguit els recursos econòmics necessaris. Es preveu que , un cop hagi passat el concurs, aquest espai es traslladi al barri de Sant Muç.

 El prototip de Ressò ha estat seleccionat d’entre més de 50 candidatures internacionals per competir en l’edició del 2014. L’equip el forma un grup experimentat, ja que és l’únic europeu que ha participat tres cops consecutius en aquesta competició internacional.

 El prototip de Ressò va ser construït prèviament a les instal•lacions de l’ETSAV per veure el seu funcionament i ha comptat amb el suport de diverses empreses i institucions.

Solar Decathlon Europe (SDE)

 Solar Decathlon és una competició internacional interuniversitària d’habitatge sostenible que es va iniciar a Washington, als Estats Units, el 2002, promoguda pel Departament d’Energia. Des del 2010 s’ha obert a la participació d’altres països. Enguany està organitzada pel govern francès i diverses entitats que s’encarreguen de la coordinació.

 Fins ara, hi ha hagut nou edicions d’aquest esdeveniment on es presenten projectes relacionats amb la investigació dels joves, la investigació universitària, la sostenibilitat i la innovació.

 Els objectius de la Solar Decathlon Europe se centren en la recerca, la innovació, el disseny i la posterior construcció de projectes energèticament autosuficients i que funcionin únicament amb energia solar. Moltes de les més prestigioses universitats de tot el món hi són presents i és un aparador per a les empreses del sector.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere