El 12è Congrés mundial de Dret Ambiental reuneix 350 persones per tractar de l’energia i la protecció del medi ambient / URV
El 12è Congrés mundial de Dret Ambiental reuneix a Tarragona 350 persones per tractar de l’energia i la protecció del medi ambient. És el 12è Colloquium de la IUCN Academy of Environmental Law, que té lloc del 30 de juny al 5 de juliol al campus Catalunya.
270 ponents de 41 països hi presenten comunicacions. Està organitzat pel Centre d’Estudis en Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT), de la URV i la mateixa Acadèmia. Les 270 comunicacions previstes el converteixen en el congrés més gran fet fins ara per l’Acadèmia de Dret Ambiental, de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN).
La URV, en concret la Facultat de Ciències Jurídiques, ha estat la pionera de tot l’Estat a impulsar la docència i la recerca en Dret Ambiental, i per aquest motiu acull de bon grat el Congrés i fa d’amfitriona de la trobada.
Els combustibles fòssils, l’aigua, l’energia nuclear, els biocombustibles, les energies solars i eòliques, la transició energètica a Europa, els residus, les smart cities, el desplaçats a causa del canvi climàtic, els conflictes ambientals generats per les activitats extractives, la seguretat energètica, l’accés universal a l’energia, els vincles entre tecnologia, energia i dret o els problemes lligats a la responsabilitat per danys en els diversos models energètics. Són alguns dels temes que es tracten en el Congrés.
Hi ha nombrosos aspectes directament vinculats amb l’energia, des de la recerca de fonts segures i sostenibles -un dels problemes més urgents en l’actualitat-, fins a la degradació ambiental i els conflictes socials que provoca el manteniment del subministrament d’energia. El desenvolupament, la justícia ambiental i la conservació de la vida al planeta són recurrents quan es consideren aspectes relacionats amb la energia. D’aquí la importància d’aquestes qüestions per al futur. Per això el tema central del Congrés és l’energia, amb el lema “Energia per a una societat justa en un planeta segur”.
Els dies 2, 3 i 4 de juliol es destinen al tema central del Congrés amb un format de sessions plenàries i sessions simultànies. Durant aquests la resta de dies els participants poden prendre part en un seguit d’activitats prèvies organitzades pels comitès de docència i de recerca de l’Acadèmia de Dret Ambiental, pel CEDAT i per altres institucions. I es completa amb un programa d’activitats socials.
Fundada el 1948, la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN, és l’acrònim en anglès), és la xarxa global sobre medi ambient més antiga. El 2003, després de reconèixer la importància de promoure l’ensenyament i la recerca en dret ambiental en l’àmbit universitari, la IUCN va promoure la idea d’una Acadèmia de Dret ambiental en el Primer Col•loqui celebrat a Xangai, Xina. La Secretaria de l’Acadèmia de Dret Ambiental de la IUCN es va instal•lar a la Universitat d’Ottawa (Canadà) el 2006.
En pocs anys, l’Acadèmia de Dret Ambiental ha atret membres i institucions de tot el món. Aquesta xarxa mundial està integrada per més de 162 universitats i centres d’investigació de 51 països, fomentant que més de 400 professors i estudiants de dret ambiental interactuïn i facin possible l’intercanvi de coneixements, experiències i recursos. La URV forma part de l’Acadèmia des de gener de 2009 i va ser la segona universitat espanyola que s’hi va incorporar.♦