Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Associen baixos nivells d’una proteïna del cervell amb la neurodegeneració / UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

images

 Un estudi internacional en el qual han participat investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de l’Hospital Clínic de Barcelona ha descobert que les persones amb nivells reduïts de la proteïna Trem2 podrien tenir un risc més alt de desenvolupar malalties neurodegeneratives, com l’Alzheimer o la demència frontotemporal.

 El treball, publicat a ‘Science Translational Medicine’, ha revelat el mecanisme molecular pel qual formes mutades d’aquesta proteïna impedeixen el correcte funcionament del procés de neteja de residus amiloides, segons ha informat aquest dijous la UAB en un comunicat.

 Els investigadors han detectat un nivell més baix de la seva forma funcional en el líquid cefaloraquidi de persones afectades per malaltia d’Alzheimer i demència frontotemporal.

 El gen Trem2 s’expressa sobretot en la microglia, cèl·lules del cervell que s’encarreguen de fer la fagocitosi i d’eliminar els residus cel·lulars que es van acumulant en aquest òrgan, com les fibres amiloides i altres agregats proteics.

 L’estudi s’ha realitzat en dues fases: a la primera, portada a terme amb cultius de cèl·lules microglials, s’ha observat que quan s’expressen formes mutades de Trem2, la proteïna no supera la membrana cel·lular i les cèl·lules perden la capacitat de depurar els residus que s’acumulen al cervell.

 En la segona, els investigadors han observat que malalts d’Alzheimer o amb demència frontotemporal tendeixen a tenir baixos nivells de Trem2 en el líquid cefaloraquidi i, en el cas de la síndrome FTD-like, els afectats manquen totalment d’aquesta proteïna en les anàlisis realitzades.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere