Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’equip RESSÒ de l’ETSAV guanya el primer premi d’arquitectura al Solar Decathlon Europe 2014

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

upc 2

L’equip RESSÒ, format per estudiantat de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), ha guanyat el primer premi d’arquitectura i el tercer d’urbanisme i societat al concurs internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014, que té lloc fins al 14 de juliol a la Cité du Soleil de Versalles, a París (França). L’equip de la UPC, l’únic català i un dels dos representants de l’Estat, competeix amb una casa solar autosuficient i sostenible per a la rehabilitació social.

 L’equip RESSÒ, format per 50 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) de la UPC,  ha guanyat el primer premi en la modalitat d’arquitectura i el tercer premi d’urbanisme i societat de les deu proves en què consisteix el concurs internacional d’habitatge sostenible Solar Decathlon Europe 2014. Aquest any, la competició té lloc a París (França), a la Cité du Soleil de Versalles, i hi participen 19 equips formats per universitaris de 16 països de quatre continents. Ressò és l’únic equip català que hi competeix i, juntament amb un altre grup format per estudiants de la Universitat de Castella-La Manxa i la Universitat d’Alcalà, són els dos únics representants de l’Estat espanyol. Fins al 12 de juliol es pot votar perquè aquest projecte opti a guanyar el Public Choice Award (votar).

upc

 La competició consisteix a construir, en deu dies, un habitatge que funcioni amb energia solar. A més, s’han de superar deu proves sobre el funcionament de la casa i l’avaluació final per part d’un jurat professional. Durant 15 dies les construccions estan obertes al públic. L’equip RESSÒ construeix un habitatge de 150 m2 i 6 metres d’alçada. Es basa en una infraestructura col·lectiva i un espai comunitari per catalitzar un procés de rehabilitació social i urbana. Es tracta d’un espai neutre, en tant que els usuaris s’hi poden apropar i concebre’l a la seva manera.

 Amb l’objectiu de donar resposta al context de crisi econòmica, social i mediambiental actual, l’equip de l’ETSAV ha creat un prototip d’arquitectura sostenible que fomenta la rehabilitació social i energètica dels habitatges i fa replantejar-se la manera d’habitar de les persones. RESSÒ pretén millorar socialment i energèticament el barri de Sant Muç, a Rubí, localitat que acollirà aquest edifici per donar servei al veïnat. Aquest podrà utilitzar-lo per dur a terme tasques domèstiques, com ara cuinar i rentar la roba, i d’altres activitats diverses, com si fos un centre cívic.

 L’espai aconsegueix autosuficiència mitjançant sistemes passius i ofereix, de manera gratuïta, condicions climàtiques i de temperatura adaptatives, assumint que l’ocupació i l’activitat dels usuaris reforçaran el confort.

 La materialització del projecte, així com el finançament dels costos del transport del prototip fins a França, s’han reforçat amb la campanya de microfinançament col·lectiu SUMA UPC, mitjançant la qual RESSÒ ha aconseguit els recursos econòmics necessaris. Es preveu que, un cop passat el concurs, aquest espai es traslladi al barri de Sant Muç.

 El prototip de RESSÒ ha estat seleccionat d’entre més de 50 candidatures internacionals per competir en l’edició del 2014. L’equip el forma un grup experimentat, ja que és l’únic europeu que ha participat tres cops consecutius en aquesta competició internacional.

 El prototip d’habitatge va ser construït prèviament a les instal·lacions de l’ETSAV per veure el seu funcionament i ha comptat amb el suport de diverses empreses i institucions.

 Solar Decathlon Europe (SDE)

 Solar Decathlon és una competició internacional interuniversitària d’habitatge sostenible que es va iniciar a Washington, als Estats Units, el 2002, promoguda pel Departament d’Energia. Des del 2010 s’ha obert a la participació d’altres països. Enguany està organitzada pel govern francès i diverses entitats que s’encarreguen de la coordinació.

 Fins ara, hi ha hagut nou edicions d’aquest esdeveniment, que se centra en la recerca, la innovació, el disseny i la posterior construcció de projectes energèticament autosuficients i que funcionin únicament amb energia solar. Moltes de les més prestigioses universitats de tot el món hi són presents i és un aparador per a les empreses del sector.♦

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere