Acció per al clima: la Comissió Europea fa servir els diners de qui contamina per finançar projectes d’energia neta a tot Europa
En el marc de la segona convocatòria de propostes del programa de finançament conegut com a NER 300, la Comissió Europea ha concedit avui 1.000 milions d’euros a dinou projectes de lluita contra el canvi climàtic. Els fons per finançar aquests projectes procedeixen dels ingressos obtinguts amb la venda dels drets d’emissió de gasos contaminants, una estratègia que fa que al capdavall qui contamina sigui qui hagi de finançar les noves iniciatives hipocarbòniques.
Aquests fons es faran servir per provar les noves tecnologies que després contribuiran a generar energia a tota la UE a partir de fonts d’energia renovables i a eliminar i emmagatzemar les emissions de diòxid de carboni o CO2. Avui dia, el cofinançament dels projectes seleccionats abasta una àmplia gama de tecnologies: la bioenergia, l’energia solar concentrada, l’energia geotèrmica, l’energia fotovoltaica, l’energia eòlica, l’energia oceànica, les xarxes intel·ligents i, per primera vegada, la captura i emmagatzematge de CO2.
«Aquests projectes són absolutament innovadors i ens ajudaran a preservar el clima i a fer que Europa sigui menys dependent de l’energia. Els 1.000 milions d’euros que actualment estem repartint n’arrossegaran 900 milions més procedents del sector privat. D’aquesta manera disposarem a Europa d’un total de gairebé 2.000 milions d’euros per invertir en tecnologies respectuoses amb el clima. Es tracta d’una contribució a la reducció d’una factura energètica europea, que puja a més de 1 000 milions d’euros al dia, pels combustibles fòssils que hem d’importar», ha declarat avui la Comissària europea d’Acció per al Clima, Connie Hedegaard.
Foment del creixement ecològic i creació de llocs de treball
Els projectes seleccionats faran augmentar la producció anual d’energies renovables a la UE en gairebé 8 terawatt/hora (TWh). Aquesta quantitat d’energia correspon al consum d’electricitat anual de Xipre i Malta plegats. A més, el projecte de captura i emmagatzematge de CO2 pretén capturar 1,8 milions de tones de CO2 l’any, la qual cosa equival a eliminar de les carreteres més d’un milió de turismes. Junt amb els vint projectes de la primera convocatòria, els projectes del programa NER 300 també crearan uns quants milers de llocs de treball durant la seva fase de construcció i explotació.
Projectes pioners
Amb el finançament que avui s’atorga se sufragarà el primer projecte del programa NER 300 de caràcter transfronterer, que consistirà a construir, a la frontera franco-alemanya, a la vora d’Estrasburg, una central geotèrmica que produirà electricitat i calor; també es finançarà el desenvolupament d’una central elèctrica geotèrmica a Croàcia, que és l’Estat membre més recent de la UE.
Amb els fons del programa NER 300 també es finançarà el primer projecte europeu de captura i emmagatzematge de CO2 a gran escala. Aquest projecte britànic farà servir la tecnologia de l’oxicombustió per capturar el 90 % del CO2 produït per la combustió de carbó a la central elèctrica de Drax propera a Selby, a Yorkshire, i el ficarà de forma segura i permanent en un magatzem mar endins al Mar del Nord; aquesta tecnologia pot aplicar-se fàcilment a les centrals de carbó que ja existeixen. També rebrà diners el primer projecte fotovoltaic finançat pel programa NER 300, que se situarà a Portugal.
Igual que en el cas de la primera convocatòria, l’energia oceànica i la bioenergia també rebran un suport molt important amb el finançament de nou projectes més. Actualment, el programa NER 300 és el principal suport europeu de què disposa l’energia oceànica, la bioenergia no basada en els residus orgànics i els biocarburants avançats.
Els dinou projectes es realitzaran a dotze Estats membres de la UE: Croàcia, Dinamarca, Espanya, Estònia, França, Irlanda, Itàlia, Letònia, Portugal, Regne Unit, Suècia i Xipre.
El programa NER 300
El programa NER 300 es diu així perquè es finança amb la venda de 300 milions de drets d’emissió del Programa de Reserva de Nous Entrants (NER, per les seves sigles en anglès, New Entrants Reserve) creat per a la tercera fase del règim de comerç de drets d’emissió de la UE.
En la seva recent comunicació que duu per títol «Un marc estratègic en matèria de clima i energia per al període 2020-2030», la Comissió Europea estudia la possibilitat de prorrogar el programa NER 300 més enllà del 2020 com a manera de destinar més diners procedents del règim de comerç de drets d’emissió de la UE a la demostració de tecnologies hipocarbòniques innovadores en els sectors de la indústria i de la generació d’electricitat.♦