Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La televisió de la Universitat de València : “MediaUni”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

tv encapçalament

 

 Les universitats de tot l’estat es troben en constant evolució. Per a fer front als nous reptes que ens arriben des de la societat de la informació és important crear una xarxa de comunicació universitària. És per això que des de fa dos anys la Universitat de València va impulsar la plataforma MediaUni (http://mediauni.uv.es), un espai on conflueixen la ràdio i la televisió universitàries que donen veu a tots els aspectes de rellevància en l’àmbit acadèmic i social d’aquesta institució acadèmica.

 La Universitat de València és la institució acadèmica de referència a la Comunitat Valenciana. Amb més de cinc-cents anys d’història i més de cinquanta mil membres, aquesta entitat acadèmica imparteix estudis de diferents àrees de coneixement en els diferents campus universitaris que té situats tant a la ciutat de València i la seua rodalia, com en ciutats com Gandia i Ontinyent.

 Els continguts audiovisuals es retransmeten des de la plataforma de manera continuada des del setembre fins a juny; seguint una línia fonamentalment divulgativa. En paraules de la coordinadora de Mediauni, Remei Castelló, “es tracta d’una televisió a la carta, amb una graella de continuïtat que a més ofereix accés directe al programa que el consumidor busca”.

 Així, MediaUni i la seua televisió acompleixen una doble finalitat: retransmetre informació institucional de rellevància sobre activitats acadèmiques de la Universitat i la producció de continguts audiovisuals més propers als investigadors i als estudiants.

 Els actes institucionals se solen emetre en directe mitjançant la plataforma i aquesta tasca la realitza directament el personal dels Serveis Audiovisuals de la Universitat. Es posa imatge, doncs, a actes com les sessions de Claustre, les cerimònies d’‘honoris causa’, conferències i debats. Entre els grans èxits d’enguany han estat les xarrades del presentador El Gran Wyoming, dels periodistes Ignacio Ramonet i Ramon Lobo o de l’oncòloga Maria Blasco.

 Pel que fa als programes que doten de continuïtat a la Televisió de la Universitat, aquests estan realitzats majoritàriament per estudiants de la Universitat de València que tenen l’oportunitat d’aprendre alhora que es formen dins de la mateixa institució. Com bé explica la seua coordinadora, “l’equip de MediaUni, conformat majoritàriament per estudiants en pràctiques de Periodisme, Comunicació Audiovisual i el Màster en CONTD de la Universitat, elaboren diferents tipus de programes. Per una part, es cobreixen notícies que es generen als diferents campus i d’altra, es produeixen programes amb una destacada presència d’alumnes i equips d’investigació”.

 Entre els programes que podem trobar i que posen veu als diferents membres de la Universitat de València estan #Alumn@s; el particular twitter de la Universitat mitjançant el qual l’alumnat explica en 60 segons la seua posició respecte a un tema setmanal. Però no només es tracta de posar veu a l’estudiantat, sinó de difondre les iniciatives que aquests porten endavant. Es pugen a la plataforma microrelats o creacions realitzades pels estudiants com els curtmetratges presentats a algun concurs o fins i tot, la forma en què ells viuen la Universitat. A Viure la Uni, són els propis alumnes qui expliquen altra forma de viure dins de la Universitat de València que va més enllà de la docència. Altres programes com Espai a Debat ofereixen a l’alumnat un espai per debatre i reflexionar sobre diferents temàtiques. Així, gràcies a la creació de la plataforma MediaUni, la vida universitària valenciana es va fent ressò.

 Els programes televisius han anat evolucionat a mesura que l’entitat universitària canvia i creix. Segons ens conta Remei, enguany els programes més destacats són el Divulga, un programa que dóna a conéixer les investigacions que es porten a terme des de la Universitat o l’Entrevista; on personatges rellevants del món de la ciència o la cultura que visiten la Universitat són entrevistats. Marcela Lagarde, Ramón Lobo o Maria del Carmen Agulló, són algunes de les cares que es poden veure a la televisió de la Universitat de València.

 A més dels programes que tracten temàtiques específiques i en profunditat, des de la televisió universitària també es poden trobar altres espais audiovisuals com Humoris Causa, un programa d’esquetxos d’humor realitzat pels propis estudiants;  Via Esportiva, on es donen a conéixer propostes esportives de la Universitat de València; el programa Expo, que tracta de difondre la gran quantitat d’exposicions culturals que la institució allotja a les seues instal·lacions o el Cara a Cara; un programa Erasmus que acosta les experiències d’alumnes europeus i valencians en les ciutats d’intercanvi.

 La Universitat Respon, El Reportatge o A Cor obert, són altres programes que s’emeten mitjançant la plataforma i que solen donar resposta a qüestions científiques o socials, tracten algun tema en profunditat o difonen coneixements sobre medicina.

 En definitiva, tot un seguit d’espais televisius que serveixen per a difondre una àmplia varietat de temàtiques centrades en les activitats portades a terme des de la Universitat de València. Iniciatives que també adquireixen rellevància en l’àmbit social. És per aquest motiu que a MediaUni s’hi desenvolupa una important tasca de difusió des de les xarxes socials: “Els programes es difonen mitjançant les xarxes socials, tant al Facebook de la pròpia Universitat ( www.facebook.com/universitatdevalencia) com en el twitter de la institució acadèmica (@UV_EG) i de MediaUni (@MediaUniUV)”, ens conta Remei. “Els vídeos també tenen presència a la web principal de la Universitat (www.uv.es) i en alguns casos acompanyen a les notícies que es publiquen en aquesta web. A més, tant la ràdio com la televisió donen suport audiovisual al periòdic digital de la Universitat de València ( www.uv.es/infouni)”.

 Aquest desplegament de mitjans universitaris és, sense dubte, una de les claus per a fomentar que tots els membres de la comunitat educativa siguen partícips de la vida dins de la Universitat de València. Per això, des de MediaUni continuen treballant per millorar el servei informatiu que hi donen la ràdio i la televisió des de fa només dos anys, però que; tot i la seua joventut, ha resultat ser essencial per a la vida universitària valenciana.♦

 Bea Pascual, Universitat de València

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere