Barcelona, la primera destinació de turisme de compres a Europa, segons un estudi d’ESADE
La despesa mitjana, a partir de les compres lliures d’impostos (tax free) als nou villages de Value Retail a Europa, és de 295 euros per transacció
Barcelona és la primera ciutat d’Europa pel que fa al percentatge de despesa que destina cada turista a compres. Concretament, un de cada tres viatgers esmenta el shopping com l’activitat principal de la seva visita. El 34 % de les despeses turístiques que es generen a la ciutat es destinen al comerç en general, segons es desprèn de l’informe d’ESADE “Turismo de compras en Europa: Value Retail”.
Per darrere del shopping, vénen les despeses en transport (el 23 %); allotjament (el 21 %); menjar i beguda (el 10 %), i lleure i cultura (el 8 %) a Barcelona. La segueixen altres ciutats, com Londres, en què la despesa en compres dels turistes arriba al 28 %; París, amb el 24 %; Amsterdam, amb el 19 % i, finalment, Roma, amb l’11 %.
El turisme de compres a les grans ciutats europees no ha deixat de créixer els darrers anys, sobretot el relacionat amb els villages de Value Retail, que ja disposa de nou centres, repartits pels principals nuclis urbans d’arreu d’Europa. Els turistes europeus i no europeus que van a comprar en aquests espais, dissenyats com a destinació de compres en diferents ciutats, arriben al 57% del total de visitants a Barcelona. Aquest percentatge està molt per sobre de la mitjana, que és del 32 %.
Protagonisme del turisme asiàtic
Segons l’estudi d’ESADE, els turistes asiàtics tenen un protagonisme molt destacat alsvillages de Value Retail. La Xina representa el 21 % dels visitants i el 40 % de les vendes totals, segons les dades de tax free de 2013.
Alemanya lidera el turisme europeu
Per la seva banda, els turistes europeus que visiten més els villages provenen d’Alemanya (22 %), França (13 %), el Regne Unit (12 %) i Itàlia (12 %).
L’informe d’ESADE assenyala que la despesa mitjana als nou villages de Value Retail, a partir de les compres tax free, és de 295 euros per transacció. Els qui més gasten són els japonesos, seguits dels nord-americans, els coreans i els xinesos.
Els dos darrers anys, les vendes a turistes no europeus, procedents de les compres tax free, han crescut prop del 40 %, i la despesa mitjana el 2013 va augmentar el 3 %.
Els mercats rus i asiàtic, claus per a La Roca Village
Malgrat la competència que ofereixen altres ciutats europees en atractiu per als turistes que busquen noves destinacions per a les seves compres, Barcelona ocupa la primera posició d’Europa ambLa Roca village, per davant d’altres favorites com París, Munic o Londres. En aquest cas, el creixement de les vendes, a partir de les compres tax free, va créixer el 44 % el 2013 respecte de l’any anterior.
A La Roca Village, els russos representen el 21,8 % del pes global de les vendes, seguits dels francesos (7,5 %) i els xinesos (6,7 %), nacionalitat que va experimentar un creixement del 63 % el 2013, amb unes compres equivalents al 24 % del total de los Villages (La Roca y Las Rozas).
Pel que fa als hàbits de compra, l’estada mitjana dels turistes a La Roca Village és d’entre 2 i 4 hores, i el 36 % dels visitants s’estan tot el dia fent shopping. Per la seva banda, el 44 % dels visitants de La Roca Village afirmen que no haurien comprat un producte concret si no haguessin visitat el village.♦