Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC i ASPAPEL signen un conveni que impulsa la formació en enginyeria paperera

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

home

L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL) i la UPC han signat, el 16 de juliol, a Barcelona, un conveni de col·laboració per realitzar accions conjuntes que promoguin els estudis d’Enginyeria Paperera, els quals formen part actualment del màster universitari de la UPC en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos.

 L’Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró (ASPAPEL) i la Universitat Politècnica de Catalunya • BarcelonaTech (UPC) han signat un conveni de col•laboració per realitzar accions conjuntes que promoguin els estudis d’Enginyeria Paperera, els quals formen part actualment del màster universitari de la UPC en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos.

 La signatura del conveni ha tingut lloc, el 16 de juliol, al Rectorat de la UPC, a Barcelona, i ha estat formalitzada pel rector Enric Fossas i el president d’ASPAPEL, Eduard Querol. Hi han assistit també la vicerectora de Política Docent, Maribel Rosselló; el director de l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) i responsable del màster universitari en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos, Xavier Cañavate, i el director general d’ASPAPEL, Carlos Reinoso. 

Pràctiques remunerades i treball de fi de màster

 Una de les accions en què es concreta el conveni és la convocatòria d’estades de pràctiques remunerades a les empreses associades a ASPAPEL. Aquestes pràctiques, reservades als estudiants que cursin l’especialitat d’Enginyeria Paperera, els ofereix la possibilitat de realitzar el treball de fi de màster a les empreses papereres, vinculant-lo a les necessitats del sector. Igualment, el conveni servirà per promocionar el màster de la UPC entre les empreses del sector i en els àmbits relacionats amb la seva activitat.

 Segons afirma Eduard Querol, president d’ASPAPEL i antic alumne de l’especialitat que s’imparteix a l’EET, l’associació que presideix està molt interessada “a promoure la formació universitària en l’àmbit de l’Enginyeria Paperera a través d’iniciatives que tinguin un gran impacte en l’entorn social i productiu del territori en el qual es desenvolupa l’activitat econòmica”.

 Per la seva part, el rector Enric Fossas explica que “tant la UPC com les empreses associades a ASPAPEL tenen objectius comuns en àrees de formació i desenvolupament tecnològic. Per tant, la col•laboració que avui formalitzem ens permetrà aprofitar al màxim el nostre potencial”.

 La signatura d’aquest conveni universitat-empresa ha reunit representats rellevants del teixit industrial i de l’àmbit docent i de l’R+D vinculats al sector de l’enginyeria paperera d’arreu de l’Estat, com ara Xavier Torredemer, de J. Vilaseca, S.A.; Jordi Mercader, de Miquel i Costas & Miquel, S.A, i Joan Vila, d’Stora Enso S.A. Per part del món acadèmic, hi han assistit Teresa Vidal, directora del Departament d’Enginyeria Tèxtil i Paperera de la UPC i directora del grup de recerca Celbiotech; Antonio L. Torres i Blanca Roncero, professors del màster universitari en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos i investigadors del grup de recerca Celbiotech, i Josep F. Colom, professor jubilat de la UPC i impulsor de l’especialitat universitària d’Enginyeria Paperera de la UPC a Espanya.

Els estudis d’enginyeria paperera a l’Estat espanyol

 La UPC és la universitat de referència per a la indústria paperera en la formació d’enginyers i enginyeres. En els darrers tres anys, al Campus de Terrassa s’han format 32 enginyers i enginyeres en aquesta especialitat, i se n’han doctorat 5 amb menció europea. És l’únic campus universitari de l’Estat on es poden cursar aquests estudis.

 L’inici d’aquests estudis a Espanya data de l’any 1948, a les escoles d’enginyeria de Terrassa, quan encara no estava constituïda la UPC. L’any 1978 es va crear l’especialitat d’Enginyeria Paperera dins dels estudis d’Enginyeria Industrial a l’ETSEIT —Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Terrassa, actualment Escola Tècnica Superior d’Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT)—. 

 L’any 1990 es va aprovar el programa de doctorat de l’especialitat, amb una menció d’excel·lència que consolida aquesta àrea de coneixement. L’any 2006 es comença a oferir el màster en Enginyeria Tèxtil i Paperera, que esdevé l’any 2012 en l’actual màster universitari en Enginyeria de Tecnologies de Materials Fibrosos, amb especialitat en Enginyeria Paperera, que s’imparteix a l’Escola d’Enginyeria de Terrassa (EET) de la UPC.

La indústria del paper

 La indústria paperera necessita d’un alt grau de tecnologia i requereix d’importants inversions en innovació, maquinària i equips tecnològics. Per això necessita de professionals altament qualificats i capacitats. 

 A més, l’impacte del sector paperer en l’economia mundial és molt notable, amb una producció anual de més de 340 milions de tones de paper i de 185 milions de tones de cel·lulosa. Es calcula que, de mitjana mundial, cada persona consumeix més de 50 kg de paper a l’any. 

 Espanya és el cinquè productor de cel·lulosa i el sisè productor de paper, a més de ser el quart exportador de cel·lulosa de la Unió Europea. La producció en aquest sector ha crescut per sobre de l’Índex de Producció Industrial (IPI) i del PIB a Espanya. Més de la meitat de la producció del sector s’exporta (el 49% del paper i el 62% de la cel·lulosa). Les exportacions representen el 66% de la facturació total del sector, que ascendeix a 4.263 milions d’euros.

 Des del 1990 l’exportació de paper s’ha multiplicat pràcticament per sis i la de cel•lulosa s’ha més que duplicat. I durant la crisis s’han registrat rècords històrics d’exportació.

 ASPAPEL integra prop de les 60 empreses de la indústria paperera de l’Estat, les quals representen més del 90% de la producció del sector. Concretament, les 82 fàbriques associades (25 a Catalunya) produeixen més de 6 milions de tones de paper i 1,9 milions de tones de cel·lulosa, i donen feina a 17.075 persones de forma directa i a 85.000 persones de forma indirecta. 

 A Espanya es consumeixen sis milions de tones de paper, la qual cosa suposa un consum de 130 kg per persona a l’any. Aquestes xifres el situen entre els 20 primers països del món consumidors de paper. ♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere