Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

F4E col•labora amb IDOM en els sistemes d’alta tecnologia de l’ ITER

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

07_IDOM_Iter_ports_web-230720141200-Medium

Fusion for Energy (F4E) —l’organització de la Unió Europea que gestiona la contribució d’Europa al projecte ITER de fusió nuclear— i IDOM ADA —la divisió d’Anàlisi i Disseny Avançat d’IDOM, una empresa internacional especialitzada en  serveis professionals d’enginyeria, arquitectura i consultoria amb seu a Bilbao, Espanya — han signat un contracte multimilionari que contempla la integració tècnica de diversos instruments de darrera generació que mesuraran el plasma generat per un dispositiu de fusió.

El valor estimat del contracte és de 20 milions d’euros i tindrà una durada de quatre anys com a mínim. IDOM ADA col·laborarà amb dissenyadors d’instruments de diversos laboratoris europeus públics de fusió, així com amb experts del Japó, l’Índia, la Xina i els Estats Units per configurar els dissenys de la integració dels sistemes.

El professor Henrik Bindslev, director de F4E, ha destacat que “aquest contracte és un exemple clar de la transmissió de coneixements dels laboratoris cap a la indústria.  La contribució europea a l’ITER ha servit com a catalitzador perquè dos pols de coneixement i competitivitat col·laborin de manera més estreta. Comença un nou capítol en l’àmbit del diagnòstic que ens ajudarà a analitzar i controlar el plasma de l’ITER i a entendre millor la física”.  En aquest sentit, D. Fernando Querejeta, president de IDOM,  ha manifestat que “per nosaltres és un gran orgull tenir l’oportunitat de col·labora en el que probablement sigui el projecte de recerca més important del segle XXI en el camp de l’energia. Aquest contracte és un gran pas en la nostra activitat, molt important, en qualitat de proveïdors de sistemes científics per a grans instal·lacions i instruments arreu del món”.

 El paper del diagnòstic a l’ITER

El sistema de diagnòstic ens ajudarà a entendre què passa exactament a la màquina durant la reacció de fusió. Això ens permetrà estudiar i controlar el comportament del plasma, avaluar les seves propietats i comprendre millor la física del plasma. En d’altres paraules, el sistema es convertirà en els ulls i l’oïda dels científics i els donarà informació valuosa gràcies a nombrosa tecnologia de darrera generació. L’ITER farà servir aproximadament 50 instruments de diagnòstic que oferiran als experts una visió inèdita del plasma en la seva totalitat i garantiran el funcionament correcte de la màquina. Tenint en compte la durada del pols del plasma, que serà 100 cops més gran en qualsevol dispositiu de fusió operatiu actualment, els alts nivells de fluctuació i les condicions extremes de la càmera, el sistema de diagnòstic actuarà com a guardià del funcionament segur de l’ITER. 

Europa és responsable d’aproximadament un 25 % dels sistemes de diagnòstic de l’ITER.

 L’abast del contracte

Aquest contracte servirà per configurar un disseny tècnic que integra prop de 20 instruments de diagnòstic en cinc dels ports que donen accés al plasma de l’ITER. El contracte contempla així mateix el disseny de contenidors metàl·lics a la cambra destinats a protegir l’equip de diagnòstic de les altíssimes temperatures del plasma, que poden arribar als 150 milions de ºC, i a protegir d’altres parts de la màquina de la radiació dels neutrons. Cadascun dels escuts metàl·lics pesarà entre 5 i 20 tones i haurà de resistir condicions extremes com un alt vuit, forces electromagnètiques colossals i  alts fluxos tèrmics. A més, es dissenyaran d’altres estructures que allotjaran instruments de diagnòstic que es muntaran a les caixes del desviador de la màquina i, fins i tot, fora de la cambra de vuit, així com brides especials per a les preses d’aigua i electricitat per als instruments de diagnòstics sense que es perdi el vuit a l’ITER.  

Fusion for Energy

Fusion for Energy (F4E) és l’organisme de la Unió Europea encarregat de la contribució d’Europa a l’ITER. Una de les tasques principals de F4E és treballar conjuntament amb la indústria, les pime i organitzacions de recerca europees per desenvolupar i proporcionar una alta gamma de components d’alta tecnologia, a més de serveis d’enginyeria, manteniment i suport per al projecte ITER. F4E dona suport a les iniciatives de I+D en matèria de fusió mitjançant l’Acord del plantejament més ampli subscrit amb el Japó, i es prepara per a la construcció de reactors de fusió de demostració (DEMO).

F4E es va crear com a entitat jurídica independent en virtut d’una Decisió del Consell de la Unió Europea, i es va constituir l’aril de 2007 per a un període de 35 anys. Les seves oficines són a Barcelona.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere