Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UPC participa en el projecte ‘Follow me’, per robotitzar cadires de rodes

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

cadira-rodes-follow-me-discapacitat

Investigadors de la UPC i La Salle Campus Barcelona–URL desenvoluparan tecnologia que permetrà circular de forma autònoma per un entorn urbà a les persones amb discapacitat intel·lectual usuàries de cadires de rodes. Aquest sistema, dissenyat per seguir a un guia del grup de passeig, proporciona autonomia als usuaris, ja que estalvia la intervenció de l’usuari o d’una persona que dirigeixi la cadira. El projecte ‘Follow me’, impulsat per la Fundació Ave Maria, compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sitges i l’Obra Social “la Caixa”.

La UPC i la La Salle–Universitat Ramon Llull desenvoluparan la tecnologia necessària per fer realitat el projecte Follow me. Els investigadors del Grup de Recerca en Enginyeria del Coneixement de la UPC, liderats pel professor Cecilio Angulo, de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú, i el professor de robòtica Jordi Albó, de La Salle-Universitat Ramón Llull, coordinaran i supervisaran el disseny del sistema que substituirà eljoystick i robotitzarà les cadires. Aquest dispositiu de control de la cadira es traslladarà a la part posterior per permetre el passeig, amb una persona que la guiï. Tot plegat formarà part d’un kit que podran adquirir les institucions o persones interessades.

Les persones amb discapacitat intel•lectual no tenen la cognició necessària per fer un ús adequat d’una cadira de rodes elèctrica i, per aquest motiu, se’ls prescriu cadires de rodes manuals, que tampoc poden gestionar per les dificultats de controlar el joystick que les dirigeix. Els programes d’atenció a aquest col•lectiu contemplen sortides i desplaçaments per als quals es requereix de personal per a cadascuna de les cadires manuals, si no aquests usuaris no poden realitzar el mateix nombre de sortides que altres companys amb una major mobilitat. Per a les institucions és insostenible disposar d’un professional o voluntari per guiar cada cadira, ja que en una sortida diària de 12 usuaris, quatre van en cadira de rodes.

 ‘Follow me’ robotitzarà les cadires elèctriques

Per transformar aquesta realitat, la Fundació Ave Maria impulsa el projecte d’innovació Follow me, que ha de permetre augmentar l’accessibilitat mitjançant una aplicació robòtica per a cadires de rodes elèctriques, que podran utilitzar les persones que puguin mantenir el seu cos en la posició adequada, encara que no la puguin governar. El projecte consisteix a dissenyar un aparell adaptable que substituirà el joystick i robotitzarà la cadira. Serà un aparell universal amb dues variants: una bàsica per a interiors i passejos normals, i l’altra de gama més alta amb tracció a les quatre rodes. El joystick es reutilitzarà i s’instal•larà a la part posterior de la cadira perquè també serveixi per guiar la cadira de forma tradicional. Aquest kit tindrà un cost al voltant dels mil euros, la qual cosa permetrà la transformació de moltes cadires.

Amb el nou sistema, un grup de fins a cinc usuaris amb cadires de rodes elèctriques seguiran de forma autònoma al guia del grup de passeig, acompanyats per altres companys i professionals que aniran a peu. Les cadires circularan a pas de vianant, entre 3 i 6 quilòmetres per hora, i algunes disposen de tracció a les quatre rodes, la qual cosa permet que també siguin aptes per a entorns naturals com la platja o la muntanya. Els professionals que guiïn al grup disposaran d’un comandament a distància que servirà com a fre d’emergència.

L’avenç tecnològic, a més dels beneficis per a les persones usuàries, permetrà optimitzar el temps dels professionals, que estalviaran més de 3.000 hores de treball a l’any, equivalents a dues persones d’atenció directa o voluntaris. Aquest estalvi podrà revertir, per exemple, en tasques més creatives amb altres usuaris.

La compra de les cadires, el cost del material, el personal, els processos d’avaluació i qualitat, així com els prototips 3D i el muntatge, tenen un import aproximat de 100.000 euros i compta amb una ajuda procedent de l’Obra Social “la Caixa” de 47.200 euros, corresponent al Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que anualment impulsa l’entitat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere