Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Una exposició a El Carme de Badalona mostra les obres creades en el projecte MetaMètode, sobre les relacions entre art i ciència / UB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

El Carme (AJB_MITJA)

El Centre Cultural El Carme des d’ahir  4 de setembre fins el 10 d’octubre l’exposició «MetaMètodeDiàlegs entre art i ciència». Es tracta de nou obres creades en el marc d’un projecte de recerca a la Facultat de Belles Arts sobre les relacions entre ciència, tecnologia i art. La mostra, que s’inaugura aquest dijous, 4 de setembre, a les 19 hores, té el suport del Vicerectorat de Relacions Institucionals i Cultura de la UB i de l’Àrea de Cultura i Ciutadania de l’Ajuntament de Badalona.

El projecte R+D MetaMètode: Metodologies compartides i processos artístics a la societat del coneixement té com a objectiu investigar les noves relacions entre la ciència, la tecnologia i l’art, tot creant una sèrie d’enllaços multidisciplinaris basats en la recerca i establint vincles entre el mètode científic i l’artístic. A més del textos teòrics, els informes i les ponències, el grup de recerca presenta també com a resultats les obres que ara s’exposen.

Josefina de López presenta Una habitación con corazón, una cúpula geodèsica que planteja la relació entre l’ésser humà i l’entorn a partir del funcionament orgànic del cor.

Your colour memory, d’Eugènia Agustí i Antònia Vilà, és fruit de la col·laboració amb el Laboratori de Malalties Neuromusculars de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau-UAB. Concretament, les artistes utilitzen caràcters gràfics per fer una interpretació de les observacions microscòpiques de biòpsies musculars.

Jordi Bielsa presenta The lore of the lyrebird, que inclou un vídeo collage al voltant de l’ocell lira, capaç d’imitar els sons més diversos, i una col·lecció d’estampes d’ous d’un llibre d’ornitologia publicat el 1853.

Observaciones en un laboratorio, de Luz Broto, es va desenvolupar en col·laboració amb el Grup de Recerca de Química Combinatòria de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB), i consisteix en un diari elaborat a partir de les visites al laboratori. A través de text, fotos i vídeos es mostra allò que envolta el treball científic.

Joanne Milne, Eloi Puig, Marta San Gregorio i Alicia Vela presenten Dompoac, una obra que es basa en la traducció amb mètodes artístics dels enunciats de les set etapes del procés de treball d’una recerca científica a partir d’una entrevista sobre aquestes qüestions: color, hipocamp, models de ratolí modificats genèticament i processos de treball.

El treball de Cristina Pastó, La pell de la pell, estudia les superfícies colonitzades pels líquens als edificis de pedra o als troncs dels arbres sota la forma d’impressions digitals en planxes de polímer.

Eloi Puig i Aleix Molet exposen HM, dins la sèrie Alineaments, que s’ha elaborat amb la participació de l’equip de Genòmica Computacional del Barcelona Supercomputing Center. Els autors usen l’alienament de seqüències (una manera de representar i comparar seqüències d’ADN), però en aquest cas el que alineen són dos textos literaris.

L’obra Metaparet, de M. Mercè Casanovas, és el punt d’arribada de tot un seguit d’investigacions que tenen com a base la impressió digital d’alta resolució sobre suports no convencionals.

Finalment, Anja Steidinger presenta un vídeo titulat Ciencia + Crisis. (Auto-)representaciones del malestar, realitzat a partir d’una entrevista a un investigador sobre la situació de les persones que treballen en recerca en el camp de les ciències.

Els centres amb els quals s’han fet aquestes col·laboracions han estat: l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB, al Parc Científic de Barcelona), l’equip de Genòmica Computacional del Barcelona Supercomputing Center (BSC), l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau, el Departament de Biologia Vegetal de la UB i el Grup de Física de Radiacions de la UAB.

El Centre Cultural El Carme, que va ser inaugurat el setembre de 2013 fruit d’un acord entre la UB i l’Ajuntament de Badalona, acull diverses activitats acadèmiques de la UB i també la nova Oficina de Turisme de la ciutat. A la planta subterrània hi ha una sala d’exposicions amb una gestió compartida entre la Universitat i l’Ajuntament.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere