Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Acaba el Congrés estatal d’antropologia Perifèries, fronteres i diàlegs / URV

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

21a-212s04

S’està realitzant el XIII Congreso de la Federación de Antropología del Estado Español: Periferias, fronteras y diálogos, que va comença el 2 de setembre i acabarà avui divendres 5 de setembre al campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili. Fa una mirada nova a l’Antropologia que estudia els problemes de la societat actual, i hi prenen part 500 persones.
El Congrés vol superar les fronteres metodològiques, entre les diferents disciplines, les fronteres temàtiques o les geogràfiques, s’han presentat 350 comunicacions als 21 àmbits  temàtics o simposis, on es reflexiona sobre molts aspectes de la realitat actual. Els participants procedeixen de Catalunya i Espanya, de Portugal, França, Itàlia o Suïssa, i de països d’Amèrica Llatina.A l’Estat espanyol l’Antropologia va néixer als anys 70, en grans ciutats com Madrid, Barcelona i Sevilla. Aquesta àmplia disciplina social, que estudia la variabilitat biològica i cultural de les persones en l’espai i el temps, es basa en la investigació participant, en la pràctica etnogràfica o treball de camp que es fa al costat de les persones, que són l’objecte d’estudi.

Així, els investigadors es preocupen del retrobament entre salut i espiritualitat, els sabers i les pràctiques, que han esdevingut  centres d’interès general;  de la reproducció social i el conflicte en les perifèries urbanes d’Europa on s’estudia, per exemple, com les parts antigues de les ciutats són ocupades per les classes mitjanes que substitueixen la classes més baixes; del transnacionalisme, les interconnexions geogràfiques i les fronteres en temps de crisi, o de les famílies immigrants amb membres dispersos; sobre les violències i drets en les relacions humanes, o com es “construeix” la violència en les persones (de gènere, etc.); de l’antropologia digital i dels mitjans, o de les relacions virtuals entre les persones; i de les fronteres culturals, en les societats actuals de la globalització.

També són àmbits que es tracten la injustícia i noves formes de protesta, que han aparegut en els últims temps; l’antropologia ambiental, que s’ocupa dels conflictes ambientals, la manipulació genètica o les amenaces que apareixen als coneixements tradicionals de les societats i els seus recursos; o l’antropologia i els diàlegs amb el cine i la literatura, o els mites del nostre temps, entre molts altres.

A la inauguració Joan Francesc Mira (València, 1939), escriptor, pensador i antropòleg, va pronunciar la conferència inaugural “Sobre cultura y poder, y la religión del tiempo presente”. Mira va treballar a París amb l’antropòleg Claude Lévi-Strauss i és fundador de l’Institut Valencià d’Antropologia. Les tres sessions plenàries van a càrrec de: Joan Prat (URV) i Ramon Sarró (Universitat d’Oxford); Josepa Cucó (Universitat de València) i Gary McDonogh (Bryn Mawr College), i de Victoria Goddard (Universitat de Londres), com a conferència de cloenda.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere