Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Avui a la Universitat de Lleida s’inaugurarà el curs del sistema universitari de Catalunya

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

unis

La Universitat de Lleida (UdL) serà l’amfitriona de la inauguració oficial del curs acadèmic 2014-2015 del sistema universitari català. L’acte tindrà lloc el 8 de setembre a la Seu Vella i serà presidit pel conseller d’Economia i Coneixement de l Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell.

L’oceanògrafa catalana Josefina Castellví serà l’encarregada de pronunciar la lliçó magistral, centrada en la divulgació científica.

Durant l’acte d’inauguració de curs, la Generalitat lliurarà les distincions Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària, tant individuals com col·lectives.

+++

Qui és Josefina Castellví?

Josefina Castellví i Piulachs (Barcelona, 1 de juliol de 1935) és una oceanògrafa catalana, especialista en microbiologia marina.

Es llicencià en Biologia a la Universitat de Barcelona en 1957 i aleshores marxà a França, on el 1960 s’especialitzà en oceanografia i va fer alguns cursos pràctics a la Sorbona. Es doctorà en ciències biològiques per la Universitat de Barcelona el 1969.

Des del 1960 treballa a l’Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d’Investigacions Científiques, del qual n’ha estat directora el 1994-1995 i delegada a Catalunya.

A partir del 1984 participà, d’una manera rellevant, en l’organització de la recerca a l’Antàrtida juntament amb Antoni Ballester i Nolla i col·laborà en la instal·lació de la Base Antàrtica Espanyola Joan Carles I a l’illa Livingston, de la qual fou cap del 1989 al 1993,que va permetre que Espanya entrés com a membre del Tractat Antàrtic (1988).

El 1994 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i el 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi. Des del 2010 és la presidenta de la Universitat d’Estiu d’Andorra.

El 8 d’octubre de 2013, va guanyar el premi de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el 13 de maig de 2014 va ser nomenada catalana de l’any.

Ha escrit i publicat:  “Yo he vivido en la Antártida” (1996). “Ecología marina” (1967).“El Paper que juguen els oceans en l’equilibri del planeta Terra” (2005).

+++

Que és la distinció Jaume Vicens Vives?

La distinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària es va crear l’any 1996 i té la finalitat de premiar l’excel·lència en la docència universitària. Les candidatures les presenten els consells socials de les universitats públiques catalanes, o els òrgans equivalents de les universitats privades, i la proposta es tramita a través de la secretaria del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Les concessions de les distincions es lliuren en el transcurs de la inauguració del curs universitari, al mes de setembre. Aquests premis poden atorgar-se a títol individual o a títol col·lectiu.

L’historiador Jaume Vicens Vives (Girona 1910 – Lió 1960) va deixar un estímul que transformaria per complet la historiografia catalana i una obra de més de tres-cents cinquanta títols. Va ser catedràtic d’història moderna de la Universitat de Saragossa i a partir de l’any 1948 de la Universitat de Barcelona. Malgrat el caràcter positivista dels plantejaments de Vicens, el món acadèmic hispànic va rebutjar les seves idees de renovació, així que va dur a terme aquesta tasca renovadora en la seva pròpia obra. Un dels seus llibres més coneguts és el “Manual de historia económica de España” (1959), que var fer amb la col·laboració de Jordi Nadal. Vicens es proclamava continuador d’una escola catalana d’història que anava de Pròsper de Bofarull a Ferran Soldevila. És en aquesta línia que cal situar la seva preocupació pels estudis d’història contemporània de Catalunya, que estava convençut que havien de contribuir a replantejar d’una manera més realista una política de recobrament de Catalunya.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere