Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El Conseller Mas-Colell inaugura el curs universitari a la Seu Vella de Lleida

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

conseller UdL_3 (1)

El Conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, acompanyat del Secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, i del Rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, va inaugurar ahir al migdia el curs acadèmic 2014-2015 del sistema universitari català en un acte celebrat a la Seu Vella de Lleida i organitzat per la Universitat de Lleida.

De manera rotatòria és va realitzant cada any la inauguració del curs acadèmic en les diferents universitats de Catalunya, a més aquest any coincideix que el Rector Fernàndez actualment presideix l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP). 

 

El rendiment acadèmic a les universitats catalanes puja 8 punts des del 2008

En la seva intervenció el Conseller Andreu Mas-Colell ha dit que el rendiment acadèmic al conjunt de les universitats públiques de Catalunya ha passat del 69,5% entre 2004-2008, al 77% entre 2009-2012; 8 punts més que es deuen als ”canvis metodològics” de l’entrada a l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (EEES) i a les modificacions de les polítiques de preus i beques que han incrementat els costos per a les repeticions i això fa que el nombre de crèdits matriculats s’ajustin a les expectatives d’aprovar dels estudiants. [Veure el Text integra del discurs al final d’aquesta notícia].

 

El Rector de la UdL demana un pacte nacional per a la universitat catalana

Un pacte nacional per a la universitat catalana impulsat pel conjunt de les forces polítiques catalanes representades al Parlament de Catalunya, és el què el Rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, ha demanat avui a la classe política, “com a decisió estratègica de país”, durant l’acte d’inauguració.

El Rector, que ha reclamat al Govern un millor finançament que inclogui el retorn del deute històric acumulat amb les universitats, ha defensat també la necessitat que es complementi amb un finançament privat. És per això que ha demanat la complicitat de tota la societat, i també de la comunitat universitària, per consensuar reformes i per continuar sent un motor de progrés social.

Roberto Fernández, que ha lloat el nivell de les universitat catalanes i el seu rendiment malgrat les retallades, s’ha mostrat partidari de la col·laboració que no de la competició entre les diferents universitats i ha demanat a les autoritats que vetllin perquè el sistema català sigui harmònic i equilibrat. “No es tracta de limitar la personalitat de cap universitat, però  sí que no existeixin desnivells irreparables entre elles a causa d’unes polítiques que no tinguin suficientment en compte els punts de partida de cadascuna i les ubicacions territorials”, ha afirmat.

 

La lliçó inaugural de Josefina Castellví

La lliçó inaugural de l’acte: “La recerca científica com a base de desenvolupament social”, ha anat a càrrec de l’oceanògrafa Josefina Castellví, primera dona catalana i espanyola que va participar en una expedició internacional a l’Antàrtida. L’experta en microbiologia marina ha alertat del perill que suposa que l’home interfereixi en el funcionament dels ecosistemes sense saber com reaccionarà el sistema natural i que el coneixement profund d’aquests processos naturals el dóna la recerca científica fonamental. És per això que ha defensat la investigació com a motor de progrés, de riquesa i de sostenibilitat de la societat.

 

Protesta d’estudiants de la UdL

El Consell de l’Estudiantat de la UdL havia  convocat -via Campus Virtual de la UdL- una concentració a l’entrada del recinte abans de l’inici de l’acte per a mostrar el  rebuig a les polítiques de retallades i taxes universitàries del Govern de la Generalitat de Catalunya. Una trentena d’estudiants han participat de la convocatòria. 

 

Distincions Jaume Vicens Vives  2014

En el decurs de l’acte s’han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària, que atorga la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de premiar l’excel·lència en la docència universitària. En l’edició d’enguany, s’han atorgat quatre premis individuals i dos de col·lectius, dotats cadascun amb 20.000 euros. L’import atorgat a cada persona i projecte guardonats s’haurà de destinar a projectes d’innovació o de millora docent.

Els guardonats han estat proposats pels consells socials de les universitats públiques o òrgans equivalents de les universitats privades.

A títol individual han rebut la distinció Jaume Vicens Vives els professors següents:

Joan Simon Pallisé, professor de Biologia Vegetal de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, per la seva trajectòria docent i les seves aportacions a l’aprenentatge mitjançant recursos digitals i noves eines d’avaluació.

Elena Valderrama Vallés, professora d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors en el Departament de Microelectrònica i Sistemes Elèctrics de la Universitat Autònoma de Barcelona. Se li reconeix la seva trajectòria professional i el seu lideratge en innovacions docents adreçades a la millora de l’aprenentatge en els estudis d’enginyeria.

Josep M. Coll i Alemany, professor de la Universitat Ramon Llull, en reconeixement a la seva extensa trajectòria professional com a filòsof, eclesiàstic, professor i degà de la Facultat de Filosofia.

Joseph Hopkins, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Programa de Llengües, per la seva trajectòria professional i, molt especialment, per les seves aportacions a l’estudi de llengües per mitjans virtuals i pel seu model d’ensenyament virtual per al nivell B2 en terceres llengües als graus universitaris.

Pel que fa als premis col·lectius, s’ha atorgat la distinció Jaume Vicens Vives a les entitats següents:

Projecte Cetrencada: publicació multiplataforma del Taller Integrat de Periodisme del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra. Aquest projecte, encapçalat per Salvador Alsius, presentador de TV, periodista i membre del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, destaca pel seu original enfocament centrat en la simulació professional, el vincle amb l’empresa i la internacionalització en els estudis de periodisme.

Projecte Emprendre: una actitud per orientar la vida professional, del Departament de Pedagogia de la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili, pel seu caràcter innovador, l’ús de les TIC i el foment de l’emprenedoria en els estudis de pedagogia.♦

 

Text integra del discurs del Conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere