Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Eurobaròmetre: Gairebé tots els europeus consideren important la protecció del medi ambient

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

eurobaròmetre

Tres anys després de l’última enquesta de l’Eurobaròmetre pel que fa a l’opinió dels europeus sobre el medi ambient, és evident que, malgrat la crisi econòmica, no ha baixat gens la preocupació dels ciutadans pel medi ambient. El 95 % dels gairebé 28 000 enquestats consideren que és important protegir el medi ambient i són força nombrosos els que pensen que encara s’hi pot fer molt més.

En paraules del comissari de Medi Ambient, Janez Potočnik, «és molt positiu veure un suport tan aclaparador i tan ampli fins i tot en una època tan difícil com aquesta. La gent està molt preocupada per la contaminació de l’aire i de l’aigua, pels residus i pels productes químics i pensen que tothom hauria de fer més per protegir el medi ambient».

La protecció del medi ambient surt a compte

La majoria de la gent comparteix l’opinió segons la qual l’ús eficient dels recursos naturals (79 %) i la protecció del medi ambient (74 %) poden impulsar el creixement econòmic. El 80 % dels ciutadans de la UE considera que l’economia influeix molt en la seva qualitat de vida, però el 75 % pensa que l’estat del medi ambient hi té un impacte igual d’important i, encara més, el 77 % creu que els problemes ambientals tenen un impacte directe en la seva vida quotidiana. El que més els amoïna és la contaminació, especialment la de l’aire (56 %) i la de l’aigua (50 %), però també la generació de residus i l’exhauriment dels recursos naturals.

Un nombre cada vegada més gran de gent (59 %) és de l’opinió que els factors ambientals i socials haurien de ser tan importants com els criteris econòmics a l’hora de mesurar el nivell de vida del seu país. Pel que fa a la despesa i a la inversió públiques, el 59 % pensa que les autoritats del seu país haurien d’afavorir les consideracions d’ordre ambiental per damunt del seu cost.

Cada vegada més responsabilitat ambiental

Més ciutadans que no pas el 2011 (75 %) declaren estar disposats a comprar productes més respectuosos amb el medi ambient encara que hagin de pagar una mica més. La gran majoria (93 %) pensa que els més grans contaminadors haurien de pagar pels danys ambientals que causen i que la millor manera de fer-ho seria imposant-los sancions molt més importants.

D’altra banda, el 85 % dels europeus creu que a ells també els pertoca protegir el medi ambient. La majoria estan adoptant comportaments cada vegada més responsables com ara triar residus per reciclar (72 %) i reduir el consum d’energia (52 %) o el d’aigua (37 %). També afirmen els ciutadans estar cada vegada més ben informats tot i que encara hi ha un 39 % que declaren no disposar de prou informació sobre l’impacte sobre la salut dels productes químics que es fan servir en els productes d’ús quotidià.

Una gran majoria de gent pensa que encara es pot fer més per protegir el medi ambient. El 77 % opina que les grans empreses i la indústria no en fan prou. El 70 % opina el mateix dels seus governs. A més, el 65 % considera que els ciutadans també podrien fer més per protegir el medi ambient. Al seu entendre, la prioritat hauria de ser reciclar residus (54 %), reduir el consum d’energia domèstica (39 %) i fer ús del transport públic (39 %).

Suport a la actuació de la EU

El 77 % dels ciutadans de la UE pensa que és necessària una legislació ambiental europea per protegir el medi ambient del seu país i sis de deu opinen que dins de la UE caldria prendre les normatives ambientals de manera conjunta. El 79 % també creu que la UE hauria de poder controlar que en els Estats membres s’està aplicant correctament la legislació ambiental. El 84 % voldria que s’hi destinessin més fons europeus i la majoria (56 %) que la UE fes molt més per protegir el medi ambient.

L’última enquesta de l’Eurobaròmetre arriba tres anys després del primer informe sobre aquesta qüestió. L’enquesta ha estat duta a terme en els vint-i-vuit Estats membres de la UE entre el 26 d’abril i l’11 de maig del 2014 per tal d’avaluar la percepció, les actituds i les pràctiques dels ciutadans europeus envers el medi ambient. Per encàrrec de la Direcció General de Medi Ambient s’han entrevistat en persona i en la seva llengua materna 27 998 ciutadans de diversos grups demogràfics i socials.♦

Per veure l’Enquesta de l’Eurobaròmetre … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere