Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UB lidera el projecte EMPODaT: un nou programa de postgrau per desenvolupar la donació i el trasplantament d’òrgans a Egipte, el Líban i el Marroc

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

empodat1

Dissenyar un programa de postgrau per impulsar la donació i el trasplantament d’òrgans a Egipte, el Líban i el Marroc; desenvolupar continguts acadèmics i científics per formar estudiants com a experts en aquest àmbit d’acord amb les directrius europees en educació superior, i generar una xarxa d’experts de projecció internacional amb la participació d’universitats i altres institucions internacionals: aquests són els objectius prioritaris del Programa de Postgrau Euromediterrani de Donació i Trasplantament d’Òrgans (EMPODat), un projecte liderat per la Universitat de Barcelona i coordinat per Martí Manyalich, professor associat de la Facultat de Medicina de la UB, president de la Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute (amb seu al PCB-UB) i assessor de trasplantaments de l’Hospital Clínic de Barcelona.

EMPODaT és un projecte TEMPUS finançat per l’Agència Executiva en l’Àmbit Educatiu, Audiovisual i Cultural (EACEA) de la Comissió Europea. La creació d’aquest programa de postgrau és un pas endavant per millorar la donació i el trasplantament d’òrgans a Egipte, el Líban i el Marroc, mitjançant la formació de professionals sanitaris en aquest camp i el desenvolupament de sistemes sostenibles de trasplantament d’alta qualitat en països euromediterranis.

Un total de noranta estudiants —trenta per cadascun dels països esmentats, socis de l’Instrument Europeu de Veïnatge i Associació (ENPI)— es beneficiaran del nou Programa de Postgrau Euromediterrani de Donació i Trasplantament d’Òrgans amb el suport de la Comissió Europea.

 

Potenciant la cooperació entre universitats de set països

A causa de les diferències econòmiques, legals i socioculturals, molts països presenten unes estadístiques molt diferenciades en les taxes de donació i trasplantament d’òrgans. Millorar la formació de professionals altament qualificats en aquest àmbit és, sens dubte, un dels factors clau per potenciar localment aquesta activitat en l’àmbit de la medicina i la salut pública. Tal com explica el professor Manyalich, «les necessitats d’òrgans per a trasplantament al món només estan cobertes en un 10 %. Cal fer un milió de trasplantaments a l’any per eliminar les llistes d’espera».

Aquest projecte, en execució des del desembre del 2013 fins al novembre del 2015, potenciarà la cooperació entre diverses institucions, com ara la Universitat de Barcelona, la Fundació DTI – Donation & Transplantation Institute (amb seu al PCB-UB), la Universitat Albert-Ludwig de Friburg (Alemanya), la Universitat de Niça Sophia Antipolis (França), la Universitat de Lund (Suècia), la Universitat del Caire (Egipte), la Universitat Americana del Líban (Líban), la Universitat de Mansura (Egipte), la Universitat de Balamand (Líban), la Universitat Hassan II (Marroc) i la Universitat Mohammed V – Souissi (Marroc).  

 

Objectius del projecte EMPODaT

  • Impulsar un programa de postgrau per a especialistes d’acord amb les directrius de l’espai europeu d’educació superior (EEES) i les necessitats locals dels països socis de l’ENPI.
  • Desenvolupar continguts i eines acadèmiques i científiques que seran inclosos en una plataforma d’aprenentatge electrònic per facilitar la formació dels estudiants com a especialistes en la donació d’òrgans en el marc de l’EEES.
  • Formar un grup de dotze professors de països de l’ENPI, que esdevinguin coordinadors del projecte EMPODaT als països d’origen i proporcionin capacitació a un total de noranta estudiants.
  • Generar una xarxa d’experts a partir de la participació d’universitats i altres institucions i entitats nacionals i internacionals vinculades a la donació i el trasplantament per tal de garantir la transferibilitat del projecte.

 

Donació i trasplantament d’òrgans a Egipte, el Líban i el Marroc

A Egipte, per exemple, no existeix cap programa de donació d’òrgans de donant mort (tots són de donant viu), i tampoc hi ha professionals de la salut dedicats a la donació d’òrgans. En aquest país, es van fer 250 trasplantaments de fetge i 1.800 de ronyó de donant viu durant el 2013.

Al Líban, hi ha l’Agència Nacional de Trasplantament (National Organization for Organ & Tissue Donation & Transplantation, NOOTDT) i l’activitat de trasplantament es duu a terme des del 1985 (donant viu) i el 1990 (donant mort). El país disposa d’un programa de trasplantaments de fetge, ronyó i cor (donant mort).

Al Marroc, el programa de trasplantaments de donant mort va començar el 2010 i està limitat a ronyó i còrnia en dos hospitals universitaris (Casablanca i Marràqueix). Quant a l’activitat de donant viu, el 1985 es va fer el primer trasplantament renal i, des del 1991, es fa de manera regular.♦

 

FOTOGRAFIA: El professor Martí Manyalich coordinador del programa EMPODaT.

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere