Intensa setmana d’activitats obertes a tots els públics per a celebrar el desè aniversari dels instituts Confuci / Universitat de València
L’Institut Confuci de la Universitat de València posa Xina a l’abast de tots els valencians. Des d’ahir dia 22 al 27 de setembre, i en diferents escenaris de la ciutat, aquesta institució acadèmica organitza nombroses activitats culturals per a festejar el ‘Dia de l’Institut Confuci’ a tot el món.
Durant l’última setmana de setembre es commemora la primera obertura d’un Institut Confuci en el món, en 2004, amb el que ara compleix el seu desè aniversari. Les activitats culminaran dissabte 27 de setembre en el Museu de les Ciències príncep Felipe (CAC).
L’Institut Confuci de la Universitat de València és una institució creada amb la finalitat de promoure el desenvolupament de l’ensenyament, la llengua i la cultura xineses. Serveix també com el nexe d’unió de les cultures xinesa i valenciana entre els ciutadans de les dues societats. I fomenta els intercanvis d’estudiants amb la Universitat Pedagògica del Nord-est de Xina amb la qual es troba agermanada. Des de la seua obertura a València en 2007 va ser reconegut, en les seues dues primeres anualitats, com un dels 20 millors a tot el món. I en 2011 i 2012 el va ser com un dels 30 millors quant a la més alta qualitat i iniciativa del seu equip directiu.
Amb motiu de l’obertura del primer Institut Confuci del món, s’han programat activitats gratuïtes i obertes a tots els públics. La programació comença aquest dilluns 22 a les 18:30 hores., amb una representació de la ‘Cerimònia tradicional i degustació de Te xinés’. Serà en El Corte Inglés de Nou Centre, edifici Llar i Supermercat. El te, originari de Xina, simbolitza una cultura i una manera de vida que identifica a aquest país mil·lenari i al seu poble. El seu consum es remunta a èpoques remotes i requereix d’un ritual que encara segueix viu en l’actualitat.
Les activitats continuen dimecres 24 amb una Gala de danses populars xineses que posaran en escena un grup de ball de la Universitat Sud-Central de les Nacionalitats. La gala tindrà lloc en el Palau de Congressos a les 18:30 hores, i s’interpretaran diferents tipus de danses populars xineses, tant antigues com a modernes, i uns altres de diversitat ètnica. És un espectacle apte per a tots els públics i la seua entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament. Dijous 25 de setembre a les 20 hores. impartirà al Jardí Botànic de la Universitat de València, la conferència “La Funció i la conservació de la diversitat biològica” a càrrec de l’expert en Biodiversitat Wang Deli. El professor Wang imparteix docència en la Universitat Pedagògica del Nord-est de Xina i té diversos projectes nacionals de gran importància, amb una gran producció científica en la seua especialitat.
La celebració central del ‘Dia de l’Institut Confuci’ serà dissabte 27, i començarà a les 11 en l’esplanada de la Ciutat de les Arts i les Ciències, amb la tradicional cavalcada xinesa. Aquesta desfilada estarà encapçalada pel drac xinés, amb el ball del drac i del lleó, i a ell se sumaran diversos grups de Taiji, Wushu (arts marcials), grups abillats amb vestits tradicionals de les minories xineses. A les 17, en sessió vespertina, es realitzarà una segona passada d’aquesta cavalcada per als quals no hagen pogut assistir a la matinal.
Al llarg del dia, tallers i activitats infantils acostaran al públic a la gran riquesa i varietat cultural de Xina, amb exhibicions de cal·ligrafia, escacs xinesos (Xiàngqí), degustacions de te, exposicions artístiques, marionetes o una mostra dels llibres i revistes que edita l’Institut Confuci de la Universitat de València. Les activitats continuaran amb la programació dedicada al públic infantil, en la qual els xiquets podran gaudir amb l’espectacle de marionetes “Yeh Shen. La Ventafocs Xina” del grup teatral “Del Redoble”, dirigit per Claudia Verdecchia i que es posarà en escena en la sala Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, a les 12 en primera sessió, i a les 18 en segona. Dracs, música i màgia descobriran als més xicotets la fascinant història de l’origen de totes les Ventafocs del món.
Les activitats d’aquest dia es completaran amb l’exposició de fotografia estenopeica ‘21 dies a Beijing’, a càrrec de Lola Barcia i Marinela Forcadell. Són una sèrie d’imatges que s’han realitzat seguint els passos de Mo-Tu, un filòsof xinés (ss. V-IV a. C.) que va ser el primer a descriure el fenomen òptic de la formació de la imatge reflectida. Un descobriment a partir del com es van desenvolupar ciències com l’òptica, l’astronomia, la perspectiva, la fotografia i el cinema. El projecte descobreix, a través de l’objectiu de la tradicional “cambra obscura” realitzat amb llandes, un viatge a través del temps. Gratacel, edificis històrics, hutongs, veïnats de cases humils i negocis on conviuen gent amable són captats mitjançant foto-llandes. Es tracta d’una tècnica basada en el principi de la formació d’imatges per mitjà de feixos lluminosos.
Tot aquest conjunt d’activitats de l’Institut Confuci de la Universitat de València afavoreix l’intercanvi cultural a través de l’autoreflexió i el diàleg entre cultures. Una de les apostes de l’Institut Confuci es basa en la diversificació de models educatius i en la cerca de solucions tecnològiques que faciliten l’aprenentatge de la llengua xinesa. Des de la seua fundació a València en 2007, per les aules de l’Institut Confuci han passat 3.000 estudiants i la xifra va en augment. L’última convocatòria d’exàmens oficials de xinès celebrada va congregar a uns 800 aspirants dels 1.200 alumnes que segueixen les classes, entre els quals hi ha uns 400 xiquets.♦