Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El programa Erasmus millora la capacitat d’inserció i la mobilitat professional

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

baixa

Els joves que estudien o fan una formació a l’estranger no només adquireixen coneixements acadèmics, sinó que també milloren les capacitats clau que més valoren els empresaris. Un  nou estudi sobre l’impacte del programa d’intercanvi d’estudiants de la Unió Europea Erasmus demostra que els graduats amb experiència internacional tenen més possibilitats de trobar feina. D’altra banda, tenen la meitat de probabilitats de patir un atur de llarga durada en comparació amb els que mai no han estudiat o no han fet cap formació a l’estranger i, cinc anys després d’haver-se graduat, la seva taxa de desocupació és un 23 % inferior. Aquest estudi, fet per experts independents, és el més important de la seva mena i ha rebut gairebé 80 000 respostes d’estudiants i empreses a les enquestes.

«Els resultats de l’estudi sobre l’impacte del programa Erasmus són extremadament importants atesos els inacceptables nivells de desocupació juvenil que hi ha a la UE. El missatge és ben clar: si estudies o fas una formació a l’estranger, tens més probabilitats de millorar les teves probabilitats de trobar feina. El nou programa Erasmus+ oferirà subvencions de la UE a quatre milions de persones entre el 2014 i el 2020, la qual cosa els permetrà conèixer la vida d’un altre país alhora que estudien allà, hi fan una formació, hi imparteix docència o hi treballen com a voluntaris», ha declarat la comissària europea d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou.

El nou estudi demostra que el 92 % dels empresaris, quan volen contractar algú, busquen alguns dels trets de personalitat que promou el programa Erasmus, com ara la tolerància, la confiança en un mateix, la capacitat per resoldre problemes, la curiositat, el saber quins són els nostres punts forts i els nostres punts febles i la nostra fermesa d’esperit a l’hora de fer una entrevista de feina. Els tests fets abans i després que els estudiants hagin passat un període de temps a l’estranger revelen que els estudiants del programa Erasmus obtenen una puntuació més alta pel que fa a aquests trets de personalitat fins i tot abans d’haver començat l’intercanvi; quan se’n tornen, el diferencial de puntuació pot arribar a ser fins i tot del 42 % respecte de la resta d’estudiants.

Els estudiants que reben una beca Erasmus poden triar entre estudiar o fer un període de pràctiques a l’estranger. L’informe posa de manifest que més d’un terç dels becaris del programa Erasmus troben feina a l’empresa on han fet les pràctiques. Aquests becaris també són més emprenedors que els que es queden en el seu país: un de cada deu ha creat la seva empresa i més de tres de cada quatre tenen previst fer-ho o es plantegen aquesta possibilitat. També tenen més possibilitats de progressar més ràpid en la seva carrera professional: segons el 64 % dels empresaris, al personal amb experiència internacional també se li dóna més responsabilitat professional.

El programa Erasmus no només millora les perspectives professionals, sinó que també proporciona als estudiants més amplitud de mires i més capacitat d’establir relacions socials. El 40 % ha canviat de feina o de país de residència almenys una vegada després de la seva graduació, gairebé el doble que els que no han aprofitat les oportunitats de marxar a l’estranger durant els seus estudis. El 93 % dels estudiants amb experiència internacional es veuen a ells mateixos vivint en un altre país en el futur, però el percentatge baixa fins al 73 % en el cas dels que han estudiat només en el seu país.

Els antics estudiants Erasmus també tenen una més gran retirada a mantenir relacions transnacionals: el 33 % dels antics estudiants Erasmus tenen una parella d’una altra nacionalitat comparat amb el 13 % en el cas dels que no es mouen del seu país durant els seus estudis; a més, el 27 % dels estudiants Erasmus ha conegut la seva parella mentre feien el seu Erasmus. En funció de tot plegat, la Comissió calcula que d’ençà de 1987, data d’inici del Programa, hi ha hagut aproximadament un milió de nens nascuts de parelles d’estudiants Erasmus.

Durant els propers set anys (2014-2020) el nou programa Erasmus+ permetrà viure un temps a l’estranger a quatre milions de persones, entre els quals hi haurà dos milions d’estudiants d’ensenyament superior i 300 000 professors d’ensenyament superior. A més, el programa Erasmus finançarà 135 000 intercanvis d’estudiants i treballadors a països socis no europeus. Erasmus+ encara serà més accessible gràcies a l’increment dels ajuts per aprendre idiomes, a la simplificació dels criteris i als ajuts destinats a persones amb necessitats especials o procedents d’entorns desfavorits o de zones allunyades.

En la seva Estratègia de modernització de l’ensenyament superior la Comissió apuntava la necessitat d’oferir als estudiants més oportunitats d’estudiar o de fer una formació a l’estranger. L’objectiu europeu en matèria de mobilitat d’estudiants és aconseguir que a finals de la dècada se n’hagin beneficiat com a mínim el 20 %. Actualment, són a l’entorn del 10 % els estudiants que estudien o fan una formació a l’estranger amb beques públiques o privades. Vora del 5 % d’ells aconsegueix una beca Erasmus. Aquesta xifra es basa en les últimes dades disponibles d’Eurostat sobre el període 2011-2012, la qual cosa demostra que el nombre de graduats en els països que participen en el programa Erasmus era de 5,35 milions i el d’estudiants Erasmus gairebé de 253 000.

L’estudi combina una recerca quantitativa amb una de qualitativa. Les enquestes fetes a través d’internet han abastat trenta-quatre països (els Estats membres de la UE, l’antiga República iugoslava de Macedònia, Islàndia, Liechtenstein, Noruega, Suïssa i Turquia); s’han analitzat les respostes de més 75 000 estudiants i antics alumnes, més de 55 000 dels quals han estudiat o han fet una formació a l’estranger. També han contestat l’enquesta per internet 5 000 treballadors, mil centres d’ensenyament superior i 650 empresaris, 55 % dels quals de pimes. L’estudi qualitatiu se centra en vuit països bastant diversos pel que fa a la seva grandària i ubicació: Alemanya, Bulgària, Txèquia, Espanya, Finlàndia, Lituània, Portugal i Regne Unit; aquest estudi ha inclòs visites in situ, entrevistes i seminaris per a centres d’ensenyament.

L’estudi sobre l’impacte del programa Erasmus ha estat dut a terme per un consorci d’experts independents dirigit per especialistes del grup CHE Consult, de Berlín, juntament amb els serveis d’Educació de la Comissió a Brussel·les, el Grup Compostela d’universitats i la xarxa d’estudiants Erasmus.

Erasmus+, el nou programa d’educació, formació, joventut i esports ha estat inaugurat el mes de gener del 2014 i disposa d’un pressupost total de gairebé 15 000 milions d’euros per als propers set anys, un 40 % més que el seu predecessor.♦

 

Per veure l’estudi complert en anglès … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere