El disseny de receptors de navegació per satèl•lit més precisos i fiables rep el 9è Premi Duran Farell d’Investigació Tecnològica / UPC
El projecte ’Tècniques avançades per a receptors de navegació per satèl·lit (ARTEMISA)’, presentat per l’investigador Pau Closas, del Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), centre de recerca CERCA, i Carles Fernández-Prades, membre de l’equip de treball, ha guanyat el 9è Premi Duran Farell d’Investigació Tecnològica, convocat pel Consell Social d’aquesta Universitat, amb el suport de Gas Natural Fenosa. El Premi està dotat amb 30.000 euros i la recerca té com a objectiu proporcionar més precisió i fiabilitat als sistemes de posicionament per satèl·lit GNSS, incloent els sistemes GPS i Galileo.
Després d’avaluar els 14 treballs presentats, el jurat ha decidit atorgar el premi a ARTEMISA per la trajectòria de recerca de l’investigador principal, ja que en els darrers anys el projecte ha obtingut uns excel·lents resultats científics i tècnics, tal i com han valorat diferents organitzacions internacionals i la comunitat investigadora.
ARTEMISA tracta de proporcionar més robustesa, precisió i fiabilitat al sistema dels aparells GNSS mitjançant la millora en el disseny de receptors. Pau Closas ha treballat sobretot en l’àmbit del processament del senyal i com aquest pot ajudar a dissenyar receptors que operin en entorns on, actualment, la rebuda del senyal és més difícil, centrant-se principalment en els grans nuclis urbans de les ciutats.
El projecte premiat consta de tres parts. D’una banda, s’ha intentat millorar els actuals receptors de navegació, focalitzant el treball en els llaços de seguiment dels satèl·lit i càlcul de la posició. D’altra banda, s’ha aprofundit en la proposta d’un enfocament radicalment diferent al disseny de receptors GNSS, anomenat Estimació Directa de la Posició (Direct Position Estimation, DPE), el qual pot constituir una gran evolució en el disseny dels receptors GNSS del futur, millorant-ne les seves prestacions. Per últim, s’ha treballat en el disseny d’algorismes de fusió de dades robustos mitjançant filtrat no lineal. L’objectiu és integrar diverses tecnologies de posicionament, incloent-hi GNSS, sensor inercials, WiFi, o UWB, per augmentar-ne la precisió i la cobertura efectiva.
El projecte té un gran potencial econòmic i d’impacte social, això ha despertat l’atenció de la indústria i d’agents importants del sector, com per exemple l’Agència Espacial Europea (ESA), la qual ha finançat parcialment la recerca per analitzar les tècniques proposades en entorns i receptors realistes. El projecte s’ha dut a terme amb el sector industrial, conjuntament amb l’empresa DEIMOS Space.
Pau Closas investiga tècniques avançades per a receptors de navegació per satèl·lit des de fa més d’una dècada al Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), del qual la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC) forma part del patronat.
El Premi Duran Farell
El Premi Duran Farell d’Investigació Tecnològica convocat pel Consell Social de la UPC, amb el suport de Gas Natural Fenosa, va néixer com un homenatge a qui va ser el primer president del Consell Social de la UPC i també president de Gas Natural fins 1997, Pere Duran Farell. La finalitat del Premi és incentivar l’excel•lència investigadora, mitjançant el reconeixement de la qualitat d’un treball de recerca dut a terme en el camp de la tecnologia durant els darrers tres anys. El premi té una periodicitat biennal i és un dels més importants en el seu camp.
Els treballs de recerca que es presenten han d’haver-se dut a terme a Espanya i, a més, poden haver estat finançats amb fons propis o públics. Les candidatures les proposen departaments o instituts universitaris, centres de recerca, col·legis professionals o fundacions. Es valora la trajectòria del projecte de recerca, el seu caràcter innovador dins l’àmbit de la tecnologia i la seva contribució a la ciència, així com el potencial econòmic i l’impacte social.
El jurat, nomenat pel Consell Social, està format per Ramon Carbonell, president del Consell Social de la UPC, que actua com a president del jurat; Maria Luisa Poncela, Secretària General de Ciència, Tecnologia i Innovació del Ministeri d’Economia i Competitivitat; Josep M Martorell, director general de Recerca de la Generalitat de Catalunya; Enric Claverol, director de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació; Juan Mulet, director de la Fundación COTEC; Juan Puertas, director de Xarxes de Gas Natural Fenosa, Eficiència Energètica i Renovables de Gas Natural Fenosa; Fernando Orejas, vicerector de Política de Recerca de la UPC, i Valentí Guasch, director de l’Àrea de Recerca de la UPC, que actua com a secretari.♦