Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Comercialitzen la cervesa més antiga d’Europa, trobada durant les excavacions a la cova de Can Sadurní / Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

getty_rf_photo_of_group_beer_toast

Durant les excavacions arqueològiques a la cova de Can Sadurní (Begues, Baix Llobregat), a càrrec del Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l’Arqueologia del Garraf-Ordal (CIPAG) en col·laboració amb el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la Universitat de Barcelona, es van localitzar, l’any 1999,  les restes de fermentació de cervesa més antigues d’Europa. Ara, es recrearà i comercialitzarà aquesta cervesa neolítica, que es podrà demanar en cerveseries especialitzades i restaurants amb carta de cerveses.

La cervesa es va presentar el 26 de setembre, a la mateixa cova de Can Sadurní en un acte organitzat pel CIPAG, l’Ajuntament de Begues i l’Institut de Cervesa Artesana, organisme que elaborarà i comercialitzarà la beguda, amb el nom d’Encantada. Es tracta d’una recreació a partir del fragment d’una gerra on es van identificar oxalats i fitòlits d’ordi, que els investigadors van determinar que eren les restes de fermentació de cervesa més antigues d’Europa. La recreació de la cervesa ha estat elaborada amb ordi maltat, artemisa, marialluïsa, móres i mel, i tal com és habitual en les cerveses prehistòriques, ha estat elaborada sense llúpol i no ha estat decantada, fet pel qual conserva el llevat.

La compra i el consum de la cervesa Encantada suposarà, segons un acord de col·laboració amb l’Institut de Cervesa Artesana, un ajut financer a la tasca de recerca de l’equip del CIPAG en els jaciments vinculats al projecte de recerca «Les comunitats prehistòriques al massís del Garraf nord. Orígens, genètica, patrons d’assentament, fets culturals, recursos i mobilitat durant la prehistòria recent».

Can Sadurní era un lloc de trobada per als habitants de les àrees més properes durant el neolític. Diverses troballes indiquen que s’hi podien haver celebrat banquets, en què s’haurien consumit productes rars, com ara la cervesa, de la mateixa manera que també s’hi haurien pogut fer rituals amb un caràcter simbòlic marcat. Es tractaria de celebracions crucials per reunir grups dispersos en el territori i que necessitarien aquestes trobades per assegurar la seva reproducció econòmica, ideològica i sexual.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere