Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Avui comença a la Universitat de Barcelona el Primer Congrés Mundial sobre Gaudí

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Logo_Gaudi_Congress

Avui dilluns, 6 d’octubre, començarà a l’Edifici Històric de la UB el primer congrés dedicat a la recerca sobre la vida i l’obra de l’arquitecte català Antoni Gaudí, l’únic amb set edificis declarats patrimoni de la humanitat per la UNESCO. El 1r Congrés Mundial sobre Gaudí aplegarà a la Universitat de Barcelona, del 6 al 10 d’octubre, un centenar d’experts d’arreu del món. Durant el congrés, organitzat per la UB i The Gaudí Research Institute (TGRI), es presentaran recerques científiques inèdites sobre Gaudí, moltes d’elles resultat de dècades de projectes en prestigiosos centres d’estudi internacionals. En aquest marc, i gràcies a acords amb aquests centres, es faran públics materials inèdits que es posaran a l’abast de tothom a la seu del TGRI, que serà inaugurada durant el congrés i que estarà situada a l’edifici del Tint Vell del recinte històric de la fàbrica de la Colònia Güell.

En el transcurs de les jornades, es mostraran aplicacions del mètode de treball de Gaudí i de la seva genial inspiració creativa en àmbits com ara l’arquitectura, l’enginyeria, el disseny, les arts, i fins i tot la gestió d’empreses, la gastronomia o els esports i la salut.

Les jornades del congrés es desenvoluparan a l’Aula Magna de l’Edifici Històric de la UB, i les sessions inaugural i de clausura tindran lloc al Paranimf de la Universitat.

 La Colònia Güell, el laboratori de Gaudí

Si bé no en serà el tema exclusiu, el congrés se centrarà en la Colònia Güell, recinte obrer industrial avançat en el seu temps i que s’ha conservat intacte. A partir de documentació original conservada pel TGRI, es revelaran moltes dades sobre el disseny i la construcció de la colònia per part de Gaudí i el seu equip de col·laboradors i artesans, que acabarien convertint-la en un referent mundial.

La cripta de la Colònia Güell va ser l’obra que va servir de laboratori d’assaig per a diverses tècniques i materials arquitectònics innovadors, que després s’utilitzarien en edificis com ara la Sagrada Família. També va ser el lloc on Gaudí va instal·lar, fa més d’un segle, el taller en el qual va plasmar la seva genial imaginació i on desenvoluparia el seu fascinant invent: la maqueta polifunicular. 

Durant el congrés, es revelaran dades proporcionades per testimonis que van treballar o van conviure amb l’arquitecte a la Colònia Güell, i que ajuden a entendre els mètodes revolucionaris de treball de Gaudí. Així, els experts científics ens endinsaran en el més profund de la ment de l’arquitecte, ens descobriran el seu avançat sistema geodèsic, sabrem de què parlava amb els seus amics i operaris, i coneixerem els secrets dels colors que va crear o la manera de salvaguardar el seu llegat.

Així mateix, també es mostrarà com Gaudí es va avançar en el temps utilitzant tècniques innovadores en acústica, cromatologia, logística, cotreball o ecologia i reciclatge, totes elles presents en el procés de construcció de la cripta de la Colònia Güell i que protagonitzaran algunes ponències del congrés.

A més del vessant acadèmic i científic, el programa també inclou per als inscrits els anomenats Sopars Gaudí al Cafè de la Pedrera, una visita guiada a la Colònia Güell, la inauguració de la seu del TGRI i un sopar de gala amb Eugeni de Diego al teatre Fontova de la Colònia Güell.

Actualment, la Universitat de Barcelona té entre el seu patrimoni els Pavellons de la finca Güell, seleccionats per formar part del programa Watch 2014, del World Monuments Fund (WMF). Per part de la UB, el comitè organitzador del congrés està integrat per Lourdes Cirlot, vicerectora de Relacions Institucionals i Cultura i catedràtica d’Història de l’Art, i els professors d’Història de l’Art Joan Ramon Triadó i Rosa Maria Subirana. Per part de The Gaudí Research Institute, el comitè organitzador està format per l’enginyer Manuel Medarde, Pere Jordi Figuerola, conservador del Museu Diocesà de Barcelona, i Marià Marín, professor universitari d’estudis avançats d’art, patrimoni i indústries culturals.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere