La medicina de sistemes està revolucionant la recerca clínica / UPF
La biologia de sistemes és un àmbit de recerca interdisciplinari dels processos biològics en què les interaccions dels elements que influeixen en el desenvolupament del procés es representen mitjançant un sistema matemàtic. La biologia de sistemes es basa en la modelització matemàtica dels processos en estudi. Com a resultat de la simulació es poden tenir una sèrie de prediccions de l’estat del procés biològic que es correspondrien amb els resultats experimentals esperats.
Aquest paradigma, aplicat a la medicina, també anomenat medicina de sistemes, representa un nou concepte de salut basat en l’observació dels processos de regulació fisiològica del cos humà i ha estat el marc de la lliçó inaugural del grau en Biologia Humana que ofereix la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida a la Universitat Pompeu Fabra.
La ponència va anar a càrrec del professor Charles Auffray al campus universitari Mar (7/1072014), amb el títol: ” Revolucionant l’assistència sanitària i la gestió del benestar a través de la medicina sistemes“.
Biomarcadors per fer bons diagnòstics i prediccions de les malalties respiratòries
En el decurs de la seva presentació, Auffray ha exemplificat aquest nou concepte de medicina de sistemes en la caracterització, diagnòstic i predicció de l’asma. Una nova aproximació que constitueix l’objectiu del projecte europeu U-BioPred.
Com ha afirmat el ponent “l’eficàcia dels nous fàrmacs no es pot inferir de models pre-clínics ni amb els pacients fins ara diagnosticats”. Mitjançant tècniques analítiques, “els científics treballen en la identificació de bons biomarcadors capaços de fer bones prediccions de la malaltia”, va afegir.
El professor Auffray, des d’un enfocament de biologia de sistemes, estudia el càncer i la fisio-patologia dels sistemes immune, neuro-muscular i respiratòri, mitjançant la integració d’eines de genòmica funcional amb mètodes matemàtics, físics i computacionals.
Charles Auffray va obtenir el grau en Fisiologia i Bioquímica a l’Escola Superior Normal de Cachan (1975, França) i es va doctorar en Immunologia Molecular i en Enginyeria Genètica a la Universitat Marie Curie i l’Institut Pasteur (Paris, 1981).
Com a expert de reconegut prestigi, ha estat membre de nombroses institucions de recerca franceses. Les seves contribucions més recents han estat la fundació de l’Institut Europeu de Biologia i Medicina de Sistemes, el 2010, a Lió (França) i, al 2012, la incorporació al Laboratori Interdisciplinari Joliot Curie, centre mixt del CNRS i la Universitat Bernard, igualment a la ciutat de Lió. A més, és co-organitzador de les Conferències Internacionals sobre Genòmica Funcional i Biologia de Sistemes.♦