Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UB participa en l’equip internacional de l’OMS que ha verificat l’eliminació de l’oncocercosi a l’Equador

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

Larva-onchocerca

L’Organització Panamericana de la Salut (PAHO), oficina regional per a Amèrica de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), ha declarat l’Equador lliure d’oncocercosi, també coneguda com a ceguesa dels rius, de manera que el país sud-americà es converteix en el segon del món, després de Colòmbia, a eliminar aquesta malaltia, que afecta trenta-set milions de persones arreu del planeta.

Aquesta declaració es basa en l’informe favorable de l’Equip Internacional de Verificació per a l’Eliminació de l’Oncocercosi, format per l’OMS, que el maig del 2014 va visitar la zona de l’antic focus de la malaltia a la província d’Esmeraldas.

«Gràcies al treball que ha dut a terme aquest equip, s’ha constatat que l’èxit a l’Equador en l’eliminació de l’oncocercosi constitueix un model recomanable per eliminar aquesta malaltia en altres països», apunta Jordi Mas, investigador de la Unitat de Microbiologia de la UB i de la Unitat de Parasitologia del Servei de Microbiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona que va formar part de l’equip internacional.

 Malaltia parasitària tropical

L’oncocercosi humana o ceguesa dels rius és una de les disset malalties tropicals del grup de malalties desateses (neglected tropical diseases) de l’OMS. Es tracta d’una malaltia parasitària tropical que provoca afectacions cutànies i oculars, així com la formació de nòduls. Està causada per la filàriaOnchocerca volvulus, un cuc en forma de fil. La malaltia es transmet mitjançant la picada de la mosca negra del gènere Simulium, que cria als rius d’aigües ràpides.

L’oncocercosi es distribueix per l’Àfrica subsahariana, l’Amèrica Central, l’Amèrica del Sud i la península Aràbiga. La població afectada a tot el món arriba als trenta-set milions de persones. S’estima que mig milió de pacients són cecs a causa d’aquesta patologia.

A l’Equador, l’oncocercosi es va eliminar mitjançant la distribució del fàrmac ivermectina a tota la població afectada. El subministrament d’aquest medicament es va fer dos cops a l’any durant el període 1990-2009. Al final d’aquest temps, es va constatar l’eliminació de casos i la interrupció de la transmissió. A continuació, va seguir un període de tres anys de vigilància epidemiològica posttractament, fins al 2012, any en què es va tornar a confirmar l’absència de transmissió.

D’acord amb els resultats obtinguts, el Programa per a l’Eliminació de l’Oncocercosi a Amèrica (OEPA), en consulta amb el Ministeri de Salut de l’Equador, va suggerir que el país sol·licités a l’OMS la verificació formal de l’eliminació de la malaltia mitjançant la visita i l’informe d’un equip d’experts.

L’OEPA es va posar en marxa el 1992 amb l’objectiu d’eliminar, el 2012, la morbiditat ocular i la transmissió de la malaltia a tots els països americans mitjançant el tractament semestral a gran escala amb ivermectina. El 2006, es va aconseguir cobrir més del 85 % de la població dels tretze focus de la regió. A finals del 2011, la transmissió s’havia interromput en deu dels tretze focus.

Després de l’èxit del tractament a gran escala de la població a les zones afectades, a més de Colòmbia i l’Equador, també s’ha aconseguit aturar la transmissió de l’oncocercosi a Mèxic i Guatemala.♦

 

FOTOGRAFIA:   Larva (microfilària) d’un quart de mil·límetre d’Onchocerca obtinguda d’una biòpsia de pell. Jordi Mas ©

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere