Arrenca la segona edició del Food & Health Entrepreneurship Program
Aquest programa internacional forma els investigadors universitaris de l’àmbit de l’alimentació i la salut per tal que puguin transferir els seus projectes de recerca al mercat.
El FHEP està organitzat pel Parc de Recerca UAB i compta amb el patrocini d’empreses com Pepsico.
Aquest matí de dilluns el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho, i el director del Parc de Recerca UAB, Buenaventura Guamis, han inaugurat la segona edició del Food & Health Entrepreneurship Program (FHEP). Aquest prestigiós programa internacional -desenvolupat per la Universitat California Davis des del 2006- està dirigit a investigadors que volen desenvolupar projectes en l’àmbit alimentari i salut i portar-los al mercat, fomentant la transferència tecnològica i la innovació a la indústria d’aquest sector amb la finalitat d’enfortir la seva competitivitat.
El Programa, que es desenvoluparà a l’Edifici Eureka del Parc de Recerca UAB fins el divendres 17 d’octubre, compta amb la participació de 20 investigadors europeus, provinents de Noruega, Àustria, Dinamarca i l’Estat espanyol.
“Amb aquesta iniciativa volem contribuir a estendre la cultura emprenedora a la universitat, una de les claus per impulsar la innovació i la competitivitat de la nostra indústria”, ha destacat Buenaventura Guamis.
Els investigadors participants desenvoluparan les seves tecnologies innovadores a través de seminaris, sessions de mentoratge i exercicis pràctics amb un enfocament de mercat. De la mà d’experts internacionals com Pegram Harrison, professor d’emprenedoria de Saïd Business School de la University of Oxford i conductor del FHEP, els participants podran desenvolupar un primer pla de negoci de la seva recerca que posteriorment presentaran als representants de les empreses patrocinadores, emprenedors i també a inversors (business angels i d’empreses de capital risc).
“Els investigadors aprendran a desenvolupar noves habilitats i capacitats, a més de noves actituds sobre com aprofitar les oportunitats i fer que les idees creatives es converteixen en realitats rendibles”, ha explicat Pegram Harrison.
Treballaran per desenvolupar projectes concrets en àrees com ingredients alimentaris, tecnologies, seguretat alimentària o genòmica nutricional, entre d’altres. Concretament, s’han presentat projectes que van des del desenvolupament d’una farina enriquida mitjançant la incorporació de seleni als sòls de conreu de blat, l’aplicació d’un carbohidrat com edulcorant natural per combatre l’obesitat, la producció d’una màquina intel·ligent per fer pa o la utilització de la visió per computador per optimitzar el reg en aspersor als camps de conreu.
L’any passat -la primera vegada que el FHEP s’organitzava a Europa- el programa va reunir una vintena d’investigadors de diversos països com Itàlia, Regne Unit, Dinamarca, Finlàndia i Espanya que van desenvolupar projectes que tenien una aplicació pràctica per a la indústria alimentària i, que al seu torn, buscaven incidir positivament en la salut de les persones. Per exemple, la creació d’aliments funcionals per ajudar a prevenir la neurodegeneració i altres malalties, tècniques per millorar la conservació dels aliments frescos, envasos que eviten el desenvolupament de bacteris en els plats preparats o avenços en els productes per a celíacs, entre altres projectes.
Un sector amb molt potencial a Catalunya
La indústria agroalimentària gaudeix d’una llarga tradició a Catalunya. De fet, és capdavantera a nivell estatal en termes de volum de vendes i forma un important clúster, amb gairebé 2.600 empreses, que generen una xifra de negoci de 22.230 milions d’euros i donen ocupació a 75.600 persones. El sector representa prop del 18% de la xifra de negoci i més del 16% de l’ocupació de la indústria catalana, fet que el situa com un dels primers sectors manufacturers.
“Les empreses de la indústria agroalimentària es caracteritzen per presentar un interès cada cop major en la introducció d’innovacions tecnològiques que els permeti mantenir la seva competitivitat”, explica el Dr. Guamis. “Per això, és imprescindible que els investigadors sàpiguen com enfocar els seus descobriments per aconseguir que es converteixin en productes reals i arribin al mercat”, afegeix.
Entre els principals reptes a què s’enfronta la indústria alimentària avui dia hi ha la diferenciació dels productes a través de la qualitat i l’origen, la millora de les condicions de conservació, els aliments funcionals o els productes ecològics, entre d’altres.♦