Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UAB inicia una campanya per promoure l’accés obert a la producció científica

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

SetWidth700-Data-Scientist-505x287

 

La Universitat Autònoma de Barcelona organitza una campanya de difusió de l’accés obert a la producció científica, adreçada als investigadors, en el marc de la International Open Access Week, que se celebra del 20 al 26 d’octubre a tot el món. Es faran xerrades durant tota la setmana a les diferents biblioteques.

 

L’accés obert a la informació científica consisteix a dipositar la producció de recerca a la xarxa de forma lliure i gratuïta com alternativa al paradigma de pagar per accedir a la informació generada a les pròpies institucions. Per fer front a aquest propòsit cal vèncer la forta inèrcia que porta als investigadors a publicar majoritàriament, d’acord amb el model tradicional, a les editorials científiques, que condicionen l’accés  a la recerca publicada i retenen els drets d’explotació dels articles.

El principal objectiu de les vuit xerrades és explicar com la UAB encara l’adopció de l’accés obert. Es pretén orientar els investigadors, especialment els joves, en l’adopció dels principis i polítiques d’accés obert per compartir coneixement, en consonància  amb els diferents programes públics de finançament de la recerca (Plan Nacional, Horizon 2020, etc.)

Es tractaran qüestions com ara: Quines opcions hi ha per publicar en obert?  Quin és el marc legal? Què passa amb els drets d’autor i d’explotació? Com repercuteix en els investigadors a l’hora de publicar?  Què fa la UAB al respecte? Com i per què hi participa el Servei de Biblioteques?

La UAB ja va recomanar a tots els seus investigadors, l’any 2011,que publiquessin en accés obert.

L’accés obert i el Diposit Digital de Documents (DDD)

Quan parlem d’accés obert a la UAB cal parlar del repositori institucional, conegut per DDD (Dipòsit Digital de Documents). Actualment els repositoris són una les variables a tenir en compte per posicionar les universitats en els rànquings internacionals. El DDD allotja només continguts en obert i constitueix l’aposta per a l’accés obert a la UAB. Una tercera part dels contingut la conforma la col·lecció d’articles científics, actualment més de 30.000.

El conjunt de continguts del DDD dóna visibilitat a la UAB com a institució de recerca a través dels cercadors d’Internet. Actualment el repositori de la UAB està situat en la 11ª posició mundial segons el Ranking web de repositorios del mundo, per davant de moltes altres institucions superiors en tamany, especialització o recursos.

L’accés obert i la Comissió Europea

Segons la Comissió Europea un sistema que difon i permet l’accés a les dades i publicacions d’investigació pot accelerar el progrés científic. L’objectiu de la Comissió és la d’optimitzar l’impacte de la investigació científica finançada amb fons públics, i per això considera essencial el lliure accés al coneixement. Per tant, la Comissió Europea declara que els resultats de la recerca finançada amb fons públics es poden difondre de manera més àmplia i més ràpida, en benefici dels investigadors, la indústria innovadora i ciutadans, mitjançant l’accés obert.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere