Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

El projecte “Global Tele Rehabilitation System” millora la funció motora dels pacients que han patit un ictus

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

baixa

El projecte Global Tele Rehabilitation System (GTRS), promogut pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) amb el recolzament de la Fundación Vodafone España, ha desenvolupat una solució per tal que pacients que han patit un ictus puguin fer els exercicis de rehabilitació des de casa sota el control de l’equip mèdic. Després d’any i mig de proves la iniciativa ha conclòs amb excel·lents resultats.

La solució, creada per la Fundació I2Cat, consisteix en una sèrie d’exercicis personalitzats en forma de joc que han de seguir els pacients per millorar la mobilitat de les zones afectades després de patir un ictus. El sistema grava els exercicis per facilitar el control de l’evolució del tractament, i permet realitzar videoconferències programades per tal que metges i pacients puguin parlar sobre el procés de rehabilitació. 

El sistema, en la part del pacient, consta d’un ordinador amb pantalla tàctil, una consola Microsoft Kinect i una connexió mòbil de banda ampla facilitada per la xarxa 4G de Vodafone per fer servir des de la casa dels usuaris.

L’aplicació ha estat a disposició de 30 pacients amb discapacitat per ictus de totes les edats, als que se li ha fet un seguiment durant quatre setmanes en cadascun dels 4 aparells disponibles. A més del dispositiu, la Unitat de Teràpia Ocupacional de l’Hospital de Dia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron (HUVH), així com l’equip de rehabilitació dirigit per la Dra. Inmaculada Bori, han tingut un paper important en el seguiment clínic dels casos. Els pacients han quedat molt satisfets amb els resultats del tractament diari. Una vegada finalitzat l’estudi pilot, els equips s’incorporen a la pràctica habitual per seguir donant servei a nous pacients. També s’estudiarà la possibilitat d’implantar aquests equips en diversos centres de rehabilitació o hospitals de convalescència.

L’estudi que acaba de concloure, amb uns resultats que es presentaran en el proper Congrés de la Societat Espanyola de Neurologia, ha demostrat que l’ús en el domicili del sistema GTRS durant 4 setmanes indueix una millora en la funció motora de l’extremitat superior dels pacients. Per la seva banda, els participants, pacients i professionals han valorat molt positivament l’eina, i amb freqüència van lamentar no poder disposar d’aquesta durant més temps.

El Dr. Marc Ribó, neuròleg de la Unitat d’Ictus de l’HUVH, assegura que el sistema és un “pas endavant que facilita la rehabilitació i estalvia costos de temps i diners pel pacient i la salut pública”. Ara el repte és que el sistema millori el funcionament de les extremitats inferiors, així com fer-ho servir en altres discapacitats.

La solució s’ha instal·lat també en altres centres, com el Pere i Virgili de Sabadell. GTRS es va presentar en el Mobile World Congress 2013 i en el MIHealth Forum amb molt bona acollida. A més, el projecte ha estat guardonat amb el premi Jove Talent Fòrum Impulsa.

El proper objectiu del grup de treball es que es puguin fer els exercicis des de qualsevol equip, un ordinador o tableta, per facilitar l’accés a la rehabilitació.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere