Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La caquèxia, una síndrome multiorgànica, segons un article de ‘Nature Reviews in Cancer’ en què participen experts de la Universitat de Barcelona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

caquexia1

Múscul esquelètic, teixit adipós, cervell, fetge, intestins i cor són alguns dels òrgans que estan relacionats amb la caquèxia, una patologia greu que es podria considerar com una síndrome multiorgànica associada al càncer —entre altres patologies cròniques— i que causa una pèrdua acusada de pes corporal. Així ho apunta un article publicat a l’última edició de Nature Reviews in Cancer, signat pels experts Josep M. Argilés, Sílvia Busquets i Francisco J. López Soriano, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UB i de l’Institut de Biomedicina de la UB (IBUB), i Britta Stemmler (BS Nutrition Centre).

La caquèxia, que també està relacionada amb la resposta inflamatòria i el metabolisme energètic mitocondrial, causa una pèrdua progressiva de pes corporal per la disminució de reserves del teixit adipós i la reducció de la massa muscular (múscul esquelètic i cardíac). Associada així mateix a l’anorèxia, l’astènia i l’anèmia, aquesta patologia provoca unes greus alteracions metabòliques en els afectats (intolerància a la glucosa, resistència a la insulina, disminució de reserves lipídiques, etc.). La creixent demanda energètica del tumor —que competeix pels nutrients amb les altres cèl•lules— i la disminució de la ingesta en els pacients són factors que determinen l’evolució de la caquèxia en els malalts de càncer.

L’article fa un èmfasi especial en l’estudi de les bases moleculars dels mecanismes que causen la caquèxia cancerosa, i en el paper de les diferents tipologies cel•lulars que fan que la patologia esdevingui una síndrome multiorgànica. Segons els autors de la UB, que són membres del Grup de Recerca de Bioquímica i Biologia Molecular del Càncer, caldria abordar la patologia des d’una perspectiva terapèutica àmplia i multifactoral, tot incorporant a més agents que puguin intervenir en el metabolisme catabòlic i anabòlic dels afectats.

Cal recordar que la companyia americana Expertscape, que publica informació sobre la productivitat científica de professionals en diverses especialitats altament competitives de la medicina, ha destacat el lideratge de la Universitat de Barcelona i els experts del Grup de Recerca de Bioquímica i Biologia Molecular del Càncer de la UB en l’àmbit internacional d’estudi de la caquèxia.  

Per consultar l’article … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere