El Parc de Recerca UAB i l’Ajuntament de Sabadell promouen solucions per a les ciutats del futur
- Més de 120 participants comparteixen projectes i necessitats al Fòrum de Tecnologies i Innovació.
- Una plataforma per gestionar i reduir els problemes d’olors a les ciutats o el desenvolupament de xarxes que fan possible la connectivitat en situacions on les actuals no arriben són alguns dels 20 projectes que s’hi han presentat.
La progressiva concentració de persones en les zones urbanes és un fenomen que no para d’augmentar. A l’Estat espanyol, 7 de cada 10 habitants viuen en grans ciutats o poblacions adjacents que s’han anat unint al nucli urbà principal, conformant una àrea densament poblada i que requereix d’estratègies comunes de gestió del territori i dels seus serveis. En aquest context, l’ordenació del transport i la mobilitat de les persones, la gestió dels espais públics o l’eficiència energètic són cada vegada més factors essencials, que permetran garantir l’èxit de les anomenades ciutats intel·ligents.
Amb l’objectiu de donar visibilitat als projectes innovadors que treballen en aquest àmbit, ahir es va celebrar a Fira Sabadell el “Fòrum de Tecnologies i Innovació: solucions per a les ciutats del futur”, organitzat per l’Ajuntament de Sabadell, a través del Vapor Llonch i amb la col·laboració del Parc de Recerca UAB. Més de 120 participants, entre entitats, investigadors i empreses, hi han participat amb l’objectiu de trobar solucions per a les ciutats del futur.
L’esdeveniment ha estat inaugurat per l’Alcalde de Sabadell, Sr. Joan Carles Sànchez i el director del Parc de Recerca UAB, Dr. Buenaventura Guamis. “El Fòrum celebrat avui busca promoure acords, projectes, innovacions i solucions tecnològiques que ajudin a millorar la qualitat de vida del ciutadà de les grans ciutats”, ha explicat Buenaventura Guamis durant el seu parlament.
La jornada ha comptat amb la conferència “Tendències i oportunitats de mercat per a les empreses del sector de les Smart Cities”, a càrrec de Pilar Conesa, directora de l’Smart City Expo World Congress i fundadora i directora d’Anteverti -empresa que assessora a directius i organitzacions en l’adaptació a nous entorns, innovant i fent ús de les noves tecnologies-, que ha parlat sobre les noves oportunitats de negoci en l’àmbit del desenvolupament urbà. “Les ciutats tenen el repte d’utilitzar les noves tecnologies per assolir un model participatiu, obert i col·laboratiu, que beneficiï a tots els ciutadans”, ha destacat Conesa.
Durant la trobada, investigadors i professionals del sector han presentat els seus projectes i ofertes tecnològiques de diferents àmbits com les tecnologies verdes, urbanisme, recollida, gestió i tractament de residus, transport, dispositius de monitorització i gestió, etc. Concretament s’han dut a terme 20 presentacions, amb un format molt breu, de 3 minuts cada una, per donar a conèixer les últimes tendències i crear un espai de relació entre la recerca i les empreses.
Per últim, ha tingut lloc una sessió de reunions bilaterals, a la qual han participat 50 empreses, institucions i centres de recerca, amb una agenda prèviament concertada que ha permès desenvolupar aproximadament 140 reunions entre investigadors i empreses. Aquestes entrevistes han permès als participants incrementar els contactes i l’intercanvi de solucions, projectes i serveis, per tal de trobar solucions, generar xarxes de cooperació i fomentar el desenvolupament de nova recerca i coneixement en sectors estratègics, i del que s’espera que donin peu a l’inici de projectes en àmbits d’interès mutu.
Aquest esdeveniment forma part del projecte “Millora i noves implementacions d’instruments de competitivitats de les empreses”, atorgat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), pel Servicio Público de Empleo Estatal i el Fons Social Europeu d’acord amb el Programa d’ajuts a Projectes Innovadors i Experimentals.
Innovacions tecnològiques per a les ciutats
Un dels reptes a que s’enfronten les ciutats intel·ligents és la connexió i accés a les dades. Encara hi ha llocs a les nostres ciutats on no podem connectar-nos a Internet perquè no hi arriba el WiFi o el 3G. Per solucionar aquest problema el grup SENDA de l’Escola d’Enginyeria de la UAB ha presentat la seva recerca sobre un tipus de xarxes anomenades DTN (Delay and Disruption Tolerant Networks) que fan possible la connectivitat fins i tot en situacions on no arriben les actuals. Aquest tipus de xarxes no requereixen cap tipus d’infraestructura, tenen un cost reduït i una àmplia cobertura i són molt resistents a situacions adverses, com talls de corrent, grans concentracions de persones, adversitats climàtiques, etc.
Un altre dels projectes que s’ha presentat, batejat com “Odourmap”, és una plataforma web per a la gestió de les olors, la participació ciutadana i el diàleg amb la comunitat. Aquesta eina l’ha desenvolupat l’empresa Odournet amb l’objectiu de crear un espai de comunicació en què operadors de plantes industrials, ciutadans i administració pública poden integrar-se de manera equitativa per abordar els problemes de les males olors i les queixes dels ciutadans.
Aquesta plataforma promou la participació ciutadana per a la protecció del medi ambient de manera que el crowdsourcing acaba essent una alternativa viable en ciutats intel·ligents per gestionar impactes sensorials i reduir l’ansietat dels ciutadans.
A més, també s’han presentat altres innovacions tecnològiques com sistemes per mesurar la contaminació biològica a l’aire, solucions per al processament de senyals per a les comunicacions i la navegació o tecnologies basades en intel·ligència artificial.♦