Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Barcelona acull per tercer any consecutiu el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

cultura

 

La Universitat de Barcelona es converteix, per tercer any consecutiu, en una de les seus oficials del Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient (FiCMA), el més antic del món en el seu gènere, que enguany celebra la 21a edició. Sota el lema «Contagia’t», el festival ofereix una àmplia programació que inclou l’exhibició de les millors pel•lícules de temàtica ambiental produïdes l’últim any: més de vuitanta films, entre documentals i ficcions, que aborden qüestions de màxima actualitat i que es podran veure en diferents espais de Barcelona. El canvi climàtic, els residus urbans, les energies renovables, els drets humans o la defensa dels drets dels animals són algunes de les temàtiques que centraran aquesta edició.

Del 10 al 12 de novembre, les facultats de Biologia i de Geologia de la UB acolliran algunes de les activitats del festival: la projecció de quatre títols de la secció Oficial de Documentals Curts i una classe magistral del prestigiós documentalista i biòleg Fernando López-Mirones. L’objectiu d’aquesta col•laboració és apropar la realitat ambiental a la ciutadania i contribuir a la sensibilització i la conscienciació mitjançant el cinema i l’audiovisual. Per aquest motiu, totes les activitats que es faran a la Universitat seran de caràcter gratuït.

Projeccions a la UB i classe magistral de Fernando López-Mirones

Els dies 10 i 11 de novembre les projeccions tindran lloc a l’Aula de Graus de la Facultat de Biologia. Els realitzadors dels films participaran en totes les sessions i la presentació serà a càrrec de l’Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBio). El cicle arrencarà el dilluns 10, a les 13 h, amb el treball Endless road, de Huaqing Jin, sobre els problemes de contaminació causats per una fàbrica de paper en un poble de la Xina. Més tard, a les 13.40 h, es projectarà El cercle nuclear, en què Lluís Casabella posa l’accent en la quantitat d’instal•lacions nuclears que encerclen Andorra en un radi de 350 km. Finalment, el dimarts 11, a les 13 h, es podrà veure Plastic paradise, d’Angela Sun, sobre una illa de residus plàstics al mar.

El dimecres 12 de novembre les activitats del festival es traslladaran a l’Aula Magna de la Facultat de Geologia, en una sessió especial que presentarà Àlex Aguilar, director de l’IRBio i professor del Departament de Biologia Animal de la UB. A les 16 h, es projectarà Guadalquivir, de Joaquín Gutiérrez Acha, el primer llargmetratge de natura rodat íntegrament a Espanya. La pel•lícula, que va ser nominada com a millor documental en la darrera edició dels Goya, retrata la vida del riu Guadalquivir al seu pas per Cazorla, Sierra Morena i Doñana en diferents èpoques de l’any.

A continuació, a les 17.30 h, el documentalista espanyol Fernando López-Mirones oferirà una classe magistral sobre aquest projecte en què ha treballat com a guionista i pel qual ha obtingut la medalla del Cercle d’Escriptors (CEC) al millor documental. Reconegut cineasta i biòleg, López-Mirones ha viatjat pels cinc continents, on ha escrit i dirigit més de 120 documentals, entre els quals hi ha les primeres produccions de National Geographic Television i la Unitat d’Història Natural de la BBC, rodades a Espanya i premiades internacionalment.

II Encontre Global per a l’Educació Ambiental

A banda de ser una de les seus oficials del festival, la UB també participarà en el II Encontre Global per a l’Educació Ambiental, que organitza el FiCMA el dissabte 8 de novembre, a les 11 h, a CosmoCaixa. Sota el lema «El món animal: respecte, convivència i protecció», la trobada reunirà organitzacions internacionals i nacionals que treballen per tenir cura del món animal, entre les quals hi ha el Fons Mundial per la Natura (WWF), la Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (FAADA) o l’Institut Jane Goodall. La UB estarà representada en aquesta cimera per l’IRBio, que parlarà de les diferents espècies del món animal i el paper que tenen en el nostre entorn. L’objectiu final de la trobada és debatre sobre quines han de ser les nostres accions morals per assolir no només un equilibri natural i ecològic, sinó un equilibri en drets.

Mitjançant la col•laboració amb el FiCMA, la UB reafirma el seu compromís amb el medi ambient i la sostenibilitat, i aposta pels valors pedagògics del cinema en la divulgació del respecte pel medi ambient.

 Activitats del FiCMA a la UB

 Dilluns 10 de novembre, a l’Aula de Graus de la Facultat de Biologia (avinguda de la Diagonal, 645):

A les 13 h, Projecció d’Endless road. Dir. Huaqing Jin (secció Oficial de Documentals Curts). Amb presència del realitzador.

A les 13.40 h, Projecció d’El cercle nuclear. Dir. Lluís Casabella (secció Oficial de Documentals Curts). Amb presència del realitzador.

Dimarts 11 de novembre, a l’Aula de Graus de la Facultat de Biologia (avinguda de la Diagonal, 645):

A les 13 h, projecció de Plastic paradise. Dir. Angela Sun (secció Oficial de Documentals Curts). Amb presència de la realitzadora.

Dimecres 12 de novembre, a l’Aula Magna de la Facultat de Geologia (carrer de Martí i Franquès, s/n):

A les 16 h, projecció de Guadalquivir. Dir. Joaquín Gutiérrez Acha (secció Focus IberFiCMA).

A les 17.30 h, classe magistral de Fernando López-Mirones, amb el títol «La senyora de Wisconsin».♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere