Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Desenvolupen un nanomedicament que millora el tractament del peu diabètic

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

peus 5 menor

Desenvolupat i patentat per investigadors del grup Nanomol de l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC), i del Centre d’Enginyeria Genètica i Biotecnologia (CIGB), serà portat al mercat per l’empresa biotecnològica Heber Biotec.

El desenvolupament és fruit d’una col·laboració entre els grups de recerca del professor Jaume Veciana i la Dra. Nora Ventosa, pertanyents a l’Institut de Ciència Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Centre d’Enginyeria Genètica i Biotecnologia (CIGB), del pol científic de l’Havana de Cuba. 

L’acord signat permetrà completar el desenvolupament farmacèutic i comercialitzar una nova nanoformulació d’un factor de creixement per millorar el tractament d’úlceres de peu diabètic. 

Els investigadors han descobert que la integració d’un factor de creixement epidèrmic (EGF) en un nou tipus de nanopartícules, denominades Quatsomes, augmenta dràsticament la seva activitat regenerativa. Els científics han demostrat que aquesta nova nanomedicina millora de manera molt significativa el tractament de les úlceres complexes del peu diabètic i evita el risc d’amputació de l’extremitat. 

Aquestes nanovesículas d’EGF, obtingudes mitjançant el procediment DELOS desenvolupat pel grup Nanomol, han estat provades en models animals i en tractaments compassius en humans. En aquests assaigs, s’ha aconseguit cicatritzacions completes de les úlceres en el termini de tan sols 8 setmanes.

La nova nanoformulació també té l’avantatge de permetre una administració tòpica del medicament, gens dolorosa per al pacient en comparació amb l’administració per infiltració que es realitza actualment en els tractaments disponibles.

Els Quatsomes són nanopartícules similars als liposomes, però amb una gran estabilitat en el temps, superior a 3 anys. Aquesta gran estabilitat comporta enormes avantatges per a la seva utilització en l’obtenció de noves nanomedicines i en la garantia de la seva qualitat farmacèutica. A més, tenen la capacitat d’encapsular tant molècules solubles en aigua com insolubles, el que els confereix una gran versatilitat en la seva utilització com a nanotransportadores de molècules farmacèuticament actives.

També poden ser funcionalitzats amb elements que afavoreixin la direccionalitat cap a dianes terapèutiques concretes, reduint d’aquesta manera els efectes secundaris i la toxicitat per al pacient. Es poden considerar, per tant, nanomedicines d’última generació.

NANOMOL (ICMAB-CSIC) és un grup de recerca amb àmplia experiència i reconeguda excel·lència en la síntesi, processament i estudi dels materials moleculars i polimèrics amb propietats químiques, electròniques, magnètiques i biomèdiques. NANOMOL també és membre del Centre d’Investigació Biomèdica en xarxa en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN) i de la xarxa TECNIO d’ACC10, que agrupa centres tecnològics i grups de recerca Catalans experts en recerca industrial i transferència de tecnologia.

Heber Biotec, l’empresa que ha adquirit els drets de llicència, és el braç comercial del Centre d’Enginyeria Genètica i Biotecnologia (CIGB) de Cuba. És una empresa d’àmbit internacional que desenvolupa la seva activitat en la comercialització de productes biotecnològics i que ha posicionat les vendes dels seus productes principals en més de 45 països i compta, en l’actualitat, amb 412 registres farmacèutics.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere