El Dia de l’Alimentació Saludable reclama la dieta mediterrània com a factor de qualitat de vida / Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables
La Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables, integrada per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I i la Universitat Miguel Hernández, va celebrar ahir dijous, 13 de novembre, el Dia de l’Alimentació Saludable, amb l’organització de diferents activitats als seus campus.
Les cinc universitats públiques valencianes han preparat el manifest “Menja mediterrani, menja salut”, (el reproduïm a continuació), per reivindicar la dieta mediterrània com un factor de qualitat de vida. Ho fan en prevenció de l’augment dels desordres relacionats amb l’alimentació, que constitueixen un dels problemes de salut pública de major importància i prevalença avui dia. Aquestes tendències creixents preocupen enormement per les conseqüències que tenen, ja que els hàbits alimentaris de la població espanyola s’estan allunyant del model de la dieta saludable que és la mediterrània.
De fet, la dieta mediterrània ha estat reconeguda com un model d’alimentació saludable per la seua associació a una major esperança de vida i al seu efecte protector davant malalties cròniques. El 16 de novembre de 2010 el Comitè Intergovernamental de la UNESCO va acordar inscriure-la a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Encara que la població universitària és un grup aparentment avantatjat quant al nivell educatiu i l’accés a la informació, hi ha factors socioambientals que la fan vulnerable en els seus hàbits alimentaris. Els estils de vida de la població universitària es veuen influenciats per determinants socials, econòmics, culturals i ambientals de l’entorn, els quals repercuteixen en l’accés a determinats aliments, en el seu cost o, fins i tot, en els horaris laborals. Per aquest motiu, “ja s’han posat en marxa centres o institucions relacionats amb l’alimentació i nutrició per donar resposta a les seues necessitats”, com indica el manifest.
La Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables forma part dels projectes impulsats per l’Organització Mundial de la Salut per a fomentar els entorns saludables.♦
MANIFEST: MENJA MEDITERRANI, MENJA SALUT
Les Universitats Saludables formen part dels projectes impulsats per l’Organització Mundial de la Salut per fomentar els entorns saludables. La Universitat és, per tant, un entorn adequat per desenvolupar activitats de promoció de la salut.
La promoció de la salut és un procés que ha de permetre a les persones adquirir estils de vida saludables.
Els estils de vida de la població universitària es veuen influenciats per determinants socials, econòmics, culturals i mediambientals de l’entorn, que repercuteixen en l’accés a determinats aliments, en el seu cost o fins i tot en els horaris laborals. Moltes universitats han posat en marxa centres o institucions relacionats amb l’alimentació i la nutrició per donar resposta a les seues necessitats.
La universitat és un entorn on conflueixen molts factors que poden influir directament sobre l’estil de vida i, per tant, sobre els hàbits alimentaris. Atès que la seua població, tant laboral com estudiantil, roman a la universitat moltes hores al dia i ha de fer ús dels serveis de restauració i màquines expenedores o vending i que són responsables de l’elecció dels aliments i l’elaboració dels seus menús, en relació amb l’oferta i la disponibilitat.
En definitiva, malgrat que la població universitària és un grup aparentment avantatjat pel que fa al nivell educatiu i l’accés a la informació, hi ha factors socioambientals que la fa vulnerable en els seus hàbits alimentaris.
L’augment dels trastorns relacionats amb l’alimentació constitueix un dels problemes de salut pública de major importància i prevalença avui dia, que preocupa enormement per les conseqüències que té.
De fet, els hàbits alimentaris de la població espanyola s’estan allunyant del model de la dieta saludable, com és la dieta mediterrània.
La dieta mediterrània ha estat reconeguda com un model d’alimentació saludable per la seua associació a una major esperança de vida i pel seu efecte protector davant malalties cròniques. El 16 de novembre de 2010 el Comitè Intergovernamental de la UNESCO va acordar inscriure la Dieta Mediterrània en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Això es deu al fet que la Dieta Mediterrània no és només un patró alimentari, caracteritzat per un alt consum de verdures crues i cuites, fruites fresques, llegums i cereals integrals, oli d’oliva; un moderat consum de llet i productes lactis; un baix consum de carn i a Espanya, un elevat consum de peix, sinó que es tracta d’un estil de vida que combina ingredients de l’agricultura local, les receptes i formes de cuinar pròpies de cada lloc, els àpats compartits, celebracions i tradicions, unit a la pràctica diària d’activitat física moderada.
Els beneficis de la Dieta Mediterrània sobre la salut i el seu paper en la prevenció de moltes malalties cròniques s’han demostrat en els darrers anys amb un gran nivell d’evidència científica, per la qual cosa poden traslladar-se les seues recomanacions a la població. La piràmide que la representa inclou tots els grups d’aliments. Que una dieta siga saludable o perjudicial depèn de la proporció de cada un d’aquests grups i de la freqüència de consum. A més, cada dia preocupa més l’impacte de la producció i processat d’aliments sobre el medi ambient. Existeixen diversos treballs que mostren que la dieta mediterrània és més sostenible que una dieta tradicional occidental, és per això que posseeix, a més, aquest valor afegit.
Per tot això és tan important el treball de la Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables i el seu compromís amb la millora de la salut i el benestar de la població universitària i en extensió de tota la població fomentant, oferint i incorporant estils de vida saludables com és la dieta mediterrània.♦
Xarxa Valenciana d’Universitats Públiques Saludables, integrada per la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I i la Universitat Miguel Hernández