Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

25 anys de càtedres a la Universitat de Girona

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

logo udg-universitat de girona

El dia 20 de novembre es commemora l’efemèride amb una conferència del professor Josep Maria Terricabras, director honorífic de la primera càtedra, la Ferrater Mora de Pensament Contemporani.

La càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la Universitat de Girona, la primera que es va constituir en el si de la UdG, fa vint-i-cinc anys i, en commemoració de l’efemèride s’organitzen un seguit d’actes al voltant de la realitat i els projectes de les 32 càtedres que ara té la Universitat.

La càtedra més antiga celebra l’aniversari el dijous 20 de novembre, a les 19h, a l’auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona, amb una conferència del seu exdirector Josep Maria Terricabras sobre Ferrater Mora i Europa.

La càtedra es va crear el 1989 amb l’objectiu de “portar la filosofia d’arreu a Girona”, explica el secretari general de la UdG, Jordi Ferrer. Amb aquest objectiu s’ha tingut la participació de pensadors eminents de prestigi mundial. No només filòsofs sinó també d’altres àmbits, com ara la ciència o les arts experimentals, històriques i humanes. Hi trobem noms com Zygmunt Bauman, Eric Hobsbawm, David Harvey, Joseph Stiglitz o Noam Chomsky. L’actual director de la càtedra, Joan Vergés –va substituir Terricabras aquest estiu– va avançar ahir que tenen confirmats pel maig i el juny de l’any vinent seminaris de la mà dels filòsofs nord-americans Daniel C. Dennett i John Searle.

El secretari general de la UdG va destacar ahir el caràcter preeminent de la càtedra Ferrater Mora: “És una de les [càtedres de la UdG] més actives i amb major reconeixement internacional, per la qual han passat figures de rellevància mundial en el camp del pensament. En aquest sentit, es pot dir que la càtedra Ferrater Mora és bandera de la UdG al món”.

Un cicle d’activitats

La de dijous serà la primera de les activitats programades per aquest curs dins el marc del cicle 25 anys de càtedres a la UdG. Hi participaran una vintena de les trenta-dues càtedres que té la Universitat. Seran actes que se celebraran a Girona i en diversos espais de la pròpia universitat, però que també es faran en d’altres indrets de les comarques gironines. Hi haurà conferències, presentacions i congressos en llocs com la factoria cultural Coma Cros de Salt, la fundació Josep Pla de Palafrugell, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, la biblioteca del Castell de Peralada, l’hospital transfronterer de la Cerdanya, etcètera.

Les temàtiques seran molt transversals, ja que hi participen càtedres representatives de diversos àmbits de coneixement de la UdG.

Detall de les activitats programades en el marc del cicle “25 anys de càtedres a la UdG”

· Acte inaugural que comptarà amb la presència del rector de la Universitat de Girona, Sergi Bonet, l’actual director de la càtedra, dr. Joan Vergés i el seu director honorífic, Dr. Josep Maria Terricabras, qui pronunciarà la conferència “Ferrater Mora i Europa”. L’acte és clourà amb una actuació musical. 20 de novembre a les 19h a l’Auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona.

·Càtedra d’Art i Cultura Contemporanis. Simposi internacional “Políticas de archivo y las prácticas museísticas contemporáneas” MICIN (2010-2014).. Dijous 20 i divendres 21 de novembre de 2014. Simposi internacional organitzat per la Càtedra d’Art I Cultura Contemporanis i el Projecte de recerca amb el mateix nom  MICIN (2010-2014). Sala de Graus, Facultat de Lletres, Universitat de Girona.

·Càtedra Martí Casals de Medicina i Salut en l’Àmbit Rural. Exposició “Curar-se en salut”. Inauguració el 22 de novembre de 2014, 12:00 h. Monestir de Sant Feliu de Guíxols (Pl. Monestir, s/n) 

 ·Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar. Conferència “Els balnearis catalans en el context peninsular: tres cents anys d’història” a càrrec de la Dra. Mercè Tatjer Mir (Universitat de Barcelona). 28 de novembre de 2014, 17:00 h a l’Espai AQUA Sant Hilari Sacalm (c/ Rectoria, 17). 

·Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació. Seminari de Formació: Educar i viure amb art. Del 28 al 30 de novembre de 2014. Seminari intensiu adreçat a docents, artistes i gestors culturals que vulguin treballar amb i des de les arts en contextos educatius formals i no formals. El seminari ens permetrà conèixer les metodologies de treball basades en els principis del Full de Ruta per a l’educació artística de la UNESCO i estratègies per desenvolupar les competències culturals i artístiques a partir dels vincles entre el món de la cultura i les arts i el món de l’educació. Coma Cros de Salt.

·Càtedra de Joves Emprenedors i Càtedra Cambra de l’Empresa Familiar. Econòmiques Opina: Finançament per a emprenedors. 4 de desembre de 2014, de 19 a 21 h. Segona jornada d’un cicle de sessions en què la Universitat dóna la seva veu sobre aspectes econòmics i empresarials organitzades amb participants i col·laboració d’altres agents de fora de la UdG. En aquesta ocasió, es tractarà el tema del finançament per a emprenedors. Facultat d’Econòmiques, Universitat de Girona.

·Càtedra Josep Pla. Presentació dels dietaris inèdits de Josep Pla, La vida lenta (Edicions Destino). 5 de desembre de 2014, de 19  h. Presentació dels dietaris inèdits de Josep Pla, La vida lenta (Edicions Destino), amb Jordi Cornudella (Grup 62) i Xavier Pla (UdG). Fundació Josep Pla de Palafrugell.

·Càtedra UNESCO de Desenvolupament Humà Sostenible. La crisi de legitimitat de la democràcia representativa partitocràtica. 11 de desembre de 2014,19:00 h. Conferència del Dr. Jordi de Cambra, Director del Màster en Desenvolupament Humà Sostenible Local i alternatives a la Globalització neoliberal. Auditori de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Girona (Plaça Jaume Vicenç Vives, 4. Girona).

·Càtedra Lluís Santaló d’Aplicacions de la Matemàtiques. “De Königsberg a Göttingen: Hilbert i l’axiomatització de les matemàtiques” i “El teorema de Gödel: recursivitat i indecidibilitat”. 11 de desembre de 2014, 19:30 h. Conferències, d’uns 45 minuts cadascuna, impartides per dos estudiosos de prestigi en temes relacionats amb la Lògica Matemàtica i la Història de la Ciència: Josep Pla, professor emèrit de la Universitat de Barcelona, i Joan Roselló, director del Grup de Lògica i Filosofia de la Ciència de la Societat Catalana de Filosofia (IEC). Per la seva temàtica, les dissertacions tenen interès per a un públic molt ampli, des de professors universitaris fins a interessants no estrictament universitaris. L’activitat està coorganitzada per la Casa de Cultura de Girona. Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona (entrada lliure).

·Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge-Sant Antoni. Rachel Laudan, Cuisine & Empire. Cooking in World History.  Conferència de l’autora d’uns dels llibres de referència sobre les relacions entre Cultura, Gastronomia i Història. Febrer de 2015.

·Càtedra Smart City. Presentació del mètode Smart Urban Planning. Es presentaran els resultats de la implementació d’un innovador mètode de planificació urbanística a la ciutat de Girona. 20 de febrer de 2015,  11:00 h. Ajuntament de Girona.

·Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis. 3es Jornades Recerca i Territori: El poblament vegetal i els hàbitats del massís del Montgrí, les illes Medes i la plana del baix Ter. 6 i 7 de març de 2015. Coincidint amb la publicació del 6è volum de la col·lecció Recerca i Territori, una col·lecció que recull estudis monogràfics duts a terme per autors reconeguts que porten una trajectòria de llarga durada treballant sobre un tema determinat, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis organitza unes jornades de discussió sobre la temàtica de la publicació: El poblament vegetal i els hàbitats del massís del Montgrí, les illes Medes i la plana del baix Ter. Durant un dia (6 de març) es realitzaran diverses ponències on s’analitzaran les diferents problemàtiques de conservació d’espècies vegetals i d’hàbitats al Baix Ter i es discutirà com s’ha d’afrontar la gestió d’aquests hàbitats per garantir-ne la seva conservació. Les jornades es completaran amb una sortida (7 de març) per conèixer aquests hàbitats. El programa (pendent de definir) el podreu trobar a www.lacatedra.cat.. Museu de la Mediterrània. Torroella de Montgrí.

·Càtedra de Viticultura i Enologia “Narcis Fages de Romà”. El sector del cava motor del progrés vitivinícola català. Conferència del Sr. Pere Bonet, president del Consell Regulador de la DO Cava. Aquest acte anirà seguit d’una degustació comentada de cava elaborat per l’empresa Castell de Peralada. 18 de març de 2015, 12:00 h. Biblioteca del Castell de Perelada (Alt Empordà).

·Càtedra de Responsabilitat Social Universitària. Cicle conferencies sobre:  La responsabilitat social a l’empresa i a la Universitat. És un cicle que pretén apropar a la societat i a la comunitat universitària a les concepcions de la responsabilitat social des de diferents sectors i des d’alguns  àmbits que són propis d’aquesta :  gestió econòmica i empresarial, sostenibilitat, solidaritat. Març 2015. Parc Científic i Tecnològic. Universitat de Girona.

·Càtedra de Medicina de Muntanya i del Medi Natural i de Simulació Clínica. Diploma Internacional de Medicina de Muntanya. Curs de medicina de muntanya realitzat amb el suport de la Comissió Internacional de Socors Alpins, la Societat Internacional de Medicina de Muntanya. 9 i 10 d’abril de 2015. Hospital Transfronterer de la Cerdanya.

·Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili. “Història i memòria a Walter Benjamin”. Conferència del professor Gabriel Amengual, catedràtic de Filosofia de la Universitat de les Illes Balears. 27 d’abril de 2015. Facultat de Lletres, Universitat de Girona.

·Càtedra d’Esport i Educació Física. IV Seminari Internacional de Tàctica i Tècnica Esportiva. Seminari amb participació de ponents de reconegut prestigi internacional en l’àmbit acadèmic i esportiu en relació a l’entrenament de la tàctica i la tècnica. Dirigit a científics i doctorands en l’àmbit de l’aprenentatge i l’ensenyament dels esports, així com a entrenadors i tècnics esportius vinculats als esports col·lectius. Abril de 2015.

·Càtedra de Promoció de la Salut. Activitat divulgativa. Teatre fòrum a càrrec de la companyia de teatre social Kilalia i un debat posterior. 16 d’abril de 2015, de 19 a 20:30 h. Auditori Josep Viader, Casa de Cultura de Girona.

·Càtedra de Cultura Jurídica. II Congrés biennal sobre Seguretat Jurídica i Democràcia: Efectes i lluita contra la corrupció. Congrés internacional sobre seguretat jurídica i democràcia. Comptarà amb especialistes de primera rellevància mundial. De l’11 al 3 de juny de 2015. Palau de Congressos de Girona.

·Càtedra d’Immigració, Drets i Justícia. Cap a una carta de valors a Catalunya? La gestió de la diversitat religiosa en l’àmbit del treball i l’ocupació pública. Congrés que pretén analitzar com s’està reconeixent el Dret fonamental de llibertat religiosa en l’àmbit de les relacions laborals i de la funció pública. S’estudiaran les experiències que en l’àmbit empresarial s’estan duent a terme per acomodar el desig de treballadors i empleats públics per manifestar o exercir la seva fe religiosa en el lloc de treball. El Congrés comptarà amb experts nacionals i internacionals en aquesta materia, així com representants de les religions majoritàries perquè donin el seu parer sobre aquesta temàtica. Organitzat amb el suport de la Direcció General d’Afers Religiosos de la  Generalitat de Catalunya, i del Grup de Recerca de l’Àrea de Dret del Treball i de la Seguretat Social de la UdG. Del 8 al 13 de juny de 2015. Facultat de Dret.♦

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere