Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Decreixement: un vocabulari per a una nova era / Un llibre amb participació d’investigadors de la UAB

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ICTA-UAB-DegrowthCOVER

Un llibre amb participació d’investigadors de la UAB clama que el creixement econòmic no és necessari ni desitjable

El creixement econòmic està danyant el planeta, no ajuda a acabar amb la pobresa i no ens fa més feliços. Però no us preocupeu: hi ha alternatives i moviments socials treballant per acabar amb l’obsessió per continuar creixent. Aquest és el provocatiu missatge que volen transmetre Giacomo D’Alisa, Federico Demaria i Giorgos Kallis, tres investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB) amb l’edició del llibre “Degrowth: a vocabulary for a new era”, que acaba de publicar en anglès l’editorial Routledge.

“Tot i que en una era de crisi econòmica, el creixement semblaria indispensable, amb aquest llibre demostrem que recessió i decreixement no van lligats. Amb ell aspirem a canviar la manera de pensar i parlar sobre economia i el nostre paper vers ella”, expliquen els editors. 

El decreixement implica noves maneres d’organització social per viure pròsperament sense obsessionar-se amb el creixement. El llibre explica d’una manera comprensiva aquesta teoria i pretén esdevenir una publicació de referència sobre aquest concepte, que vincula disciplines com l’ecologia política, l’economia ecològica, les ciències ambientals i la sociologia.

Consta de 51 entrades, escrites per reconeguts experts en la matèria, que exposen les limitacions i els inconvenients del creixement econòmic, així com alternatives socials i polítiques concretes, a través d’un conjunt de paraules clau d’utilitat en els debats polítics actuals i per assolir propostes concretes de decreixement a nivell local, nacional i mundial. Hi han participat, entre d’altres, els acadèmics Juliet Schor, Tim Jackson, Serge Latouche, Susan Paulson, Joan Martínez-Alier i Arturo Escobar, així com diverses investigadores i investigadors de l’ICTA. 

Les investigacions incloses en la publicació s’han beneficiat de la xarxa europea d’ecologia política ENTITLE, projecte europeu del 7è Programa Marc coordinat per l’ICTA-UAB. Aquesta xarxa és una de les primeres iniciatives de formació i recerca del món sobre ecologia política. L’Institut compta igualment amb un grup de recerca de referència internacional en decreixement.

Ell llibre estarà disponible també properament en espanyol, francès, alemany, portuguès i grec. 

Suport d’acadèmics reconeguts

Diversos acadèmics de prestigi internacional consideren que “Degrowth: a vocabulary for a new era” està destinat a esdevenir un llibre de referència per al debat sobre la construcció d’una nova economia. Manuel Castells, professor de Sociologia i president Comissió Científica per la Recerca a la Universitat Oberta de Catalunya, considera el llibre com un “intent revolucionari d’entendre l’economia tenint en compte l’ésser humà i la natura”. David Graeber, professor de la London School of Economics, ha comentat que res als nostres temps “podria ser més important que el moviment –de pensament i d’acció- que representa aquest volum sobre decreixement”. Una altra activista i acadèmica, Silvia Federici, de la Hofstra University (Nova York) ha felicitat els autors per produir un llibre que “ofereix un mapamundi d’alternatives al capitalisme”.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere