Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de Lleida desenvolupa una fibra de ceba per reduir el colesterol

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

baixa

El grup de recerca Nutren Nutrigenòmics de la Universitat de Lleida, i centre adscrit a la xarxa TECNIO impulsada per ACCIÓ, ha desenvolupat la tecnologia “FIBRACEP, nova formulació de fibra per al control de malalties cardiovasculars” i que és objecte d’una patent concedida. La recerca es va iniciar arran d’un encàrrec que l’Associació Catalana de Productors de Ceba va fer a la UdL per donar un nou ús a la ceba i aprofitar l’excedent d’aquesta hortalissa.

FIBRACEP és una nova formulació a base de fibres derivades de subproductes de la indústria agroalimentària efectiva per a reduir l’absorció del colesterol a nivell intestinal i incrementar els nivells de colesterol HDL (conegut popularment com a “colesterol bo”), millorant d’aquesta forma els nivells de marcadors de risc cardiovascular i de malalties metabòliques.

Respecte als productes ja existents a base de fibra, FIBRACEP aporta i millora els beneficis demostrats de les fibres tant solubles com insolubles i d’altres compostos associats. La principal avantatge d’aquesta formulació en comparació a altres productes del mercat és la capacitat d’incrementar els nivells de colesterol HDL entorn d’un 50%. La tecnologia es troba en fase de prova de concepte. Actualment es disposa d’una formulació de fibra definida i caracteritzada de la qual s’han validat els seus efectes funcionals en un model d’experimentació animal.

Aquesta tecnologia dóna resposta al problema creixent de les malalties cardiovasculars. Amb una ingesta controlada d’aquesta fibra es pretén poder tenir sota control els nivells de colesterol total, LDL i triglicèrids sense reduir els nivells de colesterol HDL o bo. La utilització d’aquesta formulació pot aportar funcionalitat a productes del mercat alimentari i/o nutracèutic ja que es pot comercialitzar com a ingredient alimentari per a la formulació d’aliments funcionals o com a suplement nutricional per al canal de farmàcia o parafarmàcia.

Actualment s’està contactant amb empreses susceptibles d’estar interessades en la tecnologia amb l’objectiu de signar un acord de llicència i procedir a la seva comercialització.

FIBRACEP ha estat una de les cinc tecnologies seleccionades en el Programa COMERTEC d’ACCIÓ, un servei d’acompanyament als investigadors en el procés de comercialització de tecnologies via llicència.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere