Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Vuit projectes de recerca duts a terme a Catalunya guanyen una subvenció de la UE

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

concept-scientific-research-23899445

El Consell Europeu de Recerca ha seleccionat 375 científics d’alt nivell per concedir-los una subvenció per un valor màxim individual de 2 milions d’euros que els permeti encetar la seva carrera professional. 8 d’aquests projectes s’estan duent a terme en universitats o centres de Recerca catalans com la Universitat Pompeu Fabra, el Centre de Regulació Genòmica, el Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, el Centre d’Estudis Demogràfics, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut de Ciències Fotòniques, el Barcelona Supercomputing Center i el Consorci Markets Organizations and Votes in Economics.

El total de 485 milions d’euros servirà per donar suport a una nova generació de científics europeus d’alt nivell que es dediquin a fer recerca teòrica («blue sky research») i a tirar endavant projectes ambiciosos en qualsevol camp que, certament, poden presentar un alt risc, però també generar molts beneficis.

Els projectes seleccionats abasten una àmplia gamma de temes com ara els teixits electrònics que s’engeguen amb l’escalfor del cos humà, la detecció de bacteris gràcies a l’olor que desprenen, la toxicitat de la indústria petroquímica, l’origen del pensament humà, la lluita contra la inflamació lligada amb el càncer o la millora de les interfícies gràfiques que fan servir els usuaris.

«Per fomentar la innovació i el creixement del futur, necessitem una recerca d’avantguarda. Amb les seves subvencions el Consell Europeu de Recerca vol donar una empenta als nous científics que destaquen per la seva excel·lència perquè puguin donar lliure curs a la seva curiositat i assolir els riscos que calgui. Si Europa vol estar a l’avantguarda de la recerca, ha d’atrevir-se i invertir en el talent dels joves», ha declarat avui el comissari de Recerca, Innovació i Ciència, Carlos Moedas. 

Enguany les subvencions es concedeixen a científics de trenta-vuit nacionalitats de 180 centres de recerca de tot Europa. Els països capdavanters pel que fa al nombre de subvencions són Alemanya (70) i el Regne Unit (55), seguits de França (43) i els Països Baixos (34); també han rebut subvencions científics d’Àustria, Bèlgica, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, Hongria, Irlanda, Israel, Itàlia, Noruega, Portugal, Romania, Sèrbia, Espanya, Suècia i Turquia, a més del projecte del CERN (Suïssa), que també n’ha rebut una. Espanya ha rebut 20 subvencions, 8 de les quals han anat a parar a centres de recerca o universitats catalanes.

Gairebé quaranta dels científics són de fora d’Europa; n’hi ha, per exemple d’americans, sud-americans, asiàtics, australians, neozelandesos i russos; molts d’ells, però, s’han establert a Europa.

També n’hi ha divuit que venen a Europa per dur a terme els seus projectes, inclosos tretze que ja se’n tornen a Europa, i d’altres que venen des d’Austràlia o des d’Amèrica del Nord. Tot plegat obeeix a l’objectiu del Consell Europeu de Recerca de fer venir a Europa cada cop més científics que destaquin per la seva excel·lència.

La mitjana d’edat dels científics seleccionats és d’uns 35 anys

Enguany s’hi han presentat 3 273 sol·licituds i se n’ha seleccionat un 10 %. Entre els beneficiaris n’hi ha 143 de l’àmbit de les ciències físiques i de l’enginyeria, 124 de les ciències de la vida i 61 de les ciències socials i humanitats. El percentatge de dones que ha rebut una subvenció ha augmentat fins al 33 %, que cal comparar amb el 30 % de l’any passat.

Aquest finançament permetrà als beneficiaris crear els seus propis equips de recerca amb 1 400 estudiants de doctorat i post-doctorat.

Aquestes subvencions es concedeixen a investigadors de qualsevol nacionalitat que tinguin entre dos i set anys d’experiència posteriors a la finalització del seu doctorat o títol equivalent i una carrera científica prometedora. La recerca s’ha de fer en un centre públic o privat d’un Estat membre de la UE o país associat. La subvenció es concedeix per un màxim de cinc anys.

El Consell Europeu de Recerca va ser creat el 2007 per la UE i és l’organisme que més finançament atorga a la recerca teòrica; fins al dia d’avui el Consell Europeu de Recerca ha concedit subvencions a més de 4 500 científics.

 Llista de projectes duts a terme a Catalunya

 CALSAMIGLIA  Caterina  Consorci Markets Organizations and Votes in Economics  A Comprehensive Approach to School Choice and Education                                 
CARRERA David Barcelona Supercomputing Center Holistic Integration of Emerging Supercomputing Technologies                                            
CHANG Darrick Institut de Ciències Fotòniques  Frontiers of Quantum Atom-Light Interactions                    
ENIKOLOPOV Ruben Universitat Pompeu Fabra Social Media, Political Participation, and Accountability        
IRIMIA Manuel Centre de Regulació Genòmica (CRG) Functions and evolutionary impact of transcriptomic novelties in the vertebrate brain         
MONTSERRAT Nuria Fundacio Privada Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona  How to regenerate the mammalian kidney        
PERMANYER Iñaki Centre d’Estudis Demogràfics  Equalizing or disequalizing? Opposing socio-demographic determinants of the spatial distribution of welfare.        
QUINTANA Albert Universitat Autonòma de Barcelona Elucidating Neuronal Susceptibility to Mitochondrial Disease

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere