Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Eurobaròmetre de la tardor del 2014: augmenta la confiança en la Unió Europea

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

unnamed

Aquesta que avui es publica és la primera enquesta de l’Eurobaròmetre de la Comissió Juncker, que va prendre possessió del càrrec el proppassat 1 de novembre del 2014. Sembla ser que ha millorat la imatge de la UE i la confiança en les seves institucions.

Milloren els indicadors sobre les polítiques prioritàries

Millora la imatge que tenen els ciutadans de la Unió Europea i la seva confiança en les seves institucions i també creix considerablement el suport públic a les iniciatives prioritàries incloses en les orientacions polítiques que la Comissió Juncker va presentar davant del Parlament.

El nombre d’europeus que afirmen tenir una imatge positiva de la UE ha passat del 35 % del passat mes de juny al 39 % d’aquest mes de novembre. El 37 % en té una imatge ni positiva ni negativa i el 22 % una de negativa, que cal comparar, però, amb el 25 % del mes de juny.

D’altra banda, el nombre d’europeus que manifesten la seva confiança en la Unió Europea també ha augmentat fins al 37 %, la qual cosa representa una millora de sis punts percentuals respecte de l’enquesta anterior feta immediatament després de les eleccions al Parlament Europeu. El nivell mitjà de confiança en els governs nacionals també ha augmentat lleugerament fins al 29 %, és a dir, un parell de punts.

El nombre de persones que declaren que a la UE es té en compte la seva opinió ha disminuït dos punts i se situa actualment en un 40 % (-2 punts) després d’haver assolit el màxim històric dels deu últims anys just després de les eleccions europees del mes de maig del 2014.

Es mantenen estables el suport a l’euro i les expectatives sobre l’economia

Pel que fa a l’economia, les expectatives dels europeus es mantenen bastant estables: més d’un de cada cinc (22 %, -1 punt) és optimista sobre els propers dotze meses tot i que el 45 % encara considera que la situació continuarà igual; això vol dir que més de sis de cada deu europeus consideren que la situació econòmica no empitjorarà. D’altra banda, el nombre d’europeus que pensa que l’impacte de la crisi en la pèrdua de llocs de treball ha assolit el seu màxim (44 %) és lleugerament inferior (-2) als que pensen que «encara està per venir la pitjor part» (46 %, +2).

A la UE es manté estable a l’entorn del 56 % l’opinió positiva sobre l’euro i a la zona euro a l’entorn del 67 %. El suport a la moneda única ha augmentat en divuit Estats membres i, especialment, a Lituània (63 %, +13), que passarà a formar part de la zona euro l’1 de gener del 2015, i a Letònia (74 %, +6).

El que més amoïna els ciutadans europeus és l’economia i la immigració

Entre els principals motius de preocupació dels ciutadans cal destacar la immigració, que continua augmentant en el rànking nacional i europeu; actualment, aquesta és la quarta qüestió que més preocupa (24 %, +3 punts) i la tercera a nivell nacional (18 %, +3 punts); val a dir, però, que per als ciutadans de Malta, Regne Unit i Alemanya aquest és fins i tot el primer motiu de preocupació.

L’enquesta de l’Eurobaròmetre també demostra el gran suport que els ciutadans donen a les mesures que la Comissió Juncker considera prioritàries:

  • pel que fa a la inversió dins de la UE, més del 60 % dels europeus està d’acord amb el fet que es facin servir diners públics per estimular la inversió del sector privat europeu;
  • pel que fa a l’energia, el 73 % dels europeus vol que els Estats membres disposin d’una política energètica comuna;
  • la majoria dels europeus (52 %) considera que el mercat interior, és a dir, la lliure circulació de persones, mercaderies i serveis dins de la UE, és una de les coses més positives que ha aconseguit la UE, darrere només de la pau entre els seus Estats membres (56 %);
  • pel que fa a la immigració, el 71 % dels europeus es declara a favor d’una política europea comuna en matèria de migració; a més, la majoria (52 %) tenen una actitud positiva pel que fa als immigrants procedents d’altres Estats membres de la UE.

Finalment, cal afegir que la majoria dels ciutadans (56 %) es continua declarant optimista sobre el futur de la UE i només el 37 % (-1) es declara pessimista.

L’Eurobaròmetre de la tardor del 2014 s’ha fet mitjançant entrevistes en directe realitzades entre el 8 i el 17 de novembre del 2014. Hi han participat 32 598 persones dels Estats membres de la UE i dels països candidats.♦

 

Informe oficial sobre els primers resultats de l’enquesta … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere