Eye 2021, empresa derivada de la UPV d’ajuda a invidents, guardonada en el concurs mundial d’empreses emergents celebrat a París
Eye 2021, empresa derivada (spin off) de la Universitat Politècnica de València (UPV) centrada en el desenvolupament i la integració de tecnologia avançada per a ajudar persones amb deficiències visuals, ha sigut seleccionada com una de les sis millors empreses emergents (startups) en els International Innovation Awards, guardons del concurs mundial organitzat per la Paris Region Lab.
El jurat, que va premiar l’empresa derivada de la UPV, juntament amb cinc empreses emergents més entre les 350 participants, va destacar fonamentalment el caràcter innovador de l’empresa i les possibilitats d’aplicació i impacte dels seus productes en la vida real. A més del reconeixement, Eye 2021 participarà en un programa d’incubació empresarial, de tres mesos de durada, gestionat per l’associació francesa.
Les ulleres EYE21, el seu producte de referència
Constituïda el 2012, Eye 2021 és una empresa emergent de la UPV promoguda per la mateixa institució -sota el guiatge dels investigadors Guillermo Peris i Víctor Santiago, del Centre d’Investigació en Tecnologies Gràfiques (CITG de la UPV)- i l’empresari de nacionalitat xinesa Zouqun Cai.
Nascuda amb l’objectiu de crear i implementar tecnologia avançada mitjançant aplicacions dissenyades per a ajudar les persones amb deficiències visuals, Eye 2021 va presentar en el concurs el seu producte de referència, les ulleres EYE21, un dispositiu que ajuda les persones invidents a detectar obstacles, reconèixer les persones i trobar objectes.
Aquestes ulleres són el resultat de més de 10 anys de recerca desenvolupada al CITG de la UPV, transferit mitjançant llicència a l’empresa, la qual, en col·laboració amb la UPV, està realitzant l’R+D necessària perquè arriben al mercat com a producte.
Transformen en sons les imatges captades per dues càmeres de vídeo
Guillermo Peris, investigador del CITG de la UPV, explica que “les ulleres transformen en sons les formes captades per dues càmeres de vídeo, de manera que es percep l’espai. Així, permeten a l’invident sentir les superfícies dels objectes amb una millor resolució que amb l’ecolocalització pròpia, la qual cosa els ajuda a percebre els objectes, estàtics o mòbils, que puguen creuar-se en el seu camí”.
“En les dues primeres generacions -contínua Peris- les ulleres depenien d’un ordinador. No obstant això, el nou model, que es comercialitzarà pròximament, és un producte miniaturitzat que, entre altres evolucions, inclou la possibilitat d’usar auriculars en lloc dels tradicionals cascos”.♦