Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La Universitat de València, la que més inverteix en ajuda al desenvolupament des de 2010

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

image_gallery

La Universitat de València és la institució acadèmica que més inverteix en ajuda al desenvolupament, segons es desprèn de les dades publicades en l’informe sobre la Cooperació al Desenvolupament realitzada des de les universitats espanyoles en 2013, que elabora cada any CICUE-CRUE, a través del seu Observatori de Cooperació Universitària al Desenvolupament (OCUD).

En aquest mateix informe, elaborat a partir de les dades llançades per l’Enquesta Anual de Seguiment de l’Ajuda del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació, s’observa, a més, que la Universitat de València ha sigut la universitat espanyola que més ha invertit en cooperació al desenvolupament des de l’any 2010.

L’estudi, que ha sigut realitzat pel Grup de Treball de Cooperació al Desenvolupament de la Comissió d’Internacionalització i Cooperació de les Universitats Espanyoles (CICUE) i la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), situa, després de la Universitat de València (amb una inversió d’1.528.933 euros), a les universitats Complutense de Madrid (852.372 euros) i Granada (702.069 euros), en segon i tercer lloc, respectivament.

Quant a l’ajuda al desenvolupament duta a terme per la resta d’universitats públiques valencianes, segueixen a la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València (477.309 euros), la Universitat d’Alacant (394.498 euros), la Miguel Hernández d’Elx (354.291 euros) i Jaume I de Castelló (233.360 euros).

Prop de deu milions d’euros de les universitats de l’Estat espanyol

L’informe ha sigut realitzat amb la participació del 96% de les universitats públiques (48 institucions) i el 19,2% de les privades (5). En 2013, concretament, les universitats espanyoles van invertir 9.993.544 euros en fons destinats al desenvolupament.

Segons informa OCUD, els fons de les universitats dedicats a cooperació s’han destinat, principalment, a projectes (el 24,47% de l’ajuda universitària), a beques de formació per a estudiants de països en desenvolupament (el 18%), a postgraus vinculats amb desenvolupament, tant a Espanya com a països socis (l’11% de l’ajuda universitària en 2013), a assistències tècniques -programes de voluntariat, d’enfortiment institucional, etcètera- (6,38%), a accions de sensibilització (5,71%), o a beques perquè estudiants espanyols realitzen part dels seus estudis i recerques en països en desenvolupament (5,24%).

El 31,44% dels fons universitaris s’han destinat a la gestió de l’ajuda o a despeses administratives. Així mateix, va ser gestionat més del doble de fons aliens que de propis: 20.851.362 euros procedents de cofinançament i 9.993.544 euros de fons propis. No obstant açò, els fons aliens només van contribuir a finançar el 39% de les accions CUD, mentre que el 61% van ser finançades exclusivament amb fons propis.

Per regions, la universitat espanyola ha dedicat més fons en 2013 a Amèrica del Sud (el 19,14% del total), i especialment en projectes, beques per a estudiants de països en desenvolupament i assistències tècniques, seguida de les regions d’Amèrica del Nord, Central i Carib amb el 13,83% en intervencions similars a la d’Amèrica del Sud. A continuació, Àfrica Subsahariana amb el 9,72% dels recursos invertits, sobretot, en projectes, i, finalment, es va dedicar el 8,64% dels fons al Nord d’Àfrica, regió en la qual predominen també els projectes i les beques per a estudiants de la regió.

Sobre sectors, la major part de la cooperació universitària es va destinar a l’educació superior (el 35%); mentre que solament el 4,6% es va dedicar a sectors orientats a la recerca no educativa.

Finalment, més del 50% dels fons CUD en 2013 van presentar una orientació a l’enfocament de gènere, i el 21,76% al medi ambient.♦

Informe complert sobre la Cooperació al Desenvolupament. (En espanyol) … CLICAR AQUÍ

 

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere