Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Ajuntament de Barcelona, la UB i la UPC promouran que els estudiants comparteixin cotxe per anar al Campus Diagonal

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

carsharing photo

L’Ajuntament de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya han signat aquest dilluns un acord per promoure que els estudiants i el personal universitari que es desplacen en cotxe al Campus Diagonal comparteixin vehicle. El projecte pretén que els estudiants facin un ús més eficient del vehicle privat i s’iniciarà amb una prova pilot entre febrer i desembre. Els interessats podran posar-se en contacte per compartir cotxe a través de la comunitat virtual ub.upc.fesedit.cat. Per incentivar els estudiants i professionals que treballen al Campus Diagonal a compartir cotxe, es posaran a disposició dels participants places d’aparcament d’ús preferent.♦

 

NOTICIA AMPLIADA:

L’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB) han signat avui, 12 de gener, un acord de col·laboració per a la realització d’una iniciativa per a la promoció del cotxe compartit al campus Diagonal, al districte de les Corts. A l’acte de signatura hi han assistit el regidor de mobilitat, Eduard Freixedes, el vicerector de Comunitat, Acció Social i Sostenibilitat de la UPC, Joan Puigdomènech, i la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón.

L’acord signat entre l’Ajuntament de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat de Barcelona (UB) preveu realitzar una prova pilot per promoure el cotxe compartit al Campus Diagonal, amb l’objectiu de reduir els desplaçaments que es fan en cotxe per accedir a les facultats i escoles que es troben en aquest àmbit de la ciutat. D’aquesta manera, es pretén racionalitzar l’ús del vehicle i promoure l’augment de l’ocupació del mateix, impulsant una mobilitat més sostenible i més eficient en els desplaçaments a la universitat. L’Ajuntament de Barcelona avaluarà els resultats d’aquesta iniciativa per tal de determinar quin impacte té, detectar bones pràctiques realitzades i valorar el potencial d’extensió d’aquest model a altres entorns de la ciutat.

A l’assignatura, que ha tingut lloc avui, 12 de gener, hi han assistit el regidor de mobilitat, Eduard Freixedes, el vicerector de Comunitat, Acció Social i Sostenibilitat de la UPC, Joan Puigdomènech, i la vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón.

Compartir el cotxe per anar a la universitat

El desenvolupament d’aquest iniciativa preveu: 

  • La creació d’una comunitat virtual específica anomenada ‘fesedit UB-UPC‘ per als membres de les comunitats universitàries de la UPC i la UB que permetrà posar en contacte en temps real a usuaris que volen compartir el seu desplaçament en cotxe com a usuaris o conductors.
  • Un sistema d’incentius, mitjançant la gestió de places d’aparcament d’ús preferent o exclusiu per a usuaris del projecte de cotxe compartit, per motivar un canvi en el patró de mobilitat que augmenti l’ocupació del cotxe en l’accés a les universitats. Aquests incentius es concretaran en un estudi de la viabilitat de la reserva de places d’ús prioritari i/o exclusiu a l’entorn de les universitats alhora que també s’analitzarà la possibilitat de prioritzar places d’aparcament dins dels recintes universitaris.
  • Una estratègia de difusió per diversos canals que permeti donar a conèixer el servei a tota la comunitat universitària. Un d’aquests canals serà via Twitter, amb l’etiqueta #juntsencotxe.

La prova pilot es durà a terme entre el mes de febrer d’aquest any i el mes de desembre. La UPC i la UB assumiran el compromís de crear la comunitat específica del cotxe compartit i faran la difusió de la plataforma entre la comunitat universitària alhora que estudiaran la possibilitat de reservar places d’aparcament a dins dels recintes de la universitat. L’Ajuntament de Barcelona, per la seva banda, farà un estudi de viabilitat per a la reserva de places d’aparcament d’ús preferent i/o exclusiu a la via pública en carrers o solars adjacents als campus de la UPC i la UB i en aparcaments en règim de concessió municipal i avaluarà la prova pilot de cara a la seva extensió a nivell de la capital catalana. Mentre es dugui a terme el projecte es crearà una comissió paritària de seguiment, integrada per les tres parts, que permetrà analitzar i optimitzar la implantació de les diferents mesures. 

Aposta per la mobilitat sostenible

La iniciativa neix com una de les actuacions sorgides en el marc de la Taula de mobilitat de les Universitats del districte de Les Corts, en la qual hi són representades les dues universitats i l’Ajuntament de Barcelona. Aquest òrgan té per objectiu conèixer la Mobilitat Universitària i establir estratègies per a millorar-la, fomentant la sostenibilitat i el canvi modal a peu, bicicleta i transport públic, i al mateix temps estudiar microactuacions de millora de mobilitat (senyalització / regulació / seguretat / etc.), proposant mesures i fent-ne el seguiment. Entre les actuacions que ja s’han dut a terme, destaca la urbanització i l’ordenació de l’estacionament en dos trams de l’Avinguda de la Diagonal i del carrer de Pau Gargallo, o la peatonalització del carrer de Baldiri Reixac.

Les tres institucions consideren una prioritat la millora de l’accessibilitat als campus universitaris i la promoció del cotxe compartit, en el marc de la mobilitat sostenible. Aquest projecte constitueix el punt de partida per a futures col·laboracions en l’àmbit de la mobilitat sostenible. D’aquesta manera, els campus universitaris s’ofereixen com a espais d’innovació per posar en pràctica noves propostes i solucions que contribueixin a uns desplaçaments més eficients, segurs i saludables.
En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona, ha aprovat inicialment el Pla de Mobilitat Urbana (PMU) 2013-2018, en el qual s’estableixen quatre objectius estratègics com són la mobilitat segura, sostenible, equitativa i eficient. Entre les mesures que engloba el document es determina la necessitat de dur a terme actuacions que permetin augmentar l’índex d’ocupació dels vehicles, fomentant els sistemes de vehicle compartit a la ciutat.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere