La Comissió Europea presenta la llei per al Fons Europeu d’Inversions Estratègiques: Pla d’inversió de 315.000 milions €
Només 50 dies després d’anunciar el seu ambiciós Pla d’Inversió per a Europa per impulsar la creació d’ocupació i el creixement, la Comissió Europea ha adoptat avui la proposta legislativa per al Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (European Found for Strategic Investments, EFSI), que s’establirà en estreta cooperació amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI). Aquest fons és la peça central de l’ofensiva inversora anunciada pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per mobilitzar un mínim de 315.000 milions d’euros d’inversió pública i privada a la Unió Europea. Donarà suport especialment a les inversions estratègiques, com ara les xarxes de banda ampla i energia, així com a les petites i mitjanes empreses, amb menys de 3.000 treballadors. La proposta també desplega una plataforma assessora en inversió (European Investment Advisory Hub) per ajudar a la identificació, preparació i desenvolupament arreu de la UE. Finalment, una cartera de projectes europeus d’inversió (European Investment Project Pipeline) permetrà millorar el coneixement que tenen els inversors sobre projectes existents i futurs.
Jean-Claude Juncker ha afirmat que “aquesta Comissió fa feina. Amb la proposta d’avui per al Fons Europeu d’Inversions Estratègiques estem donant compliment, justament amb el nostre soci, el BEI, al compromís adquirit al novembre davant del Parlament Europeu. Estem fent un important pas endavant perquè els europeus puguin tornar a treballar i per rellançar l’economia europea. Compto amb el lideratge del co-legisladors, el Parlament Europeu i el Consell, per tenir ràpidament la proposta adoptada i poder veure el Fons operatiu i les noves inversions començant a fluir aquest mes de juny. Els ciutadans europeus no esperen menys i no tenim temps a perdre”.
El vicepresident Jyrki Katainen, responsable d’Ocupació, Creixement, Inversió i Competitivitat, ha explicat que “avui estem posant en marxa l’essència del Pla d’Inversió per a Europea. El Fons Europeu d’Inversions Estratègiques donarà suport a projectes amb perfil d’alt risc de manera que la inversió pugi créixer en països i sectors on la creació d’ocupació i creixement és més necessària. El proper pas serà multiplicar l’impacte del Pla d’Inversió per a Europa i crear un cercle virtuós: més inversió que ens porti a més i millors treballs i un creixement estable. Actualment estic recorrent la Unió Europea per tal de fer-ho possible i em sento molt encoratjat per la resposta que he rebut fins ara”.
La proposta de la Comissió inclou diversos elements:
1. Fons Europeu d’Inversions Estratègiques (EFSI )
El EFSI es el principal canal per mobilitzar almenys 315.000 milions d’inversió addicional a l’economia real durant els propers tres anys. Finançarà projectes amb un perfil d’alt risc, de manera que es maximitzi l’impacte de la despesa pública i es desbloquegin inversions privades. El fons s’establirà conjuntament amb el Banc Europeu d’Inversions, amb el qual la Comissió treballarà com a soci estratègic.
Participació dels Estats membres
Els estats membres poden participar al EFSI. La participació també és oberta a terceres parts, com ara bancs nacionals o agències públiques que siguin propietat o estiguin controlades pels Estats membres; el sector privat o entitats fora de la Unió subjectes al consentiment dels contribuents al fons.
Tractament en el marc del Pacte d’Estabilitat i Creixement
La Comissió ja va anunciar al novembre que assegurarà un tractament favorable de les contribucions nacionals al EFSI en el marc del Pacte d’Estabilitat i Creixement. Una Comunicació publicada avui per la Comissió sobre l’ús de la flexibilitat dins de les normes existents del Pacte dóna més informació sobre aquesta qüestió.
Queda clar que les contribucions dels Estats membres al EFSI no seran comptabilitzades quan s’analitzi l’ajustament fiscal. Aquest serà el cas per a tots els Estats membres, tant si es troben en l’apartat de prevenció com de correcció del Pacte.
Per als països que es beneficiïn de l’anomenada “clàusula d’inversió”, cofinançant amb el EFSI projectes o plataformes d’inversió, també es beneficiaran d’un tractament favorable sota el Pacte d’Estabilitat.
Governança del Fons d’inversions estratègiques
Un Consell Directiu decidirà sobre l’orientació global, les directrius d’inversió, els perfils de risc, les polítiques estratègiques i l’assignació d’actius del fons, en línia amb les directrius polítiques de la Comissió. Tenint en compte que el BEI i la Comissió no són els únics contribuents al EFSI, el nombre de membres i vots s’assignarà en base al volum de les seves contribucions i totes les decisions es prendran per consens. Quan d’altres contribuents s’afegeixin al Fons, el nombre de vots seguirà essent proporcional a les contribucions i les decisions es prendran per majoria simple si no es pot assolir el consens. No es podran adoptar decisions si la Comissió o el BEI hi voten en contra.
Un Comitè d’Inversió rendirà comptes davant del Consell Directiu. Revisarà projectes específics i decidirà quins rebran suport del EFSI, sense quotes geogràfiques o sectorials. El Comitè estarà format per sis experts independents en mercats i un director que s’encarregarà de la gestió diària del EFSI. El director i el seu sotsdirector seran nomenats pel Consell Directiu en base a una proposta conjunta de la Comissió Europea i el BEI.
2. Una plataforma d’assessorament en inversió (European Investment Advisory Hub , EIAH)
La EIAH serà la ‘finestreta única’ de la UE per ajudar a identificar, preparar, desenvolupar i finançar projectes. També assessorarà sobre com fer servir instruments financers innovadors i partenariats público-privats.
3. Una cartera de projectes transparent
Una cartera de projectes europeus informarà els inversors sobre la disponibilitat de projectes existents i sobre potencials projectes futurs. Actualment, la manca d’informació és un dels grans obstacles per les inversions. La cartera s’actualitzarà regularment de manera que els inversors tinguin informació fiable i actualitzada per prendre les seves decisions. Un equip de treball conjunt de la Comissió Europea i el BEI ja ha identificat prop de 2.000 projectes potencials per valor de 1,3 bilions.
4. Un fons de garantia de la UE i els seus efectes en el pressupost europeu
La proposta estableix un fons de garantia de la UE que proveirà un coixí de liquiditat al pressupost de la UE contra pèrdues potencials del EFSI. Anirà augmentat gradualment fins a assolir els 8.000 milions el 2020 a través de pagaments des del pressupost europeu. Això requereix una esmena al pressupost de la UE per 2015, que inclourà les noves partides pressupostàries necessàries i transferirà 1.036 milions en compromisos de crèdit i 10 milions en compromisos de pagament cap a aquestes noves línies. L’impacte global per al pressupost de la UE de 2015 és neutral. Els 10 milions en pagaments ajudaran a cobrir els costos administratius de la plataforma d’assessorament en inversió.
Properes passes
La proposta d’avui de la Comissió Europea ha de ser aprovada sota el procediment legislatiu ordinari (co-decisió) pels legisladors de la UE, el Parlament Europeu i el Consell. Al Consell Europeu de desembre passat, els caps d’Estat i de Govern de la UE van apressar els “legisladors de la Unió (…) a acordar (la proposta) al Juny, de manera que les noves inversions es puguin activar a mitjans de 2015”. Com un altre element del Pla d’Inversió, la Comissió està treballant per eliminar obstacles a la inversió i reforçar el Mercat Únic. Un paquet d’aquestes accions ja es va definir al programa de treball de la Comissió per 2015.♦