La Universitat Politècnica de València participa al Projecte Innolife per a innovar en salut fins al 2020
La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de la seua Ciutat Politècnica de la Innovació (CPI), forma part del projecte Innolife, un consorci de més de 140 empreses europees, universitats i centres de recerca de 14 països que ha sigut seleccionat per l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) de la Unió Europea (UE) com a guanyador de la convocatòria de la nova Comunitat de Coneixement i Innovació (KIC, sigles en anglès) centrada en la vida saludable i l’envelliment actiu en el marc del Programa Horitzó 2020 -any fins al qual les KIC promogudes per l’EIT tindran un pressupost total de 2.700 milions d’euros.
La participació valenciana en aquesta proposta la lidera, com a core partner (membre), l’Institut de Biomecànica de València (IBV), que ha establit acords per promoure la participació en aquesta KIC de grups i centres de recerca de la Comunitat Valenciana centrats en el camp de la salut com són, a més de la UPV, la Conselleria de Sanitat i la Universitat de València (UV).
Preveu crear 70 empreses emergents cada any i tenir un milió d’estudiants en els seus programes
D’aquesta manera, InnoLife es converteix en una de les iniciatives més grans del món en el sector de la salut amb finançament públic. No debades, el 2016, el primer any d’activitat, espera desenvolupar al voltant de 80 noves idees de negoci, xifra que aspira a augmentar fins a les 140 el 2018.
De fet, la previsió del consorci, que tindrà nodes a Espanya, França, el Regne Unit, Bèlgica, Suècia i Alemanya, i la seu central del qual a Espanya estarà situada al Parc Científic de Barcelona, és crear aproximadament 70 empreses emergents (start-ups) cada any i tenir un milió d’estudiants en els programes impulsats.
L’objectiu, viure més anys amb major qualitat de vida
Pedro Vera, director del IBV, ha afirmat que “mitjançant aquesta iniciativa, establirem sinergies i intercanviarem coneixements amb experts en recerca i innovació, emprenedoria i formació en matèria de salut a escala europea.”
Amb InnoLife es pretén “aconseguir que visquem més anys amb major qualitat de vida: envellir amb major autonomia i tendir cap a la sostenibilitat dels sistemes de salut”. Per a aconseguir-ho, es desenvoluparan productes, serveis i conceptes en el marc de projectes conjunts entre empreses, centres de recerca, universitats, hospitals i altres agents.
Pedro Vera ha incidit també en “la rellevància que té per a la Comunitat Valenciana estar present en la iniciativa europea més important en el camp de la salut per als pròxims anys. Som protagonistes de la nova política europea d’innovació i tenim la vocació de servir de pont perquè les empreses i entitats valencianes puguen participar en les iniciatives finançades per aquesta KIC, gràcies a la col·laboració entre l’IBV, la UV, la UPV i la Conselleria de Sanitat.”
Tres comunitats de coneixement i innovació actives
Creat el 2008, l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) és la primera iniciativa europea que integra totalment els tres vessants del triangle del coneixement (ensenyament superior, recerca i innovació) per mitjà de les anomenades comunitats de coneixement i innovació (KIC).
Actualment hi ha tres KIC actives: InnoEnergy (dedicada a l’energia sostenible), Climate-KIC (que s’ocupa de la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació a aquest) i ICT Labs (centrada en la societat de la informació i la comunicació).
Aquestes KIC han d’involucrar, si més no, tres organitzacions independents d’almenys tres estats membres diferents de la Unió Europea, i entre elles hi ha d’haver com a mínim una institució d’ensenyament superior i una empresa privada.
Els consorcis europeus en què participen les entitats esmentades estan constituïts per institucions de diferents regions dels estats membres, que actuen com a nodes o co-locationcentres (CLC).
Concretament, l’IBV és un dels vuit core partners del CLC espanyol d’InnoLife (hi ha sis CLC a nivell europeu), i hi han participat la Conselleria de Sanitat, la UV i la UPV en virtut de l’acord establit entre aquestes institucions al setembre del 2014 per a regular la seua coordinació en la KIC de Vida Saludable i Envelliment Actiu.♦