Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Gran impacte ciutadà per l’emissió a la televisió de Catalunya de la pel·lícula documental “Ciutat Morta”

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

fire-black-wallpaper

“Ciutat Morta” és una pel·lícula documental dirigida per Xavier Artigas i Xapo Ortega el 2013. Es va estrenar el 8 de juny 2013 a Barcelona. El documental realitzat per la productora MetroMunster analitza i presenta el fets de l’anomenat “Cas 4F”.

Sinopsi del documental

La nit del 4 febrer 2006 va acabar amb una càrrega policial al centre de Barcelona. Va ser en el transcurs d’un desallotjament per part de la Guardia Urbana del Palau Alòs. L’edifici, situat al carrer de Sant Pere Més Baix de Barcelona era habitat per uns okupes des del 2000 i s’hi feia una festa il·legal. En la trifulga van començar a caure objectes des del terrat de la casa ocupada. Un guàrdia urbà va quedar en coma per l’impacte d’un test.

Les detencions que van venir immediatament després del tràgic incident. Varen detenir tres joves d’origen sud-americà. Aquests joves varen ser torturats en dependències policials.

Es donava la circumstancia que l’objecte que va ferir el policia fou tirat des d’un des terrat mentre que els detinguts estaven a peu de carrer.

També varen detenir dues altres persones –un noi i una noia- que no estaven als llocs dels fets. Varen ser detinguts en un hospital pròxim i trobats sospitosos per la seva forma de vestir i els varen relacionar amb els incidents.

El documental fa el relat de la crònica d’una venjança. Es veuen implicats la Guardia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra de Catalunya. A més d’una Jutja i tot un cos judicial.

Els detinguts varen passar dos anys de presó preventiva i els varen condemnar uns a tres anys de presó i a d’altres a cinc.

El documental també relata com anys després, dos policies són condemnats a inhabilitació i penes de presó de més de 2 anys per haver torturat a un noi negre. La sentència demostra que els agents menteixen i manipulen proves durant el judici. Per encobrir les tortures, acusen el jove de traficar amb drogues, però el jutge descobreix un muntatge: el noi afro-americà és en realitat, fill d’un diplomàtic: l’ambaixador de Trinitat i Tobago a Noruega. Aquests agents resulten ser els mateixos que havien torturat als joves detinguts aquella nit del 4 de febrer de 2006 i alguns dels testimonis que van declarar en contra durant el judici. El mateix modus operandi en tots dos casos.

El personatge principal del documental Ciutat Morta és Patricia Heras. Una jove estudiant de literatura, extremadament sensible, amb una estètica de cultura queer en la que s’identificava. 

L’experiència que li travessa a partir d’aquell matí del 4 de febrer de 2006, quan és detinguda juntament amb el seu amic Alfredo en un hospital, dóna un gir radical a la seva vida. Dos anys d’angoixa a l’espera del judici, esgotant tots els estalvis de la seva vida per pagar advocats i tres anys de condemna a la presó.

Patricia Hera se suïcida durant una sortida de la presó, l’abril del 2011.

L’emissió del documental al Canal 33

Després de molts estires i arronses finalment Televisió  de Catalunya en el seu Canal 33 aquest dissabte passat (17/01/2015) va emetre el documental.

Per ordre judicial, com a conseqüència d’una demanda d’un del policies implicats en l’afer, el documental fou emès amb un tall de 5 minuts. 

La reacció

Poques vegades l’emissió d’un documental a Televisió Catalunya ha tingut un impacte tant sentit entre la ciutadania catalana i en concret a Barcelona. Sobretot en la franja de població més jove i compromesa.

Espontàniament unes 500 persones varen anar en manifestació des de diferents barris de Barcelona fins a la Plaça Sant Jaume i es varen manifestar davant l’Ajuntament.

Les xarxes socials, en especial Twitter, varen bullir pel Documental, molt especialment quan un Sindicat dels Mossos d’Esquadres a traves d’una piulada varen qualificar el documental de fantasia.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere