Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

L’Innotex Center / INTEXTER-UPC coordina un projecte europeu que reduirà la salinitat dels abocaments i el cost de depuració

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

UPC carme_gutierrez__web

L’Innotex Center/INTEXTER de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ─centre que forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC)─, coordina el projecte de recerca europeu ECUVal centrat a dissenyar i construir un innovador sistema per solucionar els problemes d’efluents amb molta coloració i elevada concentració de sals sense fer servir reactius químics. En el projecte hi participen la Fundación Privada para la Innovación Textil (FITEX) i les empreses Icomatex S.A. i Grau S.A., i té un pressupost d’1,4 milions d’euros, el 50% dels quals estan finançats per l’European Comission-Executive Agency for Competitiveness and Innovation. La investigadora Maria Carmen Gutiérrez n’és la coordinadora.

L’Innotex Center/INTEXTER de la UPC al Campus de Terrassa coordina el projecte ECUVal, un projecte d’R+D que generarà un innovador sistema fotoelectroquímic pel tractament i la reutilització d’efluents tèxtils. Aquest nou sistema pot solucionar el problema d’efluents amb molta coloració i elevada concentració de sals, estalviant importants quantitats d’aigua i d’electròlit amb el procés de reutilització.

El sistema ECUVal es basa en la degradació dels colorants reactius presents en els efluents de tintura i rentat tèxtil mitjançant un sistema electroquímic combinat amb radiació ultraviolada. El valor que aportarà ECUVal rau en què per a l’eliminació dels colorants residuals ja no serà necessària l’addició de reactius químics. El nou sistema utilitzarà les mateixes sals presents en aquests efluents com a electròlits i, a més, no es generaran altres residus que requereixin tractaments addicionals. Per tant, al final del tractament ECUVal obté aigua incolora amb un determinat contingut de sals que es podrà reutilitzar en un nou procés de tintura.

Gran estalvi d’aigua

 Amb aquesta metodologia es preveu reduir entre un 70% i un 100% el consum d’aigua de tintura, i entre un 60% i un 75% d’electròlit, la qual cosa comportarà un estalvi econòmic i mediambiental. 

ECUVal també té per objectiu construir una planta industrial a fi de demostrar la viabilitat de la tecnologia per comerciar-la, optimitzar les condicions del tractament d’efluents a la indústria tèxtil d’acabats (processos de tintura) i, finalment, crear un model de negoci sostenible basat en un procés innovador de tractament d’efluents.

El projecte s’inicia aquest mes de gener amb una primera fase en la qual s’establiran els requeriments tècnics necessaris perquè el funcionament del sistema de tractament d’efluents tèxtils sigui eficient, amb el màxim benefici ambiental. Més endavant se’n realitzarà el disseny, la construcció i la implementació, i, finalment, s’executaran les tasques de validació del nou sistema.

Paral·lelament, també es duran a terme activitats d’anàlisis de mercat per a l’explotació de resultats obtinguts al sector tèxtil i d’altres, principalment aquells que generen efluents amb compostos poc biodegradables.

Del coneixement a la indústria

 L’Innotex Center/INTEXTER de la UPC —que forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC)—, disposa delknow-how sobre l—a tecnologia, ja que des de fa molts anys realitza activitats d’R+D sobre el tractament d’efluents tèxtils mitjançant tècniques fotoelectroquímiques. S’encarrega, per tant, de la coordinació del projecte, de l’estudi dels efluents tèxtils, així com del disseny del sistema ECUVal.

Fitex s’encarrega de transferir aquest coneixement als sectors industrials, realitzar els estudis de mercat i elaborar el pla de negoci d’acord amb els interessos del consorci. L’empresa Icomatex S.A. construirà el sistema ECUVal, així com de l’explotació i la comercialització del producte. Per la seva part, l’empresa d’acabats Grau S.A. és l’usuari final de la tecnologia, ja que és on s’instal•larà i validarà el sistema ECUVal.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere