Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UAB presenta un manual per a la transparència de les entitats sense ànim de lucre

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

ongs1

Més de 90 entitats socials de Barcelona participen en aquest projecte per tal de fer-se més transparents davant la societat

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP-UAB), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, va presentar ahir dimarts, 20 de gener, al vespre, al Col·legi de Periodistes (Barcelona), la publicació “Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre. Manual i guia d’autoavaluació”.

La publicació del manual-guia té més vigència que mai després que aquest desembre del 2014 s’aprovés la Llei de Transparència a Catalunya, que conté obligacions per tal que les entitats que reben finançament públic siguin més transparents.

La publicació ofereix a les entitats (associacions de veïns, entitats culturals, federacions de cases regionals, consells de joves, associacions malalts, clubs esportius, entre d’altres) una relació d’indicadors d’avaluació dividits en cinc esglaons de dificultat, depenent de la dimensió de cada entitat. Aquest procediment permet que cadascuna d’elles pugui fer un diagnòstic de la transparència i la qualitat de la informació que ofereix a la seva pàgina web i que sàpiga com anar-la millorant.

Per arribar a la definició dels indicadors, entre els mesos d’octubre i novembre de 2014 s’han fet 11 tallers on han participat més de 90 entitats, que han servit per tal que els investigadors recollissin la informació. Els principals objectius de les sessions han estat millorar les pràctiques de comunicació de les entitats i sensibilitzar-les sobre la importància de publicar informació completa i intel·ligible per generar confiança.

A la presentació hi van ser presents Carles Agustí, Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionsime de l’Ajuntament de Barcelona; Toni Codina, Director General de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya; Ampara Moreno Sardà, directora del LPCCP; i de Pedro Molina Rodríguez-Navas, investigador del LPCCP, responsable del projecte “Transparència, qualitat de la informació i participació”.

La societat reclama transparència

El Manual i guia parteix de que la reclamació de transparència s’ha estès en els últims anys i ha generat un clima favorable cap a aquest valor, sobretot després dels casos de corrupció en l’àmbit polític. Es considera la transparència un element imprescindible perquè les institucions tornin a generar confiança.

Les entitats sense ànim de lucre, per la seva naturalesa jurídica i per coherència amb la seva missió i els seus valors, estan compromeses amb el conjunt de la societat, en aquest sentit. Aquestes entitats se senten més compromeses, específicament, amb els col·lectius als quals s’adreça la seva activitat o dels quals reben capitals econòmics o humans. A més, compten amb la majoria de recursos que provenen de les administracions públiques en forma de subvencions, ajuts, contractes, convenis, etc.

La transparència millora la gestió, la confiança interna i externa, la percepció favorable de possibles donants, inversors, voluntaris, etc, i aporta noves oportunitats, fa possible la participació i el diàleg en condicions d’igualtat, facilita el rendiment de comptes, propicia la presència als mitjans de comunicació i és un factor clau de la corrupció.

Comunicar la transparència

Entre algunes indicacions per fer que la transparència sigui efectiva, s’esmenta que cal que sigui de qualitat, és a dir comprensible, i que ha d’informar de quina és la missió, quins són els òrgans de govern, quines persones ocupen els càrrecs  d’aquests òrgans, com s’està gestionant i de quines maneres es facilita la participació d’altres persones en la gestió.

Es considera que el canal de comunicació que permet oferir millor les condicions de transparència és la web. Fins ara, molts espais web no estaven dissenyats per a oferir informació transparent, sinó per ser espais publicitaris i relacionals. Les xarxes socials, en canvi, no són la solució adequada ja que presenten problemes com ara que per accedir-hi l’usuari s’hi ha de registrar, no és propietat de l’entitat i per tant, no té control de la publicitat inserida ni coneix quin ús fa de les dades, entre d’altres.

El LPCCP té ja una experiència consolidada en aquest camp de la transparència, després d’avaluar els darrers anys la comunicació de les administracions públiques locals, i assessorar-les perquè millorin les seves pràctiques. Això l’avala per a aplicar els procediments que han desenvolupat a altres tipus d’entitats públiques i privades.  En aquest sentit, destaca el Mapa Infoparticipa (http://mapainfopublica.com/ca), un projecte que ha avaluat la transparència i la qualitat de la informació de les pàgines web de l’Ajuntament.♦

DOCUMENT  “Transparència i qualitat de la informació de les entitats sense ànim de lucre. Manual i guia d’autoavaluació” … CLICAR AQUÍ

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere