Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

La UB i la UAB signen un conveni amb el Govern català per localitzar restes humanes de soldats morts durant la Guerra Civil

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

 

guerracivil

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, i els rectors de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Autònoma de Barcelona, Dídac Ramírez i Ferran Sancho, respectivament, un conveni per localitzar i analitzar les restes humanes de soldats morts durant la Guerra Civil a la Serra de Riés.

El conveni preveu la creació d’un equip interdisciplinari, integrat per professionals de la UAB i de la UB dels camps de l’arqueologia i l’antropologia física i forense, que assumirà la planificació i l’execució del projecte tècnic d’intervenció a la Serra de Riés. A més, l’equip de la UAB coordinarà l’actuació i la memòria final, mentre que la UB documentarà el context històric.♦

 

NOTICIA AMPLIADA:

La vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals,Joana Ortega, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Ferran Sancho, i el rector de la Universitat de Barcelona,Dídac Ramírez, han signat un conveni de col•laboració per a la prospecció de la Serra de Riés (Alt Penedès), l’excavació i l’anàlisi de les restes òssies (i objectes associats) de soldats morts durant la Guerra Civil que s’hi puguin localitzar. L’acte de signatura ha tingut lloc a la seu del Departament de Governació i ha comptat amb l’assistència del director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Miquel Puig.

La Generalitat de Catalunya ha decidit completar la intervenció a la Serra de Riés, d’acord amb el criteri del Comitè Tècnic per a la recuperació i la identificació de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. També s’ha tingut en compte el context històric, estudiat a bastament per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

El Departament de Governació, mitjançant la Direcció General de Relacions Institucionals i amb el Parlament i la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans, és responsable d’impulsar i coordinar les actuacions en matèria de desapareguts i fosses comunes de la Guerra Civil i la postguerra. Tant amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com amb la Universitat de Barcelona (UB) es comparteixen objectius comuns i complementaris pel que fa a la recuperació de la memòria històrica, la protecció del patrimoni cultural de Catalunya, la localització de restes i identificació de persones desaparegudes, així com l’estudi i la recerca científica del període històric de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

 
Equip interdisciplinari
 
La signatura d’aquest conveni permetrà la creació d’un equip interdisciplinari, integrat per professionals de la UAB i de la UB dels camps de l’arqueologia i l’antropologia física i forense, que assumirà la planificació i l’execució del projecte tècnic d’intervenció a la Serra de Riés.
 
L’equip responsable del projecte tècnic, organitzat en grups de treballs específics, ha de desenvolupar les diverses etapes del projecte (documentació, intervenció sobre el terreny, anàlisi i elaboració de la memòria final), que inclouen tasques com ara la delimitació de l’àrea d’intervenció, la prospecció del terreny, la recollida de les restes òssies humanes i els objectes associats, l’excavació de les fosses comunes que s’hagin pogut localitzar, la realització de l’anàlisi antropològica i, si es tècnicament possible, la identificació genètica de les restes humanes que s’hi recuperin, disposant de les dades del Cens de Persones Desaparegudes.

El Departament de Governació, que assumirà el finançament del pressupost total de l’actuació a la Serra de Riés, vetllarà per l’adequació de tota l’actuació a la normativa vigent a Catalunya en matèria de desapareguts i fosses comunes.

La Universitat Autònoma de Barcelona coordinarà l’actuació, l’elaboració de la memòria final i n’assumirà els treballs antropològics, mitjançant la dedicació de la doctora Assumpció Malgosa, catedràtica de la Unitat d’Antropologia Biològica del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i d’Ecologia, i membre del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

D’altra banda, la Universitat de Barcelona, mitjançant la dedicació del doctor Joan Sanmartí, catedràtic del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, i membre del Comitè Tècnic per a la Recuperació i la Identificació de Persones Desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, documentarà el context històric de l’indret de l’actuació i es coresponsabilitzarà, juntament amb la UAB, dels treballs arqueològics que s’hi vinculen.

 
Antecedents
 
El març de 2014, arran d’unes troballes fortuïtes d’ossos humans, la Generalitat va impulsar una excavació d’urgència a la Serra de Riés, en aplicació del Protocol de col•laboració entre el Departament de Governació i Relacions Institucionals i el Departament de Cultura per als casos de troballes de restes humanes i béns mobles associats del període històric de la Guerra Civil i la dictadura franquista.

L’actuació va constatar l’existència de dues fosses comunes al torrent dels Albans de la Serra de Riés, de conformitat amb els estudis històrics existents. S’hi van recuperar objectes i ossos corresponents a quatres soldats de la Guerra Civil, que han estat objecte d’anàlisi antropològica per part de professionals experts en la matèria. Tant els treballs de camp com les noves comunicacions de troballes de restes en indrets propers a les dues fosses excavades ratifiquen que és probable que hi hagi més fosses en aquest sector de l’Ordal.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere