Lo Campus diari

Premsa universitària i escolar de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i l’Alguer

Un estudi del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental detecta que els estudiants estan exposats a alts nivells de contaminació durant els viatges a l’escola

Data publicació
Notícia anterior
Notícia posterior

575_1350659863tail-pipe-with-smoke

• L’exposició a la contaminació és dues vegades superior en els viatges a l’escola (2,8 mg/m3) que a casa (1,3 mg/m3).

 • És la primera vegada que els investigadors han utilitzat noves aplicacions per a smartphones i sensors tecnològics.

Gràcies a una nova aplicació per a smartphones i un sensor per detectar la contaminació de l’aire, investigadors del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) han descobert que els nivells de contaminació de l’aire són el doble en els viatges a l’escola (2,8 mg/m3) que a casa (1,3 mg/m3) i que els nivells a l’escola són lleugerament més alts que a les llars (1,3mg/m3) concretament a la ciutat de Barcelona.

El Dr. Mark Nieuwenhuijsen, cap del programa de contaminació atmosfèrica del CREAL, centre aliat ISGlobal, i autor principal de l’article, diu que ”per primera vegada hem utilitzat una innovadora aplicació per a telèfons intel·ligents (ara només s’utilitza per a la investigació, però en el futur tothom se la podrà descarregar) i sensors tecnològics per mesurar simultàniament la localització geogràfica, l’activitat física i la contaminació de l’aire a la vegada en els nens; i els resultats mostren que els nivells de contaminació de l’aire són molt variables durant el dia”. Nieuwenhuijsen afegeix que “quan els nens estan més a prop dels cotxes durant els viatges a l’escola els seus nivells d’exposició a la contaminació de l’aire augmenten significativament. També quan estan a l’escola durant el dia els seus nivells d’exposició a contaminants atmosfèrics són més alts que a casa, probablement perquè hi ha més cotxes per aquelles zones durant el dia que per la tarda-nit a casa”.

Els investigadors conclouen que els nens reben el 46% de la seva contaminació de l’aire a la llar, el 32% a l’escola, el 13% durant els seus viatges a l’escola i el 8% en altres llocs.

29 escoles de Barcelona

Tota aquesta informació s’ha obtingut monitoritzant cada nen durant dos dies laborables entre 2012-2013. 54 nens en edat escolar (7-11 anys) de 29 escoles diferents de Barcelona (incloses en el projecte Breathe) van rebre un smartphone amb el software anomenat CalFit per obtenir informació sobre la seva ubicació i nivell d’activitat física, i un petit sensor de contaminació per mesurar els nivells de carboni negre simultània i contínuament. Els nivells de carboni negre són un bon indicador dels nivells de contaminació de l’aire, en particular, de la contaminació de l’aire procedent dels cotxes dièsel.

El treball es complementa amb un treball anterior on Nieuwenhuijsen i el seu equip van mesurar una sèrie d’exposicions ambientals incloent la contaminació de l’aire, el soroll, la radiació UV, la temperatura, i els espais verds, la localització i resultats de les activitats i la salut física com la pressió arterial, la freqüència cardíaca i la funció pulmonar i informació sobre les zones verdes i l’estat emocional/estat d’ànim.

Nieuwenhuijsen diu que “els smartphones i els sensors tecnològics s’estan desenvolupant ràpidament i això contribueix a facilitar que les persones portin una sèrie de sensors per mesurar els seus paràmetres de medi ambient i salut. Això podria ser utilitzat per a la prevenció de malalties. La gent pot veure on hi ha focus de contaminació de l’aire i evitar-ho si ho desitja”.

Vostè pot participar en aquesta investigació

La contaminació de l’aire és responsable de 450.000 morts prematures cada any a la UE i, per aquesta raó, els investigadors estan centrant els seus esforços en aquesta investigació. Actualment, les persones que viuen o treballen a Barcelona que estiguin interessats en conèixer el seu estat de mobilitat, la contaminació de l’aire i la salut utilitzant les noves tecnologies d’Internet, ara tenen la possibilitat de participar en nous projectes del CREAL. CITISENSE és un projecte europeu important per desenvolupar i implementar sensors de contaminació de l’aire i la mobilitat per la ciutat així com per a les persones que es desplacen per la ciutat per tenir una millor comprensió de la contaminació de l’aire a Barcelona i altres ciutats europees. PASTA és un estudi europeu per millorar la mobilitat i la salut a la ciutat i qualsevol es pot inscriure ara per participar i proporcionar i obtenir nova informació sobre com la mobilitat pot afectar la seva salut.♦

Notícia anterior
Notícia posterior
PUBLICITAT
Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
NEWSLETTER
Butlletí quinzenal gratuït dels Continguts Diaris
ErrorHere